
Waarom wij voor een ritje de HSBC Hang Seng Tech Index ETF kopen
We kunnen het niet langer aanzien en langs de kant blijven staan, want als we nu niet op de China hype springen, zijn we zeker te laat. Voor een opportunistische trade op een herstelrally van de spotgoedkope, edoch prachtige Chinese technologie wagen we voor de StockWatch ETF Porto een ritje in de HSBC Hang Seng Tech Index ETF. Inderdaad, een trade op een rally en geen lange termijn buy & hold belegging.
Headlines:
- Binnen ons risicoprofiel zien wij ruimte voor opportunistische trade op de Hang Seng Tech Index
- Wij hebben geen echte belegging op het oog in China, maar hopen ritje te maken
- Winsten Chinese techs stijgen, ineens de koersen ook, maar de waarderingen zijn nog extreem laag
- Waarom wij denken dat het dit keer anders is dan alle andere sucker rallies die al snel in schoonheid stierven
- Ons oog valt op de HSBC Hang Seng Tech ETF
Update 17:00 uur
Gekocht en in de tas.
Waarom nu de Hang Seng Tech Index?
Toeval dat in de week voor China National Day vandaag China met verstrekkende steunmaatregelen voor de economie kwam? Vandaag zijn de Chinese beurzen dicht, net al de rest van de week. Hong Kong opent morgen wel. Volgens het almachtige Morgan Stanley Capital International (MSCI, bekend van de indices) is dat de enige ontwikkelde markt van China. De anderen zijn opkomend.
Nee, StockWatch zoekt geen belegging in China, hoe aantrekkelijk we sommige bedrijven ook vinden. Wij kunnen ook geen chocolade kunnen maken van enerzijds prachtige groei en fundamentele cijfers en anderzijds dikke bear markets en armetierige waarderingen voor op papier mooie en dus goedkope aandelen: Tencent, Alibaba, Pinduoduo, Baidu, JD.com, de lijst is lang.
Over verschil tussen beleggen en handelen in China
Waarom wij niet in China willen beleggen? Ten eerste omdat wij ook vraagtekens plaatsen bij de Chinese economie en vooral vastgoed en huizenprijzen. Daar heeft WSJ vandaag een verhaal over. Zonder gezonde vastgoedmarkt geen gezonde economie? Er zijn voorbeelden te over in het verleden, want niets is zo slecht voor het algehele sentiment als onder water staande huizen.
90 miljoen (?!) leeg staande woningen in China volgens WSJ en dan ook nog eens bevolkingskrimp
Vergelijk dat eens met ons tekort…
Verbluffende beelden (je waant je soms in Detroit), data en alles in deze repohttps://t.co/GYVxIiOT0O pic.twitter.com/IRvjFrWeIW— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) October 1, 2024
StockWatch kent zelf geen Chinezen, maar wij kunnen ons voorstellen dat vele miljoenen mensen al jaren grote stress hebben over vastgoed gezien hun exposure. Aandelen hebben ze amper tot niet. Grofweg zit tweederde van hun vermogen in stenen:
Want het kan zo niet langer in China?
Ten tweede kent China natuurlijk een andere politieke, economische en corporate cultuur dan het westen. Daar heeft StockWatch geen mening over, maar wij concluderen wel – om het kort door de bocht zo te noemen na heel veel affaires – dat niet de aandeelhoudersvergadering het laatste woord heeft bij bedrijven, maar de staat en/of partij.
Dat moet China weten, wij zijn niet geboren tussen Gele Rivier en Yangzte en bemoeien ons daar niet mee, maar wij komen wel uit de Hollandse handelspolder. Ofschoon wij brave lange termijnbeleggers zijn, zijn we nooit vies van een kans, een gezonde dosis beursopportunisme en koersadrenaline in de aderen. En een kans denken we nu te spotten in China.
Het is niks meer en niks minder dan ons idee dat de Chinese overheid de vastgoed- en aandelenmarkt niet langer aan haar lot kan over laten met nu al een bear market van drie tot zes jaar. Vandaar ook al die stimuli nu net voor de nationale feestdag en een week vrij? Want eens kan het volk gaan morren en misschien is dat wel Beijing’s grootste angst.
