Aandelen te duur en cash oppotten? Koop de AEX, Warren Buffett!

Amerikaanse presidentsverkiezingen, Fed renteverlaging van een kwartje, veel Q3-cijfers van onder meer Ahold Delhaize, Adyen, ArcelorMittal, IMCD, AMG, NXP en Qualcomm en inkoopmanagersindices: dat is de agenda deze week. Nvidia komt in de Dow Jones, Warren Buffett zijn cash berg groeit in één kwartaal met dik $60mld, omdat hij wel verkoopt, maar niet meer koopt – zelfs BRKA niet. StockWatch trekt de stoute schoenen aan en adviseert Warren wel even wat hij moet kopen.

Headlines:

  • Presidentsverkiezingen: polls verdeeld, wedkantoren zeggen dat Donald Trump wint en waarom het voor ons beleggers allemaal geen bal uit maakt
  • Fed verlaagt de rente met een kwartje
  • Warren Buffett heeft $325,2mld cash en StockWatch weet wat hij daarmee moet doen
  • Adyen en AMG zijn de spannendste Q3-cijferkandidaten Damrak
  • Nvidia komt in de Dow Jones voor… ja, inderdaad Intel

Top 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 ASR +3,0%
2 ForFamers +4,2%
3 BBVA +3,8%
4 Intel +7.9%
5 VIX +7,6%

Top 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 AEX -1,7%
2 Philips -16.8%
3 Fugro -19,2%
4 AbInBev -7.30%
5 PayPal -2,6%

De beurs en de verkiezingen

Serieus, kijk echt niet raar op, áls… Want het zou niet vo0r het eerst zijn zoiets. Eens zien morgen. :-)

Typerend is dit. De networks ontploffen deze dagen en weken van de-markt-en-de-presidentsverkiezingen-artikelen. Zo ook WSJ’s MarketWatch. Het is een heel verhaal.

Zo maar een gedeelte er uit:

Warren Buffett stemt met voeten

En zo gaat het nog even door, terwijl het artikel zowat opent met het belangrijkste zinnetje uit het artikel:

History shows that, over time, stocks have tended to rise regardless of which party holds control in Washington.

Dit zinnetje is trouwens zowat een letterlijke quote van Warren Buffett. Zijn Berkshire Hathaway heeft dit weekend cijfers en die zijn voor ons beleggers interessanter dan al die presidentiële polls? Want we mogen concluderen dat Buffett langs de zijlijn staat, hoewel hij natuurlijk nog zwaar in aandelen is belegd. Hij vindt aandelen wel te duur, inclusief zijn eigen, want die koopt hij niet meer in.

Let wel, Buffett is niet iemand die (even) niks doet, omdat hij een krach of bear market voorspelt. Daar doet hij niet aan. Cash is ook relatief, want al die miljarden zitten in liquide Amerikaanse staatsobligaties. Tot zo ver is alles niet onlogisch en duidelijk. Op één ding na: waarom krijgt Buffett nou nóóit de vraag waarom hij niet eens naar de veel goedkopere Europese aandelen kijkt?!

Waarom geen Europese aandelen, Warren?

Financial Times heeft een plaatje bij de cash berg, leuk om ook eens een bubbel in Berkshire Hathaway te zien! Daar zegt StockWatch iets. Ja, dit kan ook nog de bubbel zijn, hé? Misschien staan aandelen over een jaar wel 20% hoger. Want Buffett weet net als wij ook wat blunderen is en dat steekt hij ook nooit onder stoelen of banken.

Weet u wat? Als niemand anders het doet, pitcht StockWatch wel even Europese aandelen voor Buffett. Beter gezegd, een klein hoekje genaamd… Amsterdam en AEX. Kijk mee Warren, dit zijn de koerswinstverhoudingen van een zwik indices over de afgelopen tien jaar. Dat was toen de markten gratis, gratisser en gratists geld van de ECB begonnen in te prijzen, dat er in januari 2015 ook kwam.

