De buitenkant van het hoofdkantoor van ASML in Veldhoven, Nederland, met een glazen gevel waarop het logo van het bedrijf duidelijk zichtbaar is. Dit moderne gebouw, gelegen in een stedelijke omgeving, is een belangrijk centrum voor de halfgeleiderindustrie. ASML is een toonaangevend technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van chips en high-tech apparatuur.

Het is week van de waarheid voor ASML en Shell

De VS versus Europa en emerging markets, de verschillen en de spreads worden al groter in koerswinst en waarderingen. Spreekwoordelijk koopt alleen Warren Buffett geen VS aandelen meer, wat is wijsheid? Het is een belangrijke week voor ASML en Shell en onder meer ABN Amro, Aegon en Alibaba hebben cijfers. Macro van de week is het VS inflatiecijfer, dat binnenkort vast ook via – daar is ie weer – Elon Musk wordt gepubliceerd…

Headlines:

  • Koers bijna -40% onder top en China raakt uit zicht? Strategie-update ASML
  • Shell gaat ex-dividend en kruist juridische degens met Milieudefensie
  • Snelle blik op Q3’s ABN Amro, Aegon, OCI, TKH, Applied Materials en Alibaba
  • Succes met de Ebusco emissie en claims, wij kijken vanaf de zijlijn
  • Elon Musk bemoeit zich nu ook al met de Fed?!

Top 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 Nasdaq100 +5,3%
2 Besi +8,3%
3 Rheinmetall +13,5%
4 Tesla +29,1%
5 Bitcoin +14,7%

Flop 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 AEX -1,1%
2 Adyen -9,5%
3 BMW -7,6%
4 Enphase -19,8%
5 VIX -31,7%

Elon Musk bemoeit zich met Fed?!

Hoe zit u in deze wedstrijd? Natuurlijk mag de president er alles van vinden, maar StockWatch ziet liever dat monetair (Fed) en fiscaal beleid (Witte Huis en Congres) strikt gescheiden blijven. Wij gaan daar echter niet over en onderstaande meneer, die dit retweet, ook niet, maar die heeft iets meer invloed op Wall Street, Main Street en straks ook het Witte Huis.

Tja, waar bemoeit hij zich intussen niet mee? Hol je jezelf niet voorbij, Elon en houd je zelf ook de grondwet even in de gaten? Want jij hebt geen enkel democratisch mandaat van de kiezer. Is het ooit eerder voorgekomen dat een ondernemer zich zo nadrukkelijk én publiekelijk met de politiek bemoeit, ook zo nadrukkelijk partij kiest en misschien wel in de regering komt? Wij kunnen het niet zo gauw bedenken.

Crony capitalism!

Musk heeft in ieder geval op Wall en op Main Street een goede week. Want niet alleen heeft hij zich duidelijk aan president-elect Donald Trump verbonden en maakt hij gewoon deel uit van diens team, de koers van zijn Tesla ontplofte deze week ook; +29,1% en het fonds is weer voorbij de kaap van $1 biljoen marktwaarde. Is dit inderdaad crony capitalism, ofwel vriendjespolitiek?

Deze vraag is misschien het beste te beantwoorden met een tegenvraag: wat had de koers van Tesla vooral woensdag gedaan, als Kamala Harris het presidentschap had gewonnen? Misschien is het inderdaad crony captalism – oordeelt u maar – maar risico is er nog steeds.

VS beurzen zwaaien iedereen uit

Van crony capitalism is het een kleine stap naar steun- en kreunkapitalisme. Want zelden zag u zo’n verschil tussen Europa en de VS als deze week. De Europese indices zakten een of meer procent, terwijl Wall Street er luttele bij tikte en alle grote indices zowat op verzoek nieuwe all time highs neerzetten. En Nvidia zit nu ook in de Dow Jones. Het oogt euforisch en… alleen Warren Buffett doet niet mee?

