
Dit is waarom Hein Schumacher weg moet bij Unilever
Ontslagen Unilever CEO Hein Schumacher was wellicht te veel koele manager en te weinig politicus. Iets wat een must is binnen een multinational, zeker een activistische, zoals Unilever onder vorige CEO’s Paul Polman en Alan Jope wel een beetje was geworden. Unilever vertelt niet waarom binnen 24 uur is besloten waarom Schumacher weg moet. Daarom moeten we speculeren, maar met behulp van Financial Times komen we een heel eind. Het is simpel? Als de ijsdivisie geen Amsterdamse notering, maar alsnog een Londense krijgt, weten we genoeg. Geen nood voor aandeelhouders, volgens de analisten is Schumachers opvolger misschien nog beter.
Headlines:
- Schumacher mistte netwerk binnen Unilever?
- Hij was te veel saneerder en te weinig politicus?
- Botste op groene en duurzame bedrijfscultuur?
- Wordt afgerekend op zwakke outlook Q1?
- De lakmoesproef wordt of de ijsdivisie naar Amsterdam gaat, of alsnog Londen
Vier redenen waarom Hein Schumacher weg moet
Om met de deur in huis te vallen, Hein Schumacher, de – en dat woord gebruiken we niet zomaar – gecancelde CEO van Unilever:
- Had te weinig vrienden en te veel vijanden binnen Unilever
- Is binnen de onderneming op lange groene en duurzame tenen gaan staan
- Heeft kwaad bloed gezet binnen de onderneming én in de Londense City door de ijsdivisie naar de Amsterdamse en niet de Londense beurs te willen brengen
- Wordt afgerekend op de voorzichtige outlook Q1, die het concern bij de jaarcijfers af gaf
Het is heel snel gegaan en u zou zelfs bijna denken aan een coup. Financial Times (FT) heeft het meest uitgebreide en gedetailleerde verhaal over het plotselinge vertrek