Wall Street, crypto, Nvidia en goud versus Europa: waar blijft de bel?
Wanneer gaat nou eindelijk de bel dat we van een sperend Wall Street, crypto, Nvidia en goud naar Europa en haar kwakkelunie kunnen? Nederlandse particulieren steken hun centjes vooralsnog in de VS en de almaar duurder wordende dollar. En helaas, er gaat nooit een bel op de beurs.
Het verschil in koersen, waarderingen en winsten tussen VS en EU was zelden zo groot als nu en wordt al groter. Eens keert de wal het schip, maar tot die tijd: let your profits run. Cijfers HAL deze week, een paar macro’s en oh ja, wordt het géén renteverlaging in december in de VS en twee kwartjes in de EU?
Headlines:
- Ook Nederlandse beleggers willen alleen nog maar dollar-assets: Nvidia, goud en bitcoin
- Verschillen in koers, waarderingen én winstverwachtingen tussen VS en EU lopen al verder op
- De AEX en EU zijn niet duur, maar stockpicks zijn zeldzaam en in de VS is alles duur
- Let deze week op inflatiecijfers Europa, Ifo Geschäftsklima, Chicago PMI en Fed notulen
- HAL heeft cijfers, maar waar is de magie gebleven?
Top 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | AEX | +2,0% |
2 | RELX | +6,0% |
3 | Theon | +15,1% |
4 | Rheinmetall | +7,5% |
5 | Tesla | +10,0% |
Flop 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | VIX | -5,6% |
2 | Aegon | -2,5% |
3 | Ebusco | -26,9% |
4 | Kering | -5,7% |
5 | Target | -17,8% |
Bitcoin en goud produceren niks en maken geen omzet en winst, ofwel u mag er zelf een prijs op plakken, waarde aan toedichten, of een mooi verhaal aan ophangen. StockWatch heeft meer verstand van aandelen. Als uitvoerig besproken overal, zeker sinds deze zomer bewegen de Amerikaanse en Europese (de Chinese doen het al een paar jaar) steeds verder uiteen. De VS bullmarketeert maar door, Europa dipt en de waarderingen lopen steeds verder uiteen.
Vrijdag al gegeven, maar voor de volledigheid: De AEX winstverwachtingen zijwaartsen per saldo, de koersen dalen al een paar maanden, waardoor de index (met 25% tech aan boord) nog 13,9 keer de verwachte winst doet. Tot slot over bitcoin, u hoorde het vrijdag in het BeursCafé: Niels’ opa begint ook al naar bitcoin te informeren en als ook de boomers aan boord zijn, wie zijn er dan nog over om te kopen? :-) Ja, Niels en Arend Jan natuurlijk, oh wat grappig.
AEX, AMX en de winsten
Onderliggend ziet het er zo uit, dit zijn de AEX fondsen, geselecteerd op koersbeweging dit jaar. Merkwaardig? Waar de index zelf tegen 13,9 keer de verwachte winst niet onaantrekkelijk oogt, is het maar moeilijk koopjes scoren.
- Verhip, Prosus is de beste en dat met wat Chinese ballast aan boord, zeg maar
- Unilever, Ahold Delhaize nu ook en Wolters Kluwer en RELX bewijzen het al jaren: saaie aandelen kunnen ook hard gaan. Die laatste twee zijn alleen wel wat duurder…
- DSM-Firmenich is ook duur, net als Adyen en dat geldt ook nog altijd voor onze… chippers
- De financials zijn niet raar geprijsd
- Heineken en AkzoNobel zijn misschien relatieve koopjes, maar er zit nu bar weinig fantasie in
Voor de volledigheid hier ook nog even de fondsen uit de ballenbakcompetitie op het Damrak. Haha, hoe duur is Just Eat Takeway wel niet. :-) Zie ook hoe Alfen ondanks die koersdaling nog altijd aan de prijs is. Voor een niet zo heel snel groeiende cyclical dan. TKH en JDE Peet’s ogen aantrekkelijk voor zulke mooie merken, maar de koersen willen maar niet.
Euro Stoxx 50
We verbreden onze horizon en vergelijken de Euro Stoxx 50 zelf en de onderliggende fondsen met de S&P 500 en de vijftig grootste aandelen uit die index. Want de verschillen beginnen echt groot te worden. Het is timen, dat is altijd voor eigen risico, maar is het zo langzamerhand toch een idee aan het worden, om eens wat Europese aandelen en/of indices op te pikken? Want de kudde begint wel heel erg achter de winnaars aan te lopen, de trends versnellen zelf.
