Een indrukwekkende afbeelding van een stier, symbool van een bull market, op het Beursplein in Amsterdam, met het beursgebouw en Euronext op de achtergrond. Deze locatie, het financiële hart van Nederland, staat bekend om zijn dynamische handelsvloer en de AEX-index. De stier representeert economische groei, investeringen en de historische betekenis van de Amsterdamse effectenbeurs als centrum van aandelenhandel en financiële markten.

Vooruitblik: H2 kan niet spannender beginnen voor AEX, beurs en beleggen

Markten op en rond een all time high, spannende Franse verkiezingen, knock-out bod op Hydratec, record verschil in waardering tussen VS en Europe én AEX en AMX en een propvolle macro-agenda deze week: H2 2024 kan bijna niet spannender beginnen. StockWatch laat u tussen de bomen door het bos zien.

Vooruit, nog even hieronder de basis scores dit jaar en wat boffen we met die AEX. Die doet heel goed dit jaar in vergelijking met de rest, alleen heeft die dekselse Nasdaq 100 op de valreep in euro’s de titel van Börsehalbjahresmeister ofzo voor onze neus weggekaapt. EUR/USD staat dit jaar -2,9% om het rechterrijtje compleet te maken.

Hoofdpunten deze week:

  1. Wat is het wereldwijde economisch momentum? Let op inkoopmanagersindices, VS Payroll Report is ander affiche en let op Duitse en Nederlandse inflatie
  2. Knock-out bod op Hydratec, who’s next?
  3. Duur en stijgend versus goedkoop en dalend: AEX of AMX?
  4. Duur en duurder en goedkoop en goedkoper: S&P 500 of Stoxx Europe 600?
  5. Verkiezingen, let vanaf vanavond al op Frankrijk en EUR/USD!

YTD Damrak 2024

Aandeel Rendement*
1 AEX +17,4%
2 AEX Total Return of herbelegd +19,3%
3 AMX -7,1%
4 AScX +0,3%
5 AEX All Share +16,1%

YTD elders

Aandeel Rendement*
1 Stoxx Europe +6,8%
2 S&P 500 +14,5%
3 Nasdaq 100 +17,0%
4 MSCI World +10,8%
5 MSCI EM +6,1%

Proloog I: Dat was Hydratec

Wat een knock-out bod van de Ten Catetjes op lokaaltje Hydratec. Dat is een Charlie Munger aandeel? Want het voldoet aardig aan zijn definitie van een mooi fonds. Het is een prachtig bedrijf dat veel aandeelhouderswaarde schept – vandaar ook die enorme premie? – maar u moet af en toe wel eventjes tegen -70% (2003) kunnen.

Let wel, het gaat om het investeringsvehikel van de familie Ten Cate, niet om het ooit gelijknamige overgenomen beursgenoteerde bedrijf.

ForFamers ook al

Knock-out bod, want met 18,3% free float heeft roepen om meer meer meer geen zin, helemaal als u ziet wie de grootaandeelhouders zijn. Vinger opsteken wie ze heeft, maar veel van ons kunnen het daarom niet zijn. Staan er nog meer Hydratecs lokaal genoteerd, wilt u nu weten? Poeh, daar moeten we eerst goed naar kijken.

Meer M&A nieuws: ForFarmers doet ook een overname. Zijn aandelen zo goedkoop dan, dat er op en rond records op de brede markten gewoon biedingen zijn? Ja en nee, daar kijken we zo naar.

Proloog II: Hier is Frankrijk

Vanavond is EUR/USD de eerste die reageert op de Franse verkiezingsuitslag. U weet wel, die waar de markten met argusogen naar kijken, omdat zeg maar kort de bocht rechts te veel geld wil uitgeven en links te veel wil taxen. Een overwinning van rechts zoals de polls beloven moet zijn ingeprijsd, maar u weet maar nooit.

