Het hoofdkantoor van Intel bij dag, met een groot, verlicht Intel-logo op een donkerblauwe kubus. Intel is een van de meest invloedrijke bedrijven in de technologie-industrie, bekend om zijn innovatieve producten en geavanceerde onderzoek en ontwikkeling. De locatie bevindt zich in Silicon Valley, een belangrijk centrum voor technologische vooruitgang.

Stijgende winsten, goedkoper Damrak, venijnige agenda en gieren azen op Intel!

Nieuwe rentes, nieuw geluid, om Herman Gorter vrij te citeren? De markt blijft gespitst op recessie en inflatiesignalen en let daarom morgen goed op bij de inkoopmanagersindices en vrijdag bij de VS PCE inflatie. De fantasie nu is al dan niet een overname van Intel, er zijn hoe langer, hoe meer AEX en AMX fondsen die er steeds aantrekkelijker uit zien en dit keer zijn Micron en Qualcomm de tech-fondsen du jour.

Headlines:

  • Qualcomm staat op de stoep: cirkelen de gieren over Intel?
  • Hoe normaal zijn normalizing Fed rentes?
  • Let op morgen op de inkoopmanagersindices september uit vooral Duitsland en VS
  • Woensdag heeft geheugenreus Micron Q2-cijfers en morgen koopt StockWatch de Nasdaq 100
  • Vrijdag zijn er eerste schattingen Franse, Spaanse en Belgische inflatie september en Amerikaanse PCE inflatie augustus
  • De AEX nog! Die wordt al goedkoper, dat geldt ook voor een aantal AEX- fondsen en zijn er al koopjes?

Top 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 HangSeng +4,9%
2 Bitcoin +5,2%
3 Sif +17,1%
4 Zalando +13,9%
5 Intel +11,2%

Flop 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 VIX -2,5%
2 JDEPeet’s -10,5%
3 Rheinmetall -6,4%
4 FedEx -11,1%
5 Rivian -13,3%

Nog even over een normale Fed rente

Omdat we nooit te beroerd zijn om onze bloopers, bleeders en blunders te noemen en te duiden – daarin zijn StockWatch en de BeursCafé podcasts uniek in het beurswereldje – mogen we ook onze vinger opsteken, als onze windvaantjes wel goed staan? Vrijdag vroegen we ons in het BeursCafé af wat normale rentes zijn, nu volgens Fed en networks de rentes normalizing zijn.

Niet in onze data, maar Bank of America heeft de hele historie van de Fed (anno 1913) rentes – dank Isabelnet. De ironie wil dat de rentes blijkbaar moeten normalizen van wat misschien de normaalste, of ongeveer de gemiddelde rente was in de afgelopen 110 jaar. Het lijkt op de beurs. Die doet gemiddeld 10% bruto de laatste vijftig jaar, maar doet dit zelden op jaarbasis.

Gemiddeldes zijn daarmee misschien wel de meest bedrieglijke cijfers op de beurs. Wat StockWatch betreft is deze zucht van alles en iedereen naar zo goedkoop mogelijk geld een risico en misschien moet u opletten dat u niet te veel hoge bèta fondsen als hypertech en hypercyclicals oppikt.

“Qualcomm overweegt bod op Intel”

In het BeursCafé bespraken we ook – wie durft dat nog te kopen? – Intel, dat het Ebusco van de VS aan het worden is: redden wat er te redden valt? Het begon met Samsung, daarna was het TSMC, inmiddels is het wie niet en we noemden vrijdag Qualcomm als een van de meer recente bedrijven, die aan de stoelpoten aan het zagen zijn van de oer-chipper.

Qualcomm hangt voor $188 miljard aan de beurshaak en dat is precies twee keer meer dan de nog maar $93 miljard van Intel. Citaat FT en zeg maar of Intel nu aangeschoten wild is en de gieren boven het bedrijf en aandeel gaan cirkelen:

A deal is far from certain and no formal offer has been made, according to people with knowledge of the approach. A person close to Qualcomm said the chipmaker would only pursue a friendly deal, and people with knowledge of Intel’s thinking said the company harbours concerns that a deal would be stymied by antitrust regulators. 

Intel is working with Goldman Sachs and Morgan Stanley to evaluate Qualcomm’s approach. For several months investment bankers from Morgan Stanley have been advising it on how to defend itself from activist investors, a move previously reported by CNBC.

