Buitenaanzicht van het ASML Cymer-kantoor omgeven door groene struiken en palmbomen. Het moderne gebouw heeft een grijze en zandkleurige gevel en ligt onder een heldere blauwe lucht. De voorgrond toont een goed onderhouden tuin, terwijl het ASML Cymer-logo prominent zichtbaar is op een bord.

Waarom wij WisdomTree Eurozone Dividend Growth ETF kopen

We zetten graag een Europe of Euro Dividend Aristocrats ETF naast onze gisteren gekochte SPDR US Dividend Aristocrats ETF, maar helaas. Deze komt niet door onze kwaliteitstest. We kiezen daarom voor een aantrekkelijke EU dividendgroei ETF: de WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth ETF. En u raadt nooit wat de grootste positie is: ASML?!

Headlines:

  • Waarom geen EU Dividend Aristocrats ETF? Die kennen zachtere criteria als de Amerikaanse en zijn veredelde high yield trackers
  • Zo gaan de wegingen van risicovolle financials van 25% tot 55% in deze trackers
  • Wisdom Tree Quality Dividend Growth ETF belegt in EU kwaliteitsaandelen, waarvan het dividend bovengemiddeld groeit
  • ASML is grootste positie voor Deutsche Telekom. LVMH, Heineken, L’Oréal en Siemens Healthineers zijn andere Top 10 aandelen
  • Behalve deze tracker, de SPDR US Dividend Aristocrats ETF die we gisteren kochten, kopen we volgende week nog een dividend ETF, waarvan we de naam nu al verklappen

Euro of (Nederlandse) financials dividend ETF?!

Het factsheet van de iShares Euro Dividend ETF, moet u nou toch eens even bekijken. Het is meer een tracker op Hollandsche financials met vele extra’s, dan een degelijke Europese dividend ETF met louter brave en saaie bedrijven, waar stakeholders koning en aandeelhouders keizer zijn. Dat degelijke zetten wij niet voor niets cursief. Bij StockWatch vinden wij financials, vooral banken, geen echte dividendaandelen.

Weer een cursiefje: onder echte dividendaandelen verstaan wij bedrijven die een mooi dividend doen en dat jaarlijks met een mooi percentage laten groeien en bij voorkeur nooit verlagen – laat staan passeren. Bedrijven die dat al langer dan 25 jaar op rij doen zijn Dividend Aristocrats. Superdefensieve aandelen die vaak saai zijn en die u zelden bij de stijgers en dalers van de dag, maand of jaar ziet.

Wij zoeken bij voorkeur Dividend Aristocrats, maar staan zeer zeker open voor dividend kwaliteitsaandelen en/of dividendgroeifondsen. High yield is ons te risicovol. Voor risico kijken wij namelijk liever elders.

Wij zoeken defensieve dividend ETF

Gisteren kochten wij voor onze StockWatch ETF Porto een eerste pluk SPDR US Dividend Aristocrats Euro-Hedged ETF. Ondanks dat deze tracker maar zo’n 2% dividend doet, waar ook nog een 37% tax overheen gaat en de ETF duur is (TER 0,4%, maar wel euro-hedged), kiezen wij hier toch voor vanwege het defensieve karakter van de 133 aandelen. We leggen eerst een degelijk fundament voor de porto en daarna pas gaan we op zoek naar risico, kansen en volatiliteit.

Beleggen begint bij risico op StockWatch en vandaar dat wij ook goed op valuta letten. Wij streven een verhouding na van ongeveer 50% euro en 50% dollar. Zwitserse francs zijn de enige munt waar wij echt risico op durven te lopen, andere valuta mijden wij liever. Zeker emerging markets valuta kunnen beleggingen maken of breken en zelfs  de Japanse yen of Britse pond kunnen dat.

Euro dividend ETF’s voldoen niet

Lang verhaal kort, wij zouden graag nu ook een euro Dividend Aristocrats ETF kopen. Die zijn er ook, SPDR heeft er ook eentje, maar die kennen veel en veel zachtere criteria dan de Amerikaanse. Het zijn veelal veredelde high yield trackers met een zware overweging in financials. Bij uw broker komt u tal van euro of Europese dividendtrackers tegen, maar niet een kent minder dan 25% financials.

Het probleem van vooral banken is dat het geen echte dividend aandelen zijn, zoals StockWatch vindt. In goede tijden, zoals nu, doen ze prachtige dividenden en zelfs aandeleninkoop. In mindere tijden ligt korten echter snel op de loer en in (financiële) crises wordt er zelfs gepasseerd. Dit gebeurde tijdens de Kredietcrisis, maar ook in de Covid-19 ellende.

