Hallo, is er dan helemaal niemand die ABN Amro wil hebben?
Geen huwelijkskandidaat te vinden, geen koper te vinden, geen nieuwe CEO te vinden en er zijn er geen institutionele beleggers te vinden, die buiten de beurs om in één keer de staat afhelpen van een 10,5% pluk ABN Amro. Ergo, niemand loopt warm. De aandelen moeten nu via het boek worden verkocht en dat duurt lang en gaat moeizaam. Waarom zou u nog wel in ABN Amro moeten beleggen?
Headlines:
- Staat wil belang in ABN Amro terug brengen van 40,5% naar 30,0%
- Dat zijn 87,47 miljoen aandelen
- Die moeten allemaal via het orderboek weg, waar er op een gewone dag 3 à 4 miljoen doorheen gaan
- De minister zegt niet hoe lang het gaat of mag duren
- Langdurige verkoopdruk, is het aandeel nog een mooie belegging?
Verkoop ABN Amro via… het boek
Er staan 833,05 miljoen aandelen ABN Amro uit. De staat wil haar belang afbouwen van ongeveer 40,5% nu naar 30%. Dat zijn ongeveer 87,47 miljoen aandelen. Op een gemiddelde dag gaan er 3 à 4 miljoen stuks door. Ergo, het is wel een (tijdrovend) klusje om deze hele pluk via het boek te verkopen. En dat levert al die tijd verkoopdruk op. Uit de brief van de minister vandaag.
Uiteraard vertelt de brief niet meer details over hoe en wat van die verkoop, want straks schiet de krokodillenvijver op Beursplein 5 nog meer wakker. Want die weet altijd wel raad met grote verkopers die zich dagelijks in het boek melden. Dit is inderdaad gouden informatie voor de handel. De minster zegt natuurlijk niet hoeveel tijd er is, maar er moet twintig à 25 dagen aan complete omzet weg.
Blijkbaar is het niet anders. Normaal probeert een partij die van een grote pluk aandelen af moet dat via de zakenbanken te doen. Die hebben het netwerk om die bergen aandelen in korte tijd weg te zetten bij een of meerdere andere partijen. Doorgaans gaat dat met een paar procent, maar geen al te gekke korting. Klaar is kees, anders ben je weken, maanden en soms jaren bezig – zie Prosus met Tencent.
De ABN Amro saga begint echter nu genânte vormen aan te nemen? Want niemand wil ze hebben, lijkt het. De bank kan naar verluid ook nog geen nieuwe CEO vinden. Dat Robert Swaak plotseling vertrekt zonder klip en klare uitleg is ook al zoiets en er is geen geschikt iemand te vinden die het voor rond €800.000 per jaar wil doen. Den Haag staat geen verruiming van de (bonus)regels toe.
Bovendien zal niet iedereen trek hebben in de cultuur van de bank (waar je altijd over je schouder moet kijken). Hallo, hier afhalen – alles moet weg! Het staat ook (al jaren) in kapitalen op de gevel van iedere Europese beurs geschreven dat ABN Amro te koop staat. En toch hapt niemand. UniCredit voert zelfs liever oorlog met de Duitsers om Commerzbank over te nemen, dan dat ze ABN Amro opraapt.
ABN Amro (zwart) versus de verwachte winst (oranje), dividend (grijs), dividendrendement (rood) en aantal uitstaande aandelen (lichtgrijs)
Dat kunnen ze dan ABN Amor noemen en wat willen Italianen nou nog meer? :-) De Spaanse banken kijken ook nadrukkelijk om zich heen, de Scandinaviërs zijn ook al vaak genoemd als kandidaat, maar het is er nog niet gekomen. Grote plukken aandelen zijn dan weer niet aan institutionele beleggers te slijten, getuige de brief van de minister. Waarom zou u ze dan wel moeten hebben, of kopen?
Er is maar één antwoord: aandeelhoudersreturn. ABN Amro doet een fantastisch dividend(rendement) en daar komt nog aandeleninkoop bij. Het zou een nobrainer zijn, ware het niet dat banken natuurlijk pure cyclicals zijn. Als er niks wordt verdiend en het zijn slechte tijden, dan gaat het geld naar de stroppenpot in plaats van de aandeelhouders. ABN Amro is zeker geen dividendgroeiaandeel.
Misschien dat juist hierom de aandelen niet zijn te slijten aan instituties. Met een haperende economie, mogelijk meer defaults en wie weet zelfs een sovereign debt crisis in de maak (hoi Frankrijk!) zijn bankenkoersen nu misschien over hun hoogtepunt heen. Dat is ABN Amro als nationale trots al helemaal. Banken, das war einmal. Het zijn nu de market makers waar klauwen met geld wordt verdiend.
Jane Street interns make more than Keir Starmer and Jay Powell https://t.co/3Lcmd6ZFsm
— Financial Times (@FT) October 15, 2024
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.