Intel is considering a wide range of asset sales, people familiar with the company’s thinking said. Qualcomm raised the possibility of a full takeover of Intel after exploring an acquisition of several Intel assets, confirming an earlier report by Reuters.

Overnamestrijd Intel?

Wie durft Intel nog blind te kopen, weg te leggen en dan hopen en bidden, vroegen wij ons vorige week zowel schriftelijk af, vrijdag in het BeursCafé. U kunt Intel inderdaad ook als overname- als opsplitsingskandidaat kopen. Want er zijn vast meer gegadigden dan Qualcomm en anders heeft ze wellicht concurrenten die liever niet zien dat zij er mee aan de haal gaat.

Fundamenteel is er geen enkele reden om Intel te kopen, maar we gaan zien of er nu een wedloop op de assets komt. Qualcomm zou vooral zijn geïnteresseerd in de ontwerpafdeling van Intel en niet in de productiefaciliteiten, de fabs. Washington en anti-monopolie autoriteiten zitten er bovenop anno nu, want chips zijn net zo strategisch als militaire assets.

Wellicht dat dit ook een bodem onder Intel legt, want Main Street wil absoluut niet dat een grote Amerikaanse chipfabrikant de deuren moet sluiten, of dat haar assets in buitenlandse handen belanden. Uw risico als u nu hiervoor Intel koopt: als er geen overname, fusie, of opsplitsing komt, maar een redding, bent u als aandeelhouder altijd de pineut.

Qualcomm en Micron

Hier hetzelfde plaatje als Intel, maar dan wel omhoog. Qualcomm heeft betere papieren. Opvallend is dat het fonds in haar volatiele (!) jeugd tijdens de Dotcom Bubble heel wat duurder was dan nu. Voor een chipper is het fonds niet eens zo duur, gezien dat ze aanzienlijk minder cyclisch is dan – zeg –  bijvoorbeeld geheugenboeren.

Vergelijk maar met geheugenboer Micron, dat deze week met cijfers komt. Dit. Is. Nou. Een. Cyclical. Zie ook die waarderingen: als u ergens in een value trap kan tuimelen, is het hier. Leest u ons artikel Wel eens aan AI-alternatieven gedacht? ARM, ASML, Broadcom, TSMC en Qualcomm van vorige week maandag terug, want er is meer dan alleen Big Tech, ASML, ASMI en Besi.

Nasdaq 100: grote kans en groot risico

De ballenbak waar (bijna) al deze fondsen in spelen, is natuurlijk de Nasdaq 100. Toevallig kopen we morgen deze index voor het eerst, we gaan de Invesco Nasdaq 100 ETF maandelijks middelen voor onze StockWatch ETF Portfolio. De grafiek van de index laat prachtig zien, waarom middelen geen sexy, maar wel een rustige manier van beleggen is.

De trend in de index zelf (zwart) is prachtig omhoog en de winstverwachtingen idem dito en die tikken net weer een all time high aan. Zo bezien kunnen we er niet snel genoeg in. Echter, de index is twee keer zo duur dan in 2012! Dit is zowel kans als risico tegelijk. Door AI en de almaar grotere honger van de wereld naar chips is tech een enorme kans.

De waardering houdt ook een enorm risico in, als de cyclus niet doorzet, er misschien een recessie komt, de inflatie terug keert en laat staan dat er een zwarte zwaan landt. Dan is uw tech bij wijze van gehalveerd, voordat u met uw ogen kan knipperen. Met middelen kiezen we mooi de gulden middenweg: dat beperkt het risico, maar limiteert ook de kansen.

Kans

Zelfs hier is beeld bij, dankzij deze plaatjes van het al genoemde Isabelnet. Dit is de grote kans en wat, zij het per saldo en op lange termijn, de aandelenbeurzen (omhoog) drijft: stijgende bedrijfswinsten. Onderschat dit fenomeen nooit, ondergetekende bijvoorbeeld tuint er al zijn hele beleggende leven in en is daardoor altijd net even te bearish en te voorzichtig geweest.

Overheidstekorten, geopolitiek, de economie en misschien een recessie: de beurzen prijzen winsten in en onderschat nooit het vermogen van bedrijven om die te laten groeien – zelfs in een recessie. Want dat is het verschil met politiek: daar wordt naar elkaar gewezen en verder wordt de geldkraan open gedraaid, meer regels bedacht en gaan taxes omhoog.