HSBC Hang Seng Tech UCITS ETF
Omdat we nu een mooie basis voor onze StockWatch ETF Porto hebben gelegd en uitbouwen, ontstaat er binnen ons risicoprofiel (bèta 1,0) ook ruimte voor avonturen en een risicootje. Want we beleggen intussen voor de portefeuille braaf maandelijks in vijf grote indices:
- Gisteren kochten we de MSCI Europa nog bij
- Deze week nog kopen we ook weer de AEX bij
- Hier in ons ETF archief vindt u al onze ETF(-keuzes), recensies en transacties.
- Er komt nog een bij, want we kopen na publicatie van dit artikel voor rond €1000 op Xetra onderstaande ETF
Uiteraard melden we die transactie, als die in de tas zit. De tracker bestaat nog niet zo lang – de introductie was twee maanden voor de top, dat komt vaker voor bij beleggingsproducten – maar doet het zelfs net even beter dan de index zelf.
- HSBC Hang Seng TECH UCITS ETF | H4ZX | IE00BMWXKN31 | EUR |
Waarom deze HSBC ETF?!
Waarom deze China tech ETF, want er zijn er bij onze brokers meer te krijgen. De voornaamste reden is dat u ze niet veel goedkoper, beter of strakker vindt dan deze. De onderliggende waarde bij deze is de Hang Seng Tech Index en daar kijkt ondergetekende dagelijks naar. Net als de Amerikaanse SOX semiconductorindex heeft hij daar feeling mee en kent de samenstelling (en streken) van deze indices.
Onze insteek is dat die afgestrafte en op papier ondergewaardeerde aandelen – en dan vooral de hoogwaardige technologiebedrijven – kunnen doordenderen. We gaan er in voor een let your profits run rally en mochten we een nieuwe bodem opzoeken, dan nemen we onze niet.
Details HSBC Hang Seng Tech ETF
Leest u verder ons grote China verhaal van vorige week. Hadden we ze maar meteen gekocht? Dat is de wijsheid achteraf. StockWatch wilde eerst bevestiging zien, dat het niet de zoveelste oprisping is die snel als een nachtkaars uit gaat. Met dit geweld, zie onze plaatjes en zie ook Wall Street dat er op duikt en haar shorts covert (aldus de networks), denken wij dat de rally dit keer meer lucht heeft.
We kijken nog even heel snel onder de motorkap van die HSBC Hang Seng Tech ETF:
- TER: 0,5% (prijzig, maar veel goedkoper wordt het nergens)
- Tracking error: 0,06%
- Tracking difference: -0,38%
- Acc: ofwel herbeleggend (maar voor dividendrendement zijn er betere ideeën denkbaar dan Chinese tech)
- Valuta: Hang Seng Tech is in HKD, maar de notering aan Xetra is in EUR
- Liquiditeit en spread: honderduizenden stuks per dag en een spread van rond een cent
- Ierland is vestigingsland
De Top 10 van de Hang Seng Tech Index ziet er zo uit en de meeste namen doen bij u wel een belletje rinkelen:
VS tech is drie keer duurder dan Chinese tech
Helaas geeft LSEG Datastream onderstaande fraaie data alleen van de Hang Seng zelf, maar niet van de Hang Seng Tech Index. Die zal misschien iets duurder zijn, maar dit geeft wel de kans aan: snel oplopende winstverwachtingen van de Chinese bedrijven versus een bear market van ruim 3,5 jaar en een Nasdaq 100 die drie keer duurder is dan Chinese tech.
En in Hong Kong moeten we wellicht meer hebben van westerlingen die op de rijdende trein springen, dan Chinezen zelf. Die beleggen vooral in Shenzhen en Shanghai. U zag het al aan het plaatje van de Shanghai Composite versus de Hang Seng: typisch een gestage developed index versus een boom & bust emerging market.
En nu maar hopen dat de koers onze kant uit komt, want veel intelligenter dan dit is deze trade op Chinese tech uiteindelijk niet. :-)
Arend Jan Kamp heeft een long-positie in Invesco Nasdaq 100 Swap ETF, SPDR S&P 500 ETF, VanEck AEX ETF, iShares MSCI Core Europe ETF en iShares MSCI Core World ETF. Privé zit hij long in onder meer Vanguard World Stock Fund, die hij afbouwt ten faveure deze StockWatch portfolio en voor zijn pensioen zit hij in het Brand New Day Wereldaandelen Fonds.
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Koersdoelen zijn gebaseerd op een horizon van 6 tot 18 maanden. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.