Het beeld is duidelijk:

  • VS is historisch gezien duur tot peperduur
  • Daardoor is de wereldindex ook duur, want 70% Amerikaanse aandelen
  • Europa en vooral de AEX zijn (relatief) goedkoop
  • Dat geldt ook voor Japan, waar Buffett recent wel wat aandelen oppikte
  • China is spotgoedkoop, maar voor westere begrippen loopt u hier verhoogd (politiek) risico. Buffett heeft BYD.

Koop de AEX, Warren!

Riemen om, want StockWatch stormt nu even met gevel en al de vloer op: is de AEX objectief gezien nu niet gewoon de aantrekkelijkst geprijsde index? Want en lees je mee, Warren?

  • De waardering zit precies tussen de duurste en goedkoopste markt in
  • De AEX bestaat, ieder op z’n eigen manier, uit 25 kwaliteitsaandelen. Wat dat bereft is het zeker geen Mickey Mouse index
  • Met 25% gewicht heeft de AEX net even wat minder tech dan de S&P 500 (30%), maar onze is van wereldklasse en verdient bakken met geld
  • De index doet 14,8 keer de verwachte winst en je beurt 2,8% dividendrendement, Warren. Dat is zonder meer keurig met al die tech. Even bellen met het Torentje, dan komt er misschien ook wel een (hoest, kuch) oplossing voor die dividendbelasting
  • Farma mist, maar ondanks dat er maar 25 aandelen in de AEX zitten, kent de index een mooie spreiding
  • Rond 40% van de omzet van de indexbedrijven is in dollars en de noteringen zijn uiteraard in euro’s (en eigenlijk ook Britse ponden), ofwel gespreide risico’s. Verder hedge je die euro maar, je weet beter dan wij hoe dat moet, Warren
  • Met weliswaar vijf banken en verzekeraars, maar slechts 10% financials gewicht, komt de AEX ook een financiële crisis wel door, mocht die onverhoopt weer eens langskomen

Serieus, noem een aantrekkelijker index op dit moment? Kortom, tot morgen op het Damrak Warren en we melden je wel even netjes aan bij de receptie. Koffie in de automaat om de hoek, om 12 uur rats, kuch en bonen in de kantine en dat is inderdaad het oudste VOC-aandeel anno 1606. Je mag bieden. Of je mag hem gratis meenemen, als je nu even die $325,2 miljard in Beursplein 5 pompt. :-)

Nvidia vervangt Intel in Dow Jones

Nog een nieuwtje dit weekend, maar dit is meer symbolisch dan belangrijk. Ja, Nvidia geeft Intel een kontje en neemt het prestigieuze plekje in de Dow Jones over.

De Dow Jones is niet meer dan de billboard van de Big Board, want vrijwel niemand die de index volgt, of er in belegt. Uit de WSJ tekst:

Wellicht is dit iets interessanter:

Fed rentebesluit

Genoeg inleidende beschietingen, wat is er deze week nog meer behalve die presidentverkiezingen?

  • Onder leiding van Ahold Delhaize en Adyen is nog een reeks aan Q3-cijfers op het Damrak, u hoeft u niet te vervelen
  • De Fed gaat de rente met een kwartje verlagen
  • Er is nog een reeks macrodata, vooral inkoopmanagersindices
  • Qualcomm is de grootste naam in de VS, daar is het hoogtpeunt van het cijferseizoen al geweest

Eerst maar even dat Fed rentebesluit, een kwartje verlaging staat wel vast (zie links onderaan in dit plaatje).

  • De arbeidsmarkt is niet meer overspannen en is nu om door een ringetje te halen?
  • De economie groeit lekker door, ondanks een worstelend China en Europa
  • De inflatie loopt ook terug. Toch acht de markt de inflatiebestrijding nog geen gelopen race. Zie ook de oplopende marktrentes in de VS, Wall Street heeft ook wel wat vragen over de houdbaarheid van het Federale begrotingstekort en staatsschuld

Fed rente op 2,75% over een jaar?