Zeker als er er groot politiek gedonder in Frankrijk en in de EU komt, kan dat zeker weerslag op de koersen hebben, met name op de euro en staatsobligaties. Aandelen moeten het (in the long run) van winsten hebben, maar reageren natuurlijk mee op korte termijn en zeker op de waan van de dag.

Aan de andere kant zijn we sinds de Franse Revolutie in 1789, La Terreur, twee keizerrijken en vijf republieken verder! Politiek gelazer hoort er gewoon bij daar, niks nieuws en zo lang de Tour de France het doet, zal het wel goed komen, nietwaar? :-)

Koers en winsten AEX net onder records

Aan H1 kunnen we geen geld meer verdienen, maar wel aan H2. Zo staat de AEX er nu bij, zowel de koers als de winstverwachtingen staan net even onder hun all time highs. De prijs gaat net even sneller dan de winst, ofwel de index wordt duurder: tegen 15,9 keer de verwachte winst kunt u die nu afhalen op op het Damrak.

ASML, ASMI, Wolters en Relx: het zijn ook altijd dezelfden

Kijken we meteen met een half oog naar de onderliggende waarden. Wat valt op?

  • ASML en ASMI weer hoor, maar dit keer staat Besi er niet bij. Op papier is dat de meest cyclische van het stel
  • Relx en Wolters Kluwer blijven maar all time highs neerzetten
  • De cyclicals presteren zoals overal op deze planeet minder tot slecht
  • Op het eerste oog valt er geen enkel koopje op, zelfs financials ING en ASR zijn misschien al aan de prijs en Shell loopt ook aardig vol. Ahold Delhaize is goedkoper dan al haar (grote) peers, is dat er misschien een?

Lees hier Niels’ laatste analyse van Ahold Delhaize en hier breekt Arend Jan zijn hoofd, hoe het kan dat het relatief (peper)dure Wolters Kluwer en Relx maar blijven gaan. Andere defensials als Ahold Delhaize als Heineken moeten veel harder werken voor minder geld. Gesorteerd op waardering en u ziet van links naar rechts:

  • Fonds
  • Slotkoers vrijdag
  • Score dit jaar
  • Twaalfmaands verwachte koerswinstverhouding
  • Twaalfmaands verwachte winst per aandeel
  • Dividendrendement
  • Marktwaarde

AMX dipt. In wat al bear market is

Net als bij de AEX kabbelen de winstverwachtingen voor de AMX ook voort, maar de koers zakt zienderogen. StockWatch hoort u hardop denken met die versnelling naar beneden deze maand: overgave en kunnen we weer? Helaas, er gaat zelfs anno nu met al die AI-technologie nog steeds geen bel bij top of bodem. Het blijft gokken.

Toen was de schade twee keer zo groot, maar het beeld van de AMX heeft wat weg van de grote, verschrikkelijke, driejarige bear market 2000-2003 na de Dotcom Bubble. In maart 2020 stonden we in drie weken 40% lager, maar nu is het, net als toen met die dotcoms zo’n smerige sluipdaling, die doorzeurt en ieder herstel is vals.

Buy the dip…?

Even feitelijk: de top in de AMX was in september 2021 en de voorlopige bodem in november vorig jaar. Sindsdien is er in feite weer sprake van een bull market, die nu weer exact een 10% dip laat zien. Kopen? Misschien een plukje als u positie wilt opbouwen. En dan bij -20%, als die er komt, nog eentje. Het is maar een suggestie.

In één keer all-in gaan is of over voor traders met een goed doortimmerde strategie, of het is gokken voor avonturiers die denken een bel te horen, of een bodem te zien.

Aalberts? TKH? Fugro? Alfen…?!

InPost is de verrassend goed liggende winnaar in de AMX en de verliezers kunt u zo uit uw hoofd opdreunen. Helaas, Alfen is onze ogen nu geen koopje na die dreun deze week en dit jaar, met name omdat wij uitgaan van een sterk verwaterende emissie en het management de grip op de hypervolatiele business lijkt te hebben verloren.