Die steekt zijn geld in Amerikaanse Treasuries, ofwel staatsobligaties en niet in (Amerikaanse) aandelen, crypto, goud en wat er nog meer allemaal hard gaat. Europa is trouwens niet de enige die het aflegt tegen de VS, dat doet bijvoorbeeld de opkomende wereld ook, met natuurlijk China als grote boosdoener. Dat had in 2009, toen de markt draaide na de Kredietcrisis krach, ook niemand gedacht?

Energieprijzen, Europese energieprijzen

Het is duidelijk dat we een beurswereld op twee snelheden hebben en eens draait dat. Wanneer weet alleen niemand – het kan nog jaren en vele procenten duren – en er op voorsorteren kan daarom kostbaar zijn. Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn, als u bijvoorbeeld (dollar)risico belangrijker vindt dan rendement. Want beleggen is geen wedstrijdje wie het meeste rendement haalt.

Intussen gaat op het oude continent alles fout? De Duitse regering is in feite gevallen. Er verdampte ook voor miljarden aan marketing-waarde van het merk Nederland door een akkefietje in Amsterdam, om het heel cynisch te zeggen. Intussen is het al zeker een week windstil, schijnt de zon niet en daar gaan alweer de energieprijzen.

Risico is altijd weer kans

Deze week is weer een klimaattop, waar weer de halve wereld plus aanhang voor wordt ingevlogen, maar het is dit keer zonder VS, China, India, Rusland, Brazilië, Japan, Duitsland, Frankrijk, VK, Korea en Nederland. Ofwel zeker 90% van de wereldwijde uitstoot is er niet. Dan bent u geneigd naar uw hoofd te grijpen, maar ook hier kan het misschien anders lopen, dan we nu denken.

Want wie weet is namelijk niet het goochelen met belastingen en subsidies, waar in feite tot nu toe de hele duurzame traditie op is gebaseerd, maar daadwerkelijke vraag en aanbod beslissend. Want wereldwijd zijn talloze ondernemers en bedrijven duurzaam aan het innoveren, want er valt gewoon reusachtig veel geld mee te verdienen. Innovatie gaat alleen niet per wet met een deadline, of jaartal.

Shell vs Mileudefensie

Met die klimaattop zijn we er nog niet, want Shell en Milieudefensie vechten het deze week weer voor de rechter uit. Ondergetekende heeft Shell, ofwel is partijdig. Zeg namelijk maar hoe eerlijk het is om Shell exclusief de schuld van alles te geven en zelf de handen in onschuld te wassen. Nota bene, nadat we ons hele leven goedkoop warm bij de kachel zitten, de hele wereld overvliegen en autorijden. Hoe dankbaar.

Intussen zakt bij Shell de omzet in (door de dalende olieprijzen), maar de winst en de marge lopent juist op. Misschien heeft dat iets te maken met dat Shell de duurzame activiteiten afbouwt die veel te weinig opleveren… Omwille van de leesbaarheid van de grafiek staat de koerswinstverhouding er niet bij, maar tegen 8,1 keer de verwachte winst hoeft u Shell niet te laten liggen. Hier is onzer analyse.

Strategie-update ASML

Twee dagen na Shell staat ASML in de spotlights met een strategie-update, als tenminste niet weer alle stukken een dag eerder op straat liggen. High-NA EV, China, protectionisme, capex, pay-out ratio, dividend, aandeleninkoop, AI en waar die update maar kan en over mag gaan. Het hele China verhaal is misschien nu wel het belangrijkste item bij ASML. Want die zeer grote klant valt steeds meer weg?

U ziet hoe sinds de Q3-cijfers de banken hun omzet-, winst- en margeverwachtingen verlaagden voor de Velhovense überchipper. Niet alleen de koers is 40% afgekomen sinds de zomer, de waardering ook. Shell (10,7% AEX indexgewicht) en ASML (10,5%) zijn de nummers één en twee losse aandelenbeleggingen onder ons Nederlandse particulieren, ofwel deze week telt. Hier is onze analyse.

Jaar 2024 raakt op

Er is meer te doen deze week dan ASML en zeker op het Damrak wacht ons nog een flinke resem Q3-cijfers onder aanvoering van ABN Amro en Aegon. Ons BBP Q3-cijfer is er ook, maar dat is interessant voor de gewone en niet de financiële media. In het buitenland is er nog VS inflatie en zijn er Q3-cijfers van onder meer Alibaba, Cisco, Applied Materials en Bayer, ook al zo’n lekkere Duitser… Not.

