Een Shell tankstation met het iconische geel-rode logo prominent zichtbaar op de witte opslagtanks en de overkapping. De heldere blauwe lucht benadrukt de moderne en schone uitstraling van het station, dat is ontworpen voor het efficiënt tanken van voertuigen. Shell is een wereldwijd energiebedrijf dat bekend staat om zijn uitgebreide netwerk van benzinestations en brandstofdistributie.

Waarom uitspraak in Shell zaak zo goed is voor aandeelhouders

Aan het koersenbord leest u het niet af – net als bij de eerdere uitspraak in 2021 trouwens – maar duidelijk is dat het goed nieuws is voor Shell en zijn aandeelhouders. Het concern kan zich nu weer volledig focussen op haar kerntaak: aandeelhouderswaarde scheppen en de andere stakeholders bedienen en niet, zoals de actievoerders graag zien, een Trumpian vision of society tegengaan. En voorlopig gaat dat nu eenmaal wel met olie en gas en (nog?) niet met duurzaam.

Headlines:

  • Rechter 2021: Shell, ruim je rommel én dat van je klanten op
  • Rechter 2024: er gelden geen wetten voor Shell, die voor anderen niet gelden
  • Hoge Raad 2027: dat is nog de vraag…
  • Shell kan zich weer storten op haar kerntaak: aandeelhouderswaarde scheppen
  • Misschien dat dit ooit wel uit duurzame bronnen komt…

Shell krijgt gelijk van rechter

Op het bord staat nu -0,5%, dat is in lijn met de AEX, brede markt én peers. Ofwel, het interesseert de markt niet zo veel? Dat was ook al zo ten tijde van de eerste uitspraak. Op 26 mei 2021 was er het roemruchte vonnis van de rechter dat Shell diverse tandjes bij moest zetten in de duurzame energietransitie, om het maar even kort door de bocht en populair samen te vatten.

Dit zijn de koersen die maand: het lijkt er op dat het vonnis een dag eerder bekend raakte? Wat maakt het uit, de koers deed alleen al die maand wel eens gekker… Kortom, op het oog hebben we als Shell-aandeelhouders – al sinds mensenheugenis de nummer één aandelenbelegging onder Nederlandse particulieren – niet veel schade geleden, maar het bedrijf is wél het land uit.

Donald Pols versus Wael Sawan

Omdat Shell een Brits bedrijf is geworden, citeren we dan ook maar Financial Times (FT). Eerst even de plichtplegingen:

“This hurts,” said Donald Pols, chief executive at Friends of the Earth Netherlands, which filed the case. But “this case has ensured that major polluters are not inviolable and has further fuelled the debate about their responsibility in combating dangerous climate change”.

Shell chief executive Wael Sawan said: “We are pleased with the court’s decision, which we believe is the right one for the global energy transition, the Netherlands and our company.”

Shell en ons staatsrecht

Nu komt het echter:

The landmark Paris agreement on climate change that incoming US President Donald Trump has promised to quit helps underpin much of the ongoing climate litigation cases against states and fossil fuel companies, including the Shell case.

“Our court case is the opposite of this [Trumpian] vision of society,” Pols told the Financial Times before the appeal result. “We believe the judiciary has an important role to play if the government is failing to act,” he added.

De rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging (de Tweede Kamer) is de wetgevende macht en is de baas in onze democratie – niet benoemde rechters, noch de benoemde regering. Dat onze politiek fluïde is, is de wil van het volk. Dat rechters ook fluïde zijn, getuige bijvoorbeeld de diametrale uitspraken in deze zaak Shell, zij zo, maar is mede reden waarom de volkssoevereiniteit bij de Tweede Kamer hoort.

En niet bij ongekozen rechters, die wellicht, net als onze politiek, gevoelig zijn voor tijdsgeest, mode en ophef du jour. We believe the judiciary has an important role to play if the government is failing to act: u kan vele kanten uit met die uitspraak van Pols, zoals framen (is dat zo?) dat hij en zijn mede-activisten naar de rechtbank stappen, omdat de stembusuitslagen in binnen- en buitenland hen niet bevallen.

Shell CEO Wael Sawan mag vandaag even twee minuten tevreden achterover leunen. Sinds zijn aantreden op 1 januari doet Shell (herbelegd) beter dan haar grote peers. ExxonMobil en Chevron doen dit jaar wel veel beter

Winst voor de aandeelhouders

Intussen halen wij als aandeelhouders opgelucht adem? Juich niet te vroeg, want de Shell tegenstanders kunnen nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad, het hoogste rechterlijke orgaan in ons land. Voordat daar een uitspraak volgt, zijn we weer een paar jaar verder en dan kan de tijdsgeest, mode en ophef du jour weer heel anders zijn. Of Shell zit dan al in de VS, want nog een keer een Britse windfall tax pikt het fonds niet.

Het zit niet in de koersreacties, maar de grote winst vooralsnog vandaag voor ons aandeelhouders is dat Shell niet wordt gedwongen tegen haar zin versneld fossiel af te bouwen ten faveure van duurzaam. Want waar fossiel lucratief blijft en voor aandeelhouderswaarde, dividenden een aandeleninkoop zorgt, blijven de duurzame activiteiten hopeloos achter, zoals eens te meer bleek uit de Q3-cijfers.

Dat is voorlopig de winst vandaag. We kunnen er van op aan dat Shell weer volledig toegewijd is aan waarvoor het bedrijf ooit is opgericht: aandeelhouderswaarde scheppen en goed zijn voor zijn overige stakeholders. Niet om een Trumpian vision of society tegen te gaan. Hieronder ziet u de laatste cijfers van Shell en hier leest u onze analyse dan.


Arend Jan Kamp heeft een long-positie in Shell

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.