Omdat u het bent, halen we even alle Fed data uit onze LSEG WorkSpace terminal die we maar hebben. Vooruitkijkend ziet u hoe over een jaar de rente 200 basispunten lager zou moeten staan. Het zou leuk zijn als groeiaandelen, niet-winstgevende tech en supercyclische small caps dan 200% hoger staan, maar zulke een-tweetjes zijn er natuurlijk niet op de beurs.

Op zich zouden lagere rentes wel goed moeten zijn voor zulke aandelen, maar winsten, economie, sentiment en wat al niet meer zijn ook van invloed. Weliswaar zijn Fed rentetarieven veel beter in te schatten en te voorspellen dan de ongeleide projectielen genaamd aandelenkoersen, maar ook die kunnen 180 graden draaien – in een vloek en een zucht zelfs.

Adyen

Er zijn deze week te veel Q3-cijfers op het Damrak om aandacht aan te besteden, maar Adyen laten we zeker niet lopen. Na wat gedoe vorig jaar zomer over vooral marges en een snelle revanche van het betaalbedrijf, wat enige koersbwegingen met zich mee bracht om het zacht uit te drukken, laten de (verwachte) winst- en omzetcijfers weer de bekende Stairway to Heaven patronen zien.

Helaas zit er in onze data geen goede marges. Adyen is zeer lucratief, maar 100% marge maakt ze toch echt niet, zoals uit onze LSEG WorkSpace terminal rolt. Het aandeel is duur en leest u hier Pauls laatste analyse om te zien of het fonds iets voor u is.

Ahold Delhaize

Niels heeft ze in portefeuille, ze komen ook vaak in de BeursCafé podcasts voorbij, want Ahold Delhaize is niet duur, levert altijd en ze vergeet nooit voor wie ze werkt: klanten en aandeelhouders. Hier ziet u eens wat andere lijntjes: het aantal uitstaande aandelen neemt gestaag af door inkoop en de dividenden lopen juist netjes op. Lees ook ons laatste verhaal, want de zakenbanken worden sceptischer.

AMG

Kunnen we weer, draait de cyclcus?AMG versus verwachte omzet, winst en marge dus. Het fonds investeert letterlijk tegen de markt en haar eigen cijfers in, uiteraard in de hoop volop te profiteren als de cyclus weer ten goede keert. AMG = lithium en energietransitie, dat u het weet. Lees hier Pauls laatste analyse.

Zie ook onze video op You Tube van vorig week over dat ene, bijzondere risico van AMG, waar nooit iemand het over heeft, maar dat zeker niet te verwaarlozen is.

Aalberts

Niels en Arend Jan zitten er in en velen van u ook, getuige uw mails en andere reacties. Daarom ook even een blik op de Q3-update van Aalberts, die waarschijnlijk maar uit drie of vier regels bestaat. Het plaatje is duidelijk: koers, winst en omzet staan onder druk, want Aalberts heeft exposure naar bijvoorbeeld de energietransitie en semiconductors. En ASML belt tegenwoordig minder vaak?

De toch al mooie marges – dat zegt iets over de kwaliteit van het fonds – lopen wel op en dat geeft de potentie van Aalberts aan, als de cyclus draait. Als. En geduld is nu juist niet het sterkste punt van ons beleggers. U moet het in dit geval wel hebben.

NXP Semiconductors

Morgen komt onze vierde chipper met cijfers, het Nederlandse, maar aan de Nasdaq genoteerde NXP Semiconductors. Dat heeft veel exposure naar Automotive… en u ziet dat ze vooral moet hopen, dat zelfrijdende auto’s snel gemeengoed worden.

Agenda

Het is, in ieder geval wat de agenda betreft, de laatste drukke week van 2024. Succes.