Bedrijven zeuren en wijzen niet, die gaan daarentegen meanen & leanen, kosten besparen, supply chains verbeteren, nieuwe markten zoeken en noem maar op. Zie zelfs het succesvolle Amazon maar: dat gaat de bijl zetten in de ook daar almaar uitdijende managementlagen en iedereen moet weer gewoon de hele werkweek naar kantoor.

Risico

De risico’s nu hebben we al genoemd en StockWatch is niet de enige die ze spot. Bank of America heeft even een polletje onder profs gehouden en het is geen lolletje wat er uit komt. Dit is echter ook weer zo en het is een oude beurswijsheid die we niet zo vaak meer horen:

Wie wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vindt nooit een moment om te beleggen

Dit onderschrijft StockWatch van harte en voegt er nog aan toe:

Als er al ooit geen problemen meer in de wereld zijn: wie dan koopt, koopt zeker de top in de markt

Hier zijn de markttoppen, waar is de M&A fantasie?

Kans of risico? Eigenlijk is het opvallend dat er (dit jaar) zo weinig fusie- en overnamefantasie is, er amper beursgangen zijn – wanneer ging er voor het laatst een groot Nederlands bedrijf naar het Damrak? – nu het al zo lang per saldo goed gaat op de beurs en er hoge waarderingen worden betaald. Of speelt hier iets anders? De Europese industrie is in grote problemen en niet alleen de Duitse autobouwers:

Misschien ligt het aan ons, maar StockWatch heeft deze week in onze politiek met nieuwe begroting en algemene beschouwingen niets gemerkt van enige urgentie over de slechte staat van de NV en BV Nederland. De tax- en regelgeving draait gewoon door. Zie ook afgelopen vrijdag JDE Peet’s maar, dat een 7,8%-dreun om de oren kreeg op nieuwe EU regelgeving.

EU: Whatever it takes?

Dat er nieuwe EU industriepolitiek nodig is om dit continent concurrerend te houden, beseft iedereen. Of het op z’n Mario Draghi’s moet is vers twee, want vers één is dat het sowieso doordringt bij alles en iedereen dat de EU en eigenlijk heel Europa op achterstand staat. Wat dat betreft had Draghi beter nog een keer een whatever it takes kunnen afgeven?

Het is zijn meest fameuze quote ooit. Hiermee redde hij in deze zomer van 2012 als ECB-president temidden van een dampende EU en euro crisis misschien wel zowel de munt als de unie zelf van de ondergang. Want ook toen was de politiek vooral verdeeld.

Damrak met goedkopere AEX

Hoe staat het er dan voor met onze aandelen op Beursplein? Over een week of drie begint het Q3-cijferseizoen. StockWatch snakt naar nieuwe input, cijfers en outlooks, want het is al lang vrij stil op het Damrak op gedoe rond onze chippers,  vooral ASML en het zieltogende Ebusco na. Vrijdag gaven we u de AEX nog, die is goedkoper geworden ondanks recent koersherstel. Ook hier, de winsten:

AEX fondsen ogen al aantrekkelijker?

Onderliggend ziet het er dan weer zo uit. De 25 AEX-aandelen zijn gerangschikt op waardering. U ziet van links naar rechts:

  • Fonds
  • Koers
  • Score dit jaar
  • Twaalfmaands verwachte koerswinstverhouding
  • Twaalfmaands verwachte winst per aandeel
  • Dividendrendement
  • Marktwaarde

Wat valt op? Een greep:

  • Adyen is weer traditioneel de duurste, zonder gekheid: het begint echt bijna traditie te worden
  • ASML is een stuk goedkoper geworden met die koersdreun deze zomer en StockWatch acht het koopwaardig (voor de langere termijn). ASMI en Besi zijn ook flink afgekomen, maar zijn historisch gezien nog altijd recordduur. Want wie verwacht er niet heel veel van?
  • Hie duur is DSM-Firmenich wel niet en dat geldt ook voor Wolters Kluwer en RELX
  • Unilever is opgelopen, maar Ahold Delhaize, Shell en Heineken zijn echt niet duur. De brouwer is zelfs deze eeuw niet zo goedkoop geweest, maar er is ook zelden zo weinig fantasie geweest als nu
  • Onze financials lijken vooral goedkoop. Als er een recessie komt, kan er veel van de koers af
  • Donderdag nog op deze site: Prosus ligt misschien voor het oprapen
  • ArcelorMittal is intussen bijna traditioneel weer de goedkoopte, maar als het tot een recessie komt, kan dit toch nog een value trap van jewelste zijn