Dit is de Europese index en dit is de reden dat bijvoorbeeld ondergetekende nog niet Europese aandelen aan het hamsteren is: de winstverwachtingen dalen. Geen reden tot haast dus. U mag trouwens de Fransen de schuld geven, want de o zo zwaarwegende luxemerken in Parijs raken hun meuk niet aan de (Chinese!) straatstenen kwijt. Merk op dat de index met maar 15% tech aan boord niet eens zoveel goedkoper is dan de AEX.
Geselecteerd op waardering: dit zijn de onderliggende fondsen uit de Euro Stoxx, waarbij natuurlijk de stijf onderaan staande autobouwers het meeste opvallen. Niemand die er nog een spreekwoordelijke cent voor geeft. Ook hier geldt: de index is goedkoop, maar de koopjes schreeuwen u niet echt tegemoet.
S&P 500
Hoe anders is het beeld in de VS: zowel de winsten als de koersen kachelen maar door, maar de winsten gaan wel harder dan koersen, waardoor de index duurder wordt. De S&P 500 heeft met 30% ook twee keer zoveel aan tech aan boord dan de Euro Stoxx 50, zeg maar of het raar is dat de VS ook bijna twee keer duurder is dan de EU.
Geslecteerd op marktkapitalisatie: onderliggend spat de testosteron er af, wat een waarderingen en ome Elon is weer verreweg de duurste van allemaal met zijn Tesla. Ziet u koopjes…? Farma is misschien nog betaalbaar, op Eli Lilly na dan, maar dat gaat dan ook helemaal voor de vetverbranders. Tech is bekend, maar zie ook bijvoorbeeld financials en energie: gewoon twee keer duurder dan de EU.
Nasdaq 100 en SOX
Vooruit, om het af te maken. De Nasdaq 100 (65% tech gewicht) is nog duurder dan de S&P 500.
De bekende fondsen uit de Nasdaq vindt u ook al in die S&P 500 aandelenlijst. Daarom zijn hier de onderliggende waarden van semiconductorindex SOX, ook weer geselecteerd op marktwaarde.
Van de bekende namen is ook alles duur, maar zijn Qualcomm en Micron niet goedkoop? En u ziet er nog een paar die in ieder geval minder dan twintig keer de verwachte winst doen. Dat heeft alleen een reden. Geheugenboer (en ASML EUV-klant) Micron is de meest cyclische van allemaal. U ziet trouwens bij allemaal de winstcurve afvlakken, bij NXP zelf fors en dan mag u zelf bedenken of de chipcyclus nu echt een keer ten goede draait.
Helaas kunnen wij niet de SOX met onderliggende winsten en waardering uit LSEG Datastream halen, maar de boodschap is duidelijk? Waar de S&P 500 en Nasdaq 100 lekker aan het alltimehighen zijn, doet de SOX dat al lang niet meer en ook de cyclische midkappers uit de Russell 2000 overtuigen niet echt. Lang verhaal kort: dat u weet waarom StockWatch even geen haast heeft met zowel Europese als Amerikaanse aandelen (en al helemaal niet met bitcoin en goud).
Hoe staat het er verder voor met nog een week zo’n vijf complete beursweken voor de boeg dit jaar? We houden nog rentebesluiten van ECB tegoed en het vaste rondje macrodata als inkoopmanagersindices, inflatiecijfers en Amerikaanse arbeidsmarktdata. Er is in december ook nog een grote optie-expiratie en dat is het wel. Eerst maar even de dollar die serieus gas geeft, ofwel uw Amerikaanse aandelen hebben ook dat windje nog mee:
Rentes, Fed en ECB
Dan de rentes, waarvan de opmars de laatste tijd ook weer is gestuit? Eigenlijk bewegen de Amerikaanse en Europese (AAA) rentes al een jaartje of twee zijwaarts in een groot trendkanaal. De trend in Chinese en Zwitserse rente is omlaag en Japan neigt hoger. Gratis geld is in ieder geval nog ver weg.
Dit zijn de verwachtingen (onderaan) voor het Fed december rentebesluit: fifty-fifty! U ziet ook waarom, De inflatieverwachtingen zakken maar niet tot 2,0%. Voeg daar een op volle toeren draaiende economie aan toen (= vraag naar geld) en een nog altijd scherpe arbeidsmarktcijfers en u hebt de redenen.