High yield versus normal yield

Zie hier om dit te illustreren de dividenden per aandeel van een paar grote Europese banken plus ABN Amro, wat dat ooit was. Hollen of stilstaan is het hier met die dividenden, zo kunnen we geen mooie, lange samengestelde interest (pensioen)rekensommen maken. U ziet in de plaatjes de dividenden per aandeel door de jaren heen.

Hier zomaar een paar voorbeelden uit ontwikkelde Europese landen van aandelen bij wie we dat wel kunnen doen:

WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth UCITS ETF

We zijn daarom meer op zoek naar ETF’s met zwaarwegende a-cyclische sectoren als consumer staples, consumer discretionary, farma en utilities dan financials. Voeg daarbij dat de meeste euro dividend trackers ook nog eens ESG zijn. Niet dat we tegen zijn, maar wij kijken liever naar financiële parameters dan vaak ook nog eens tijdgebonden of modieuze zachte criteria. Lucratieve wapen-, drank- of fossiele aandelen vallen dan snel uit de boot.

Kortom, het lukt niet bij onze brokers om er een, voor onze begrippen, mooie euro, of liever nog pan-Europese dividend tracker uit te zoeken. We komen wel een interessante Europese dividendgroei ETF tegen. CEO Martijn Rozemuller van VanEck ETF’s maakte ons vrijdag in het BeursCafé, vooral door de wegingen het fiscale aspect, weer nieuwsgierig naar zijn VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders ETF.

Het zijn geen Dividend Aristocrats, maar wel kwaliteitsaandelen. Daar kijken we volgende week naar, want we moeten morgen ook al onze vaste, maandelijkse Nasdaq 100 ETF bijkopen. We hebben nooit haast, doen er een per keer en vandaag pikken we de volgende tracker er uit: dividendgroei. Deze Wisdomtree ETF is verkrijgbaar op diverse euro-beurzen (isin IE00BZ56TQ67) en in Milaan (ticker EGRA) zit de grootste omzet.

Hoezo ASML als grootste positie?!

Nu komt het, valt u gerust van uw stoel. ASML, dat een lousy dividendrendement doet van 0,9% is de grootste positie?! Zo meer, maar let ook even op de sectorwegingen, dat ziet er goed uit en verhip: wat heeft Nederland een hoge weging. We hebben dan ook veel mooie dividendaandelen en u ziet in de Top 10  ook de nodige (kwaliteits)aandelen die de laatste tijd een draai om de oren kregen.

Dit plaatje van ASML laat haarfijn zien waar het bij dividendgroei om gaat: het dividendrendement is weliswaar laag, maar de dividenden zelf gaan als een SpaceX raket de lucht in. Bij Amerikaanse dividendgroeiaandelen komt u ook Big Tech aandelen als Apple en Microsoft tegen. Die doen ook niet veel dividendrendement, maar laten dat snel groeien.

Keurige tracker verder, wij kopen

Kortom wij wagen ons voor onze StockWatch ETF Porto in ieder geval een eerste pluk van deze – voluit – WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth UCITS ETF – EUR Acc. Omdat er geen vergelijking is kijken we slechts met een schuin oog naar ons eigen gemaakte ETF waarderings- en recensiemodel. Even snel dan:

  • Kosten: TER 0,29%, dat is acceptabel en normaal voor een gespecialiseerde tracker, maar is in de ogen van StockWatch nog vrij hoog, omdat louter een index wordt gevolgd
  • Tracking error en bèta: 1,98 en 0,86 (vijf jaar) en dat is prima werkbaar
  • Valuta: in euro’s
  • Dividendbeleid: herbeleggend
  • Aard: fysiek, de aandelen worden gekocht
  • Vestigingsland: Ierland
  • Verhandelbaarheid en liquiditeit: matig tot redelijk, neem misschien geen al te grote positie in, of zorg er voor dat dit zeker niet de eerste asset is die u van de hand moet doen, als u gedwongen moet verkopen

Zoals altijd publiceren wij eerst dit stuk en pas dan gaan wij tot aankoop over. De bon volgt hier dan in een update.


Update 17:15 uur: In de tas en in de porto


Arend Jan Kamp heeft op StockWatch een long-positie in SPDR US Dividend Aristocrats ETf, HSBC Hang Seng Tech Index ETF, SPDR S&P 500 ETF, VanEck AEX ETF, iShares MSCI Core Europe ETF en iShares MSCI Core World ETF. Privé zit hij long in onder meer in Vanguard World Stock Fund, die hij afbouwt ten faveure deze StockWatch portfolio en voor zijn pensioen zit hij in het Brand New Day wereldaandelen fonds.

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.