Pas op voor euforie in dure VS, maar EU is geen alternatief
Nog meer all time highs, want zo groot waren de verschillen nog nooit. De koersen en waarderingen in de VS lopen almaar verder uit op EU, China en de rest. Eens keert de wal het schip, maar timen is een meer dan hachelijke beurshobby. Met de StockWatch ETF Porto hoeven we lekker geen harde keuzes te maken en profiteren we toch mee. Want voordat we echte keuzes maken, willen we eerst trendbreuken of dikke dips zien.
Headlines:
- Zie bitcoin, Tesla en ETF-instroom: Wall Street neigt naar euforie
- VS is intussen twee keer zo duur als Europa
- De winstverwachtingen in Europa dalen
- De winstverwachtingen in de VS stabiliseren
- Niks doen of alleen maandelijks bijkopen is ook positie innemen
Amerikaanse beurs loopt weg van de rest
Het verschil in waardering tussen Amerikaanse aandelen en de rest van de wereld loopt al verder op. U ziet hier de twaalfmaands verwachte koerswinstverhoudingen van de wereldwijde, pan-Europese en Amerikaanse indices, met onze AEX en de index van Hong Kong als extraatjes sinds de marktbodem begin 2009.
Om de pan-Europese Stoxx Europe 600 uit te splitsen: alleen de Zwitserse, Belgische (!) en Nederlandse beurs houden Amerika nog een beetje bij. Duitsland, Frankrijk en VK zijn de helft goedkoper dan de Big Board in New York.
Euforie
Er heerst op moment van schrijven zelfs lichte euforie op Wall Street? Bitcoin en Tesla knappen aan de bovenkant uit hun grafiek en ETF’s zijn volgens CNBC niet aan te slepen. Noem het de Trump Trade of Rally op hernieuwd optimisme en misschien is dat terecht. Want fundamenteel is er geen reden voor ijsberensentiment, maar ook niet voor hosanna.
FactSet met de feiten cijfers, want als de euforie verdwijnt moet u het daarmee doen. Het gaat goed met het Amerikaanse bedrijfsleven, maar de koersen gaan wel op de resultaten vooruit en als de beloofde tariefmuren van president-elect Donald Trump er komen, wordt niemand daar beter van. De VS heeft – groetjes uit de Rust Belt – domweg de industriële basis niet meer om zelf importen te vervangen.
At this late stage of the Q3 earnings season, the S&P 500 is continuing to report mixed results. Relative to estimates, both the number and magnitude of positive earnings surprises are below their 5-year averages. However, the index is still reporting higher earnings for Q3 relative to the end of last week and relative to the end of the quarter. On a year-over-year basis, the index is reporting earnings growth for the fifth-straight quarter.
S&P 500 Earnings Season Update by John Butters 📈
🔵 75% of S&P 500 companies have beaten EPS estimates for Q3 – below the 5-year average of 77%.
🟢 The earnings growth rate for Q3 for the S&P 500 is 5.3% – the 5th straight quarter of growth.
🟣 The forward 12-month P/E ratio… pic.twitter.com/aRoCPzsUTL— FactSet (@FactSet) November 8, 2024
Vs koerst veel harder dan Europa
Overbodig wellicht, u weet het wel, maar het zijn niet alleen de waarderingen die in Amerika vooruit spuiten op de rest van de wereld. Het zijn ook de koersen. Geïndexeerd in prijzen en in euro’s vanaf 1 januari 2020:
Hier ziet u de belangrijkste Europese indices, Hier in Amsterdam deden we dit decennium nog aardig mee met de Amerikanen, tot deze zomer toen vooral onze chippers onder leiding van ASML ons in de steek begonnen te laten.
Waarom u op Q3’s Applied Materials moet letten
Even tussendoor, in onze vooruitblik gisteren kwam Applied Materials voorbij, dat deze week met Q3’s komt. Net als onze Kwik, Kwek & Kwak chippers uit de AEX is dit een fabrikant van apparatuur om chips te maken. In tegenstelling tot onze chippers is hier nog niets van omzetdalingen of wat dan ook te zien, terwijl, net als KLP Corp en Lam Research, ook Amat met China beperkingen te maken heeft.