Maandag 4 november

  • 07:00 PostNL – Cijfers derde kwartaal
  • 09:15 Inkoopmanagersindex industrie – Oktober def. (Spa)
  • 09:45 Inkoopmanagersindex industrie – Oktober def. (Ita)
  • 09:50 Inkoopmanagersindex industrie – Oktober def. (Fra)
  • 09:55 Inkoopmanagersindex industrie – Oktober def. (Dld)
  • 10:00 Inkoopmanagersindex industrie – Oktober def. (eur)
  • 10:30 Inkoopmanagersindex industrie – Oktober def. (VK)
  • 13:00 BioNTech – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 16:00 Fabrieksorders – September (VS)
  • 22:00 NXP – Cijfers derde kwartaal (NL)

Dinsdag 5 november

  • Presidentverkiezingen VS
  • 03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin – Oktober (Chi)
  • 06:30 Reserve Bank of Australia – Rentebesluit (Aus)
  • 07:00 Adecco – Cijfers derde kwartaal (Zwi)
  • 07:00 Deutsche Post – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 Zalando – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 13:00 Yum Brands – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 14:30 Handelsbalans – September (VS)
  • 16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM – Oktober (VS)

Woensdag 6 november

  • 01:30 Inkoopmanagersindex diensten – Oktober def. (Jap)
  • 07:00 Ahold Delhaize – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 CTP – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 BMW – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 Commerzbank – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 Credit Agricole – Cijfers derde kwartaal (Fra)
  • 07:00 Siemens Healthineers – Cijfers vierde kwartaal (Dld)
  • 09:15 Inkoopmanagersindex diensten – Oktober def. (Spa)
  • 09:45 Inkoopmanagersindex diensten – Oktober def. (Ita)
  • 09:50 Inkoopmanagersindex diensten – Oktober def. (Fra)
  • 09:55 Inkoopmanagersindex diensten – Oktober def. (Dld)
  • 10:00 Inkoopmanagersindex diensten – Oktober def. (eur)
  • 10:30 Inkoopmanagersindex diensten – Oktober def. (VK)
  • 11:00 Producentenprijzen – September (eur)
  • 13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 14:00 BAM – Bava
  • 15:45 Inkoopmanagersindex diensten S&P Global – Oktober def. (VS)
  • 16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
  • 18:00 AMG – Cijfers derde kwartaal
  • 22:00 Beyond Meat – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 22:00 Gilead – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 22:00 Lyft – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 22:00 Qualcomm – Cijfers vierde kwartaal (VS)

Donderdag 7 november

  • 04:00 Handelsbalans – Oktober (Chi)
  • 07:00 Aalberts – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 Adyen – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 Alfen – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 ArcelorMittal – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 BAM – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 Nedap – Beleggersdag
  • 07:00 Delivery Hero – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:00 Rheinmetall – Cijfers derde kwartaal (Dld)
  • 07:15 Air France-KLM – Cijfers derde kwartaal
  • 08:00 Handelsbalans – September (Dld)
  • 08:00 Industriële productie – September (Dld)
  • 09:30 Riksbank – Rentebesuit (Zwe)
  • 11:00 Detailhandelsverkopen – September (eur)
  • 13:00 Bank of England – Rentebesluit (VK)
  • 14:30 Arbeidskosten – Derde kwartaal (VS)
  • 14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 13:00 Halliburton – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 18:00 Euronext – Cijfers derde kwartaal
  • 20:00 Federal Reserve – Rentebesluit (VS)
  • 20:30 Federal Reserve – Toelichting rentebesluit Powell (VS)
  • 21:00 Consumentenkrediet – September (VS)
  • 22:00 Rivian – Cijfers derde kwartaal (VS)

Vrijdag 8 november  2024

  • 06:30 Industriële productie – September (NL)
  • 07:00 Aperam – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 IMCD – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 InPost – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 Sif – Cijfers derde kwartaal
  • 08:00 Eurocommercial – Cijfers derde kwartaal
  • 16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – November vlpg (VS)

Arend Jan Kamp heeft een long-positie in Aalberts

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.