Een jonge man in een studio toont intense emoties van woede en agressie. Hij schreeuwt en maakt een agressief gebaar, met een achtergrond in trendy pastelkleuren. De uitdrukking op zijn gezicht weerspiegelt stress, conflict en ongelukkigheid, en symboliseert menselijke problemen zoals ruzies, onenigheid en woede. Deze emotionele scène vangt de rauwe emoties van een volwassene die worstelt met intense gevoelens.

It’s about risk, dummy! Waarom wij niet in All World ETF’s beleggen

Waarom koopt StockWatch de iShares MSCI World ETF en niet een MSCI of FTSE All Country ETF – vooral bekend van Vanguard – waarin ook emerging markets zitten? Dat is toch pas écht een wereldindex? Dank voor uw vragen en dit zijn mooie trackers, maar StockWach houdt graag risicoprofielen gescheiden. Dat zit zo met developed en emerging markets.

Headlines:

  • Emerging markets zijn veel volatieler dan developed
  • Kennen een veel hoger risicoprofiel
  • Ze bestaan voor helft uit China en India
  • Kans? Na bijna vijftien jaar bodemen de winstverwachtingen van emerging markets
  • Wist u dat MSCI zélf een prachtig aandeel is? Wel heel duur

Waarom wij geen All World ETF blieven

Dit plaatje van Corné van Zeijl komt StockWatch even goed uit. Dank voor al uw reacties op onze ETF verhalen en inderdaad hebben wij gisteren de eerste pluk iShares MSCI World ETF gekocht – hier het verhaal en hier de methodiek – voor onze StockWatch ETF Portfolio. Doel en risicoprofiel daarvan leest u hier.

Uw vragen gingen er vooral over waarom wij de MSCI World Index kiezen en niet de MSCI of FTSE All Country ETF, ofwel een combinatie van Developed en Emerging Markets. Vaak werd er naar de Vanguard trackers gevraagd. Voilá, het antwoord is kort. Met All Country en Vanguard zit u ook goed, maar StockWatch kiest hiervoor.

Niettemin, na een generatie underperformance kan er inderdaad een draai komen. Zagen we eerder, maar dan andersom. Het blijft wel timen en gokken natuurlijk wanneer het belletje gaat, of de data moet ook echt de andere kant uit gaan. Niets duidt daar nog op. StockWatch sluit in ieder geval een Emerging markets ETF niet uit voor onze porto.

Vooruit, snel Ark Innovation ETF dan

Die vergelijking van Dividend Aristocrats met Ark Innovation Fund is flauw, maar als we dan toch bezig zijn… Op 7 november is Ark tien jaar in de lucht. Dat wordt een knalfeest bij Ark, want al die jaren rekende ze 0,75% kosten. Onze iShares MSCI World ETF kost 0,20% én trackt aardig de MSCI, die Cathie à 0,75% voorbij ziet vliegen.

De risico’s van Emerging Markets

In de MSCI Emerging Markets index zitten weliswaar ook groot Taiwan en Zuid-Korea (semiconductors!), maar vooral China (25%) en India (20%). In de ogen van StockWatch zijn dit – zo denkt uitgever MSCI er ook over –  nog lang geen ontwikkelde markten, zoals we die in het westen zijn gewend. Vooral China dan.

Daar heeft niet de aandeelhoudersvergadering het laatste woord, laten we het daar maar diplomatiek op houden. Hoe machtig is MSCI, want pas als een land de status van developed market van haar krijgt, mag het grote internationale institutionele geld er ook beleggen. Dat is met afstand de grote bulk. En MSCI weigert vooralsnog China.

Boom & bust

U ziet het al aan die twee grote indexgrafieken bovenaan. De gestage instroom van institutioneel geld zorgt voor veel geleidelijker, evenwichtiger en minder volatiele beurzen, die de emerging markets maar al te vaak en al te heftig zijn. Particulieren verbranden daar hun geld altijd in een boom & bust en staan dan weer jaren langs de kant.

Meestal komen er dan ook nog valutaperikelen bij en daar wordt u als euro-belegger meestal ook niet vrolijker en laat staan beter van.

Aandeel MSCI is pas echt geweldig

Nog even over MSCI zelf, dat is zo’n pikhouwelenverkoper in de gold rush, zoals Nasdaq zelf beter presteert dan de Nasdaq 100.  Moody’s is ook al zo’n goudmijn. Morgan Stanley Capital International (MSCI) maakt het helemaal bont. Dat hoeft ’s ochtend alleen maar de ramen open te zetten, om de fees en royalties naar binnen te laten waaien.

Wat een business en dat wordt alleen nog maar beter, want hoe langer, hoe meer MSCI producten er worden verkocht. Het aandeel presteert geweldig, maar is dan ook duurder dan de chippers. Op de linkeras ziet u geïndexeerd en herbelegd de S&P 500 en MSCI. Op de rechteras de waarderingen. MSCI is twee keer zo duur.

Voor elk wat wils ETF’s!

Nog één ding: die eindeloze reeksen MSCI indices waar ook trackers op zijn, maakt het zoeken in de databases tot een ware uitputtingslag. Het zorgt er wel voor dat iedereen op maat kan beleggen.

Met maximaal 0,75% kosten per jaar kunt u anno nu een volledig op uw lijf geschreven (wereldindex)tracker krijgen. Hoe mooi, inclusief en democratisch is dat? Bijna iedereen kan customized beleggen, maar in het publieke domein, de media, de politiek, in het onderwijs et cetera zijn beurs, beleggen, aandeelhouders en beleggers foute woorden.

Het is ook de industrie die voor deze kosten- en toegankelijksheidsrevolutie heeft gezorgd, dankzij de ICT revolutie en de moordende concurrentie. Want beleggen was per saldo zowat vier eeuwen lang alleen voor de rijken. Nee, de wetgever heeft hier niets betekend. Ligt het aan ons, of lijkt die alleen maar geïnteresseerd in wat box 3 oplevert?


Arend Jan Kamp heeft een long-positie in iShares MSCI Core World ETF, Vanguard World Stock Fund en Brand New Day wereldaandelen fonds

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Koersdoelen zijn gebaseerd op een horizon van 6 tot 18 maanden. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.