In Aalberts zitten we zelf (Niels en Arend Jan) en is dat nu met die afstraffing deze week een idee? Wij zitten er buy & hold in en wie dat ook ambieert kan misschien ook aan een plukje denken. Zelfde geldt voor TKH. Fugro lijkt ondanks al dat gestijg nog goedkoop, maar gelet op de fossiele sector valt dat misschien tegen.

AMG technisch misschien…?

Dat geldt misschien ook wel voor SBM Offshore en Vopak. Wellicht moeten we ook eens goed naar JDE Peet’s kijken, of dat een keer aantrekkelijk wordt en van hypercyclicals OCI en AMG kan u alles verwachten. Wij hebben deze aandelen niet in de vingers, maar – zie hierboven – misschien dat AMG technisch interessant wordt?

Hier ziet u onze AMX fondsen, het is dezelfde tabel als de AEX. Naam, score dit jaar, waardering, winst, dividend en market cap dus.

S&P 500 versus Stoxx Europe 600

Dat was het Damrak, nog even snel een kijkje naar grote brede markten in VS en Europa. De spread tussen de waarderingen is intussen even groot en breed als de Atlantische Oceaan zelf. De S&P 500 doet een whopping 21,2 keer de verwachte winst. De koers gaat sneller dan de winsten en dus wordt de index duurder, simpel.

De Stoxx Europe 600 laat ideaal beeld zien: de winsten stijgen harder dan de koers, ofwel de index wordt goedkoper. Het is als sinds het barsten van de Dotcom Bubble dezelfde vraag: wordt het niet eens tijd dure VS voor goedkoper Europa in te ruilen?

Niet eerder deze eeuw…

Die Europese winsten stijgen zelfs overtuigend, het is een mooie opgaande trend. Dat kan er op duiden dat de markt economisch herstel en winstgroei ruikt in Europa zo vanaf Q4. Vooralsnog is er nog niets dat daar op wijst. De eerste schattingen van de Franse en Duitse inkoopmanagersindices vielen een week geleden vies tegen.

Kijk maar, niet eerder deze eeuw was het het verschil in waardering tussen beide continenten zo groot als nu. Helaas, ook hier gaat geen belletje of sirene om te switchen. Dit plaatje is zelfs als geen ander het bewijs dat de markten heel wat langer eigenwijs kunnen blijven, dan zeg maar u solvabel.

Let op inkoopmanagersindices

Over inkoopmanagersindices gesproken, morgen komen wereldwijd alle Purchasing Managers Indices (PMI’s) uit, ofwel we zien het huidige economisch momentum. China houdt alvast niet over en blijft onze Nevi PMI op de Europese troepen vooruit lopen? Een stand boven 50 indiceert expansie en eronder stilstand en krimp.

Dit is industrie en productie, woensdag volgen de PMI’s over de diensten. Nee, die hebben wij niet. Zo’n index voegt niets toe aan de productie PMI, vertelde Nevi ooit ondergetekende een keer.

Payroll Report, Duitse inflatie (Fed en ECB)

Vrijdag zijn er Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over juni, ofwel het Payroll Report. Rente en inflatie, dat verhaal en opletten maar, want dit is bij een afwijkende uitslag een market moving event. Woensdag om 20:00 uur zijn er notulen van het laatste Fed-rentebesluit, maar het gebeurt zelden dat de koersen daar op reageren.

Onze eerste schatting van de inflatie over juni is morgen om 06:30 uur, maar staat niet in de agenda van onze data. De Duitse een paar uur later doet dat wel en toe, val eens mee en kom op 2,0% door. We zijn er bijna, maar de ECB en Fed nog niet helemaal: aldus is het rente- en inflatieverhaal dit jaar kort samengevat.

En dat blijft ook nog wel even in H2 spelen. StockWatch wenst u deze week veel wijsheid en succes.