Daarna houden we eigenlijk voor dit jaar alleen Nvidia nog over, rentebesluiten Fed en ECB en de standaard reeks macrodata, als inkoopmanagersindices, inflatie en arbeidsmarktcijfers. Vanaf deze week wordt het langzaam afbouwen richting het jaareinde. Nieuws en volatiliteit nemen langzaam maar zeker af, de outlooks 2025 van alle huizen komen door en wie weet komt er weer een mooie eindejaarsrally.

Misschien zijn ABN Amro en Aegon, die deze week cijferen, wel de AEX-fondsen met de minste fantasie op het Damrak. Zeker niet de aandelen met het minste risico, vergeet dat nooit. Niemand wil die bank nog hebben. Er zijn geen kapers op de kust  en er zijn geen geïnteresseerden voor een belang met een mooie korting. Behalve de aandeelhouders-return is er nu geen reden meer om in ABN Amto te beleggen.

ABN Amro, (Ebusco) en Aegon

Van de koers moet u het wellicht ook niet hebben, want de staat moet haar belang noodgedwongen via het orderboek verkopen. Dat is een langdurige operatie, want het moet zo ongeveer aandeeltje voor aandeeltje. De haaien- en krokodillenvijver op het Damrak weet namelijk dat die aandelen er aan komen en sorteert voor. De haaien- en krokodillenvijver verheugt zich morgen ook al op de claims Ebusco.

Die komen vast weer, zo leert de ervaring, massaal tegen korting en zelfs dumpprijzen beschikbaar. Gegeven de omstandigheden had Ebusco die emissie niet beter kunnen plaatsen met al die back-up van grote en bekende namen, maar met €36 miljoen is het bedrijf zeker nog niet gered. En wellicht dat een hoop particulieren, die tegen beter weten in bleven zitten, er alsnog uit willen.

Terug naar ABN Amro en hieronder, ook Aegon. U maakt wel een mooi rendement met dividend en aandeleninkoop met deze aandelen. Het risico is dat u die in een financiële crisis weer kan vergeten. Voor Aegon geldt misschien wel hetzelfde als ABN Amro: wat is de fantasie nog? De aandeelhouders-return, ook hier.

Applied Materials

Voor we verder gaan met de Nederlandse aandelen met cijfers, eerst Applied Materials – Amat voor vrienden, kennissen en intimi. Het is een peer en concurrent van Besi, ofwel het is ook een fabrikant van machines om chips. mee te maken. Vandaar dat wij er deze week op letten. Zie het plaatje, dat is zelfs met vijf lijntjes nog leesbaar. Dat kunt u zometeen met alle andere fondsen vergeten.

Het zegt iets over hoe goed het gaat met het bedrijf en hoe goed het wordt bestuurd. Mikadografieken ziet u vaak bij chaotische fondsen en hoe stakker en regelmatiger, hoe beter. In tegenstelling tot onze chippers is er bij Amat nog geen sprake van omzet-, winst en margevertraging. De koers kreeg wel een schop onder haar achterste, ofwel Applied Materials is goedkoper geworden.

Alibaba

Alibaba is een fonds dat er al tijden likkenbaardend goedkoop bij dweilt. Helaas dweilt de koers ook en is het dweilen met de kraan open met dit fonds, sinds precies vier jaar geleden ex-CEO Jack Ma duidelijk werd gemaakt dat niet hij, maar de secretaris-generaal van de communistische partij chef de mission is in China. Sindsdien is er bijna niets meer van Ma vernomen en daalt Alibaba.

OCI

Net als bij AMG kan u snel heel veel verdienen aan OCI, als u op het goede moment er in en er weer uit gaat. Uiteraard, u kan ook heel veel verliezen, als… juist. U begrijpt het. Er zijn vele cursussen timen, maar niet een heeft een diploma. Kortom, timen is gokken en traden is kunde.