Opmerkelijk verschil? Zie hoe de omzet- (grijs), winst- (oranje) en margelijntjes (blauw) nog gewoon lekker oplopen. De koers (zwart) heeft wel een beuk gehad en zwalpt nu richtingloos door eigen eigen grafiek. De waardering (rood) is ook hard afgekomen, maar goedkoop is voor Applied Materials anders. Deze week dus cijfers van Amat en dan zien we, of we echt een wereld op twee snelheden hebben.
De simpele, maar o zo moeilijke oplossing
En dit is het probleem waar we nu als belegger tegenaan lopen? Want op papier is het simpel. De VS is duur, er heerst euforie, ofwel dit is een mooi moment om over te schakelen naar Europese, wereldwijde en misschien wel emerging markets aandelen. Probleem is alleen dat we nu alleen maar kunnen bedenken waarom de VS verder stijgt en de rest verder daalt.
In de VS heerst nu optimisme, want op papier gaat alles goed op het begrotingstekort na. Het economische nieuws uit China en Europa blijkt iedere keer weer slechter te kunnen. Er is nu zelfs niets te bedenken waarom de economieën van Europa en China beter gaan draaien. En waarom zouden in de VS de kopers opraken en Wall Street weer nuchterder tegen de borden gaan aankijken?
Let your profits run!
Timen is geen optie
Iemand die dat wel zijn vinger na telt is Warren Buffett, die meer verkoopt dan koopt en daarmee nu rendement laat liggen. Eens keert de wal het schip, gaat de wereld beter draaien dan de VS, zoveel is zeker, maar wanneer is het vraagteken. De huidige situatie kan nog vandaag draaien, morgen, of pas over zoveel jaar. Daarop voorsorteren kan verstandig lijken, maar vreselijk duur uitpakken.
Dat is ook precies de reden waarom ondergetekende de markt volgt met het maandelijks kopen van AEX, MSCI Europe, MSCI World, S&P 500 en Nasdaq 100. Het betekent domweg geen keuzes maken, maar wel altijd belegd zijn en op lange termijn pakt dit altijd goed uit. De hoofdprijs en snel rijk worden is er niet bij, maar het geeft rust in de tent, geen stress, maar levert wel vermogensgroei op.
De koersen jakkeren omhoog in New York, maar de winstverwachtingen niet meer. Wie past als eerste?
Geen winstherstel te zien in Europa
Vanmiddag kopen we voor de StockWatch ETF Porto nog de S&P 500 routinematig bij, iets wat we anders nooit zouden doen op een top. En dat is ook precies de reden waarom we nu verder op onze handen zitten. Alles is duur op de Big Board, staat op een top, of schurkt er tegenaan. Ofwel, we doen waar we als enige een echt goed trackrecord in hebben; geduld hebben en onze kans afwachten.
Want met een zieltogende economie in Europe met onder meer veel te dure energie, veel te veel wetten en regels en te veel en te hoge taxes, is er ook geen enkele reden om ons nu in optisch goedkope Europese aandelen te haasten. Af en toe wat mooie woorden, maar uit niets bijkt nog dat de politiek in Europa het verzwakken van onze concurrentiepositie serieus neemt en met maatregelen komt.
Zie hier de winstverwachtingen van een aantal Europese indices: er is geen enkele aanleiding u ergens in te haasten, toch? Groeten uit Frankrijk trouwens, het zijn vooral de luxebedrijven met stagnerende omzetten die de CAC 40 onderuit halen.
Niet alleen de koersen, maar ook de Europese winstverwachtingen breken geen potten. Die lage waarderingen zijn er tenslotte niet zomaar
Laat de AMX nog maar even zitten
Natuurlijk zitten bedrijven niet al weerloze konijnen in koplampen te staren en herstructureren ze wat ze kunnen – onderschat nooit het vermogen van bedrijven om te meanen & leanen en tegen de economische verdrukking in te groeien – maar dan willen we eerst een draai in de indices zien. Zo zouden we graag onze AMX kopen, om van een nieuwe economische cyclus te profiteren.
Daar wijst echter nog niets op en zolang de index in de huidige, al jaren durende neergaande trend zit, hebben we geen haast om behalve onze vaste aankopen, nieuwe posities in te nemen. Want langs de zijlijn staan, niks doen, geduld hebben en afwachten is ook een positie. Dat geldt voor ons nu ook voor bijvoorbeeld chippers, nucleair, defensie, AI, crypto en mid caps waar we wel op azen.
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.