Hier is de AMX nog

Hier dezelfde tabel voor de AMX: AMG, Aalberts, JDE Peet’s, TKH, Fugro en misschien spot u er meer, wie durft? Wij spotten kortgeleden JDE Peet’s al. En toen kwam vrijdag dat rotbericht. Pure pech, dat is altijd het lulligste risico op de beurs en excuses, hier is nu eenmaal geen beschaafdere uitdrukking voor.

Agenda

Tot slot is er nog de agenda voor deze week en die kent maar een paar punten. Opvallend is dat er geen interessante data uit China is. Daar is de agenda leeg. En duimt u dat de komende weken er geen grote winstwaarschuwers verschijnen. Mercedes was deze week, daarvoor was er al BMW en bij VW gaat het intussen al zowat om overleven…

  • Morgen zijn er de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices – de beste duiders van het economisch momentum en leading indicators van BBP-cijfers – uit onder meer Duitsland en de VS
  • Donderdag komen de Q2-cijfers van geheugengigant Micron
  • Vrijdag mag u de eerste schattingen verwachten van de inflatie in Frankrijk, België en Spanje.  Duitsland, EU en wij zijn maandag
  • Reken niet meer op koersimpact met de Fed nu toch al met het steven naar beneden? Vrijdag is er de Personal Consumption Expenditure (PCE) uit de VS: inflatie voor en uitgaven van huishoudens

Inkoopmanagersindices

Hier is de consensus voor die inkoopmanagersindices, overbodig te zeggen dat de aandacht vooral uitgaat naar Fritz en Jan Kees, ofwel Yankees. De consensus houdt weer niet over en vergelijk die met het boomende India. Detail: het is voor het eerst ook dat Apple haar nieuwste iPhones (16 in dit geval) zowel in China, India als Brazilië assembleert.

Micron

Dit grafiekje zag u al. RAMM’en, drammen en (in elkaar) dreunen, zo cyclisch is geheugenboer Micron dat precies $100 miljard waard is op de beurs. U ziet de koers (zwart), versus de verwachte winst (oranje) en de waardering (grijs): zo cyclisch is computergeheugen.

Inzoomen en zeg maar hoe ver de huidige cyclus nog reikt, of (AI!) nog moet beginnen? Micron doet nu precies tien keer de verwachte winst, maar u ziet aan de plaatjes dat als u ergens op het verkeerde been kan staan met waarderingen, het wel bij Micron is.

Hier is de hele agenda

Maandag 23 september

  • 06:30 Ned BBP Q2
  • 06:30 Ned huizenprijzen aug

Dinsdag 24 september

  • 06:30 Aus Reserve Bank of Australia rentebesluit
  • 11:00 Dui Ifo Geschäftsklima sep
  • 14;30 VS Case Shiller huizenprijzen jul
  • 16:00 VS consumentenvertouwen Conference Board sep

Woensdag 25 september

  • 07:00 CTP beleggersdag
  • 09:30 Zwe Riksbank rentebesluit
  • 13:00 VS wekelijkse hypotheekaanvragen
  • 16:00 VS nieuwe huizenverkopen aug
  • 16:300 VS wekelijkse olievoorraden
  • 22:00 Micron cijfers Q2

Donderdag 26 september

  • 08:00 Dui consumentenvertrouwen aug
  • 09:30 Zwi SNB rentebesluit
  • 07:00 H&M cijfers Q2
  • 10:00 EU M3 geldhoeveelheid
  • 14:30 VS BBP Q2
  • 14:30 VS orders duurzame goederen aug
  • 16:00 aanstaande huizenverkopen ug
  • 22:00 BlackBerry cijfers Q2

Vrijdag 27 september

  • 06:30 Ned inflatie (PPI) aug
  • 08:45 Fra inflatie (CPI) sep
  • 10:00 Spa inflatie (CPI) sep
  • 11:00 Bel inflatie (CPI) sep
  • 14:30 VS PCE inflatie & bestedingen aug

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.