OCI en AMG zijn mooie fondsen om te traden, maar dat is zeker niet voor iedereen. Dan zijn er ook nog speciale risico’s bij deze fondsen die ondergetekende u op YouTube duidt en daar valt zelfs Besi met de haren bij te slepen:

TKH

Twentsche Kabel is een prachtig bedrijf, heeft een lang en fraai beurs track record, heeft schitterende producten en diensten, kent een nuchter Nederlands bestuur en… levert zowat al tien jaar geen aandeelhouderswaarde meer op. Het bedrijf krijgt van StockWatch het voordeel van de twijfel. Een draai van de cyclus zou welkom zijn voor deze – inderdaad – cyclical.

Agenda

Zit er nog iets van uw gading bij? Er is nog genoeg te doen in ieder geval dezer week. Amerikaanse inflatie is het belangrijkste cijfer:

Verder is het vooral hopen en bidden dat de geopolitiek zich niet al te nadrukkelijk laat gelden deze en de komende weken. Succes.

Maandag 11 november

  • 07:00 B&S Group – Cijfers derde kwartaal

Dinsdag 12 november

  • 00:00 Shell uitspraak hoger beroep versus Mileudefensie
  • 06:30 Inflatie – Oktober def. (NL)
  • 07:00 Kendrion – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 OCI – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 TKH – Cijfers derde kwartaal
  • 08:00 Renewi – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 Bayer – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 Infineon – Cijfers vierde kwartaal (Dld)
  • 06:30 Inflatie – Oktober def. (NL)
  • 11:00 ZEW economisch sentiment – November (Dld)
  • 12:00 Ondernemersvertrouwen mkb – Oktober (VS)
  • 13:00 Tyson Foods – Cijfers vierde kwartaal (VS)
  • 22:00 Groupon – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 22:00 Spotify – Cijfers derde kwartaal (Zwe)

woensdag 13 november

  • 06:30 Faillissementen – Oktober (NL)
  • 07:00 ABN AMRO – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 Allianz – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 Siemens Energy – Cijfers vierde kwartaal (Dld)
  • 11:00 Industriële productie – September (eur)
  • 13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 14:30 Inflatie – Oktober (VS)
  • 22:00 Cisco Systems – Cijfers eerste kwartaal (VS)

Donderdag 14 november

  • 00:00 ASML – Beleggersdag
  • 06:30 Producentenvertrouwen – Vierde kwartaal (NL)
  • 07:00 SBM Offshore – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 Deutsche Telekom – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 E.ON – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 Merck KGaA – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 Siemens – Cijfers vierde kwartaal (Dld)
  • 08:00 CVC – Cijfers derde kwartaal
  • 08:00 Burberry – Interimcijfers (VK)
  • 08:00 Economische groei – Derde kwartaal vlpg (VK)
  • 08:00 Industriële productie – September (VK)
  • 08:00 Handelsbalans – September (VK)
  • 09:00 Shell – Ex-dividend
  • 09:30 Economische groei – Derde kwartaal 1e raming (NL)
  • 09:30 Consumptie huishoudens – September (NL)
  • 09:30 Internationale handel – September (NL)
  • 11:00 Economische groei – Derde kwartaal 2e raming (eur)
  • 14:30 Producentenprijzen – Oktober (VS)
  • 14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 17:00 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
  • 22:00 Applied Materials – Cijfers vierde kwartaal (VS)
  • 22:00 Disney – Cijfers vierde kwartaal (VS)

Vrijdag 15 november

  • 00:50 Economische groei – Derde kwartaal (Jap)
  • 04:00 Industriële productie – Oktober (Chi)
  • 04:00 Detailhandelsverkopen – Oktober (Chi)
  • 07:00 Aegon – Cijfers derde kwartaal
  • 08:45 Inflatie – Oktober def. (Fra)
  • 12:00 Alibaba – Cijfers tweede kwartaal (Chi)
  • 14:30 Detailhandelsverkopen – Oktober (VS)
  • 14:30 Importprijzen – Oktober (VS)
  • 15:15 Industriële productie – Oktober (VS)
  • 16:00 Bedrijfsvoorraden – September (VS)

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.