Het Qualcomm-logo zichtbaar aan de buitenkant van hun hoofdkantoor in San Diego. Het moderne, blauw-witte bord staat in een groene omgeving met bomen, en benadrukt de aanwezigheid van het technologiebedrijf. Op de achtergrond is een deel van het moderne kantoorgebouw te zien.

Wel eens aan AI-alternatieven gedacht? ARM, ASML, Broadcom, TSMC en Qualcomm

Een jaar geleden ging met veel bombarie Britse chip-ontwerper ARM naar de beurs. Te duur vonden we toen. Kijk mee om te zien hoeveel we nu we weer hebben gemist.  De ogen op de beurs zijn gericht op Nvidia, OpenAI en de andere grote AI spelers, maar de generieke toeleveranciers boeren in veel gevallen nog beter en er zit misschien meer fantasie in dan u denkt. Zeker bij ARM.

5 dingen die u nu moet weten:

  • ARM is een jaar beursgenoteerd en wie had dat gedacht? Zie de koerswinst eens
  • ARM is nu een van duurste grote techs aan de Nasdaq
  • Net als ASML, Broadcom, TSMC en Qualcomm is ARM een generieke producent
  • Dat maakt ze aantrekkelijk als alternatieve AI-beleggingen
  • Dat niet alleen: dag Intel, verovert tandem ARM-Qualcomm de Windows-PC?

Van ARM is niemand armer geworden…

Ja, dit was ook zo’n aandeel dat we veel te duur vonden bij de beursgang. Het ging daarna, na de bekende eerste goede dag, ook recht naar beneden. Daarna keken we er niet meer naar om en vergaten we het. Dit weekend een jaar geleden debuteerde het Britse ARM op de Nasdaq, het was de grootste beursgang van 2023. Kijk nu eens.

In vergelijking met ARM beweegt de ook niet misselijke Nasdaq 100 bijna vlak in deze logaritmische grafiek. Dat zegt alles. Dat een tienjaars grafiek logaritmisch moet is standaard, maar als een jaargrafiek dat al moet, dan gebeurt er wat. Die anderen aandelen laten zich ook niet onbetuigd. Zometeen komt het waarom van deze vergelijking.

Huishoudelijk, u ziet de Amerikaanse ADR noteringen van ASML en TSMC.

ARM is hooggewardeerd

Veel te duur, luidde het oordeel bij de beursgang bij ARM. Zoals zo vaak, wat duur is op de beurs, blijkt gewoon nog twee keer duurder te kunnen. U ziet wel dat de waarderingen van de andere aandelen stabiliseren, of minder zijn geworden. En dat met Fed kwartjes verlaging op komst. Misschien is dat wel het duidelijkste bewijs, dat we misschien iets te enthousiast AI-fantasie hebben ingeprijsd.

Niettemin gaan de winstverwachtingen lekker omhoog bij ARM, maar u ziet het aan die waardering: die winsten worden ook grofweg keer een factor twee ingeprijsd. Niet in beeld, maar dat geldt ook voor de omzet en de marge is ook met een procentpunt opgelopen. Allemaal leuk en aardig dat ARM , maar waarom die vergelijking met deze specifieke vergelijking?

Een basisbeursverhaal is dat van de goudzoekers en de toeleveranciers in een gold rush. Slechts één op de zoveel goudzoekers vindt de jackpot in zijn of haar zeef, wordt rijk en het merendeel van de gelukzoekers keert uiteindelijk berooid en gedesillusioneerd weer huiswaarts.

Twee soorten techs

De pikhouwelen – en zevenverkopers doen echter altijd goede zaken in een gold rush. De echte grote klapper of jackpot gaat meestal aan hen voorbij, maar ze verdienen goud geld. Is het zo ook met deze aandelen? Nvidia, AMD, Intel, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, OpenAI, Tesla en de rest concurreren op leven en dood om de nummer één in AI te worden.

Dit zijn zeg maar de goudzoekers in de AI-hype en tot nu toe zijn – over alles is voor Bassie gesproken – Nvidia en wellicht OpenAI de grote winnaars. Mogen we het een quintet noemen? ARM, ASML, Broadcom, TSMC en Qualcomm zijn de pikhouwelenverkopers. Zij leveren hun producten aan alle AI-goudzoekers die er maar aan de deur verschijnen.

Nog meer fantasie in ARM (en Qualcomm)

Dat maakt hen aantrekkelijke beleggingen voor wie meer een indirecte exposure aan AI zoekt. U zag al de koersen en winstverwachtingen: de mega-investeringen in AI van vooral Big Tech legt deze bedrijven geen windeieren. Het is nu eenmaal echt niet alleen Nvidia dat de buit opstrijkt. Dat is nog niet alles, er is wellicht nog meer fantasie.

Zie deze video van deze bekende en uitgesproken Amerikaanse tech-blogger. In de jaren negentig hadden we tandem Wintel – Microsoft Windows en Intel chips – die de PC-industrie domineerde. Gaan we nu naar tandem ARM-Qualcomm toe? Het is nog geen perfect huwelijk, maar fantasie zat. Qualcomm toonde recent ook belangstelling voor Intel chip-fabs – het zegt genoeg.

Voorzichtige koop

Of deze aandelen nu aantrekkelijk zijn om te kopen? Fortune vindt heel Big Tech aantrekkelijk geprijsd. belangrijkste reden; omdat de koersen deze zomer een tik hebben gehad. Dat is wel erg kort door de bocht. StockWatch heeft zelf ASML (hier), TSMC (hier) en ja, ook Nvidia (hier) op een voorzichtige, meer langetermijn Buy staan.

Het zijn in ieder geval aandelen die u op een geel papiertje kan zetten. Want waar u bij de techs die voorop willen lopen in de AI-revolutie u continu moet afvragen of ze dat nog wel doen, kunt u bij deze fondsen in principe iets meer achterover leunen. Ze verkopen toch wel. U moet er alleen niet te veel voor betalen. En dat vermeldt het koersenbord nooit.


Arend Jan Kamp heeft een long positie in  ASMl en Tesla.

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.