Voor de ECB wordt voor komende maand in ieder geval één, maar nog overtuigender twee kwartjes renteverlaging ingeprijsd. Zowel in VS als EU kunnen er daarom nog bankbestuurders met hints tussen de schuifdeuren verschijnen. Want centrale banken houden er niet van om de markt te verrassen.
Goud had eigenlijk in de dollar-grafiek gemoeten, want die twee bijten elkaar nog wel eens. Daar is dit jaar geen sprake van en zelfs nu stijgt goud, terwijl de dollar ook stijgt. Het Amerikaans begrotingstekort is de voornaamste reden, de-coupling van de dollar is de lange, fnuikende onderliggende trend. Olie ligt niet goed en dat heeft veel met de slechte economie in Europa en China te maken.
HAL Trust
Tot slot nog even HAL Trust, dat deze week nog met cijfers komt. Daar gaat het niet zo goed mee. De reputatie, de kwaliteit en het lange termijnrendement staan buiten kijf, maar HAL schept al jaren geen waarde meer. De winstverwachtingen lopen wel op, maar koers, dividend én waardering buigen het hoofd. Het aandeel noteert tegen een historisch hoge discount, schreef Niels in september en u ziet een levend beursbordje voor u…
Waar Amerika bewijst dat dure aandelen en indices nog veel duurder kunnen worden, bewijzen Europese dat goedkope nog goedkoper kunnen. Dat timen kan heel duur zijn. Wachten op trendbreuken is minder lucratief, maar wel zekerder. Vandaar dat ondergetekende voor zijn StockWatch ETF Porto momenteel alleen marktneutraal middelt, want niet beleggen is geen optie. Keuzes maken is er echter nog even niet bij.
Agenda
De agenda stelt bitter weinig voor, de eerste schattingen van de Europese inflatie zijn wellicht het interessants. HAL en HP hebben nog cijfers, pikt u de Fed notulen nog even mee, net als de Ifo Geschäftsklima en de inkoopmanagersindex uit de Windy City, de Chicago PMI.
Maandag 25 november 2024
- 09:00 Cabka – Beleggersdag
- 10:00 Ifo ondernemersvertrouwen – November (Dld)
- 14:30 Chicago Fed index – Oktober (VS)
- 16:00 Brunel – Bava
- 22:00 Zoom – Cijfers derde kwartaal (VS)
Dinsdag 26 november 2024
- 07:00 Accsys – Interimcijfers
- 13:00 Best Buy – Cijfers derde kwartaal (VS)
- 13:00 Macy’s – Cijfers derde kwartaal (VS)
- 15:00 Case Shiller – Huizenprijzen – September (VS)
- 16:00 Consumentenvertrouwen CB – November (VS)
- 16:00 Nieuwe woningverkopen – Oktober (VS)
- 18:00 HAL – Cijfers derde kwartaal
- 20:00 Federal Reserve – Notulen (VS)
- 22:00 HP Inc – Cijfers vierde kwartaal (VS)
Woensdag 27 november 2024
- 08:00 Easyjet – Jaarcijfers (VK)
- 08:00 Consumentenvertrouwen – December (Dld)
- 08:45 Consumentenvertrouwen – November (Fra)
- 13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
- 14:30 Economische groei – Derde kwartaal 2e raming (VS)
- 14:30 Bestedingen en PCE-inflatie – Oktober (VS)
- 14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
- 15:45 Inkoopmanagersindex Chicago – November (VS)
- 16:00 Aanstaande woningverkopen – Oktober (VS)
- 16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
Donderdag 28 november 2024
- 06:30 Producentenvertrouwen – November (NL)
- 10:00 Inflatie – November (Spa)
- 10:00 Geldhoeveelheid – Oktober (eur)
- 11:00 Consumentenvertrouwen en econ. sentiment – November def. (eur)
- 14:00 Inflatie – November vlpg (Dld)
- 15:30 Wall Street gesloten vanwege Thanksgiving
Vrijdag 29 november 2024
- 06:30 Producentenprijzen – Oktober (NL)
- 06:30 Inflatie – November vlpg (NL)
- 08:00 Detailhandelsverkopen – Oktober (Dld)
- 08:45 Economische groei – Derde kwartaal def. (Fra)
- 08:45 Inflatie – November vlpg (Fra)
- 09:55 Werkloosheid – November (Dld)
- 11:00 Inflatie – November vlpg (eur)
- 19:00 Wall Street eerder dicht op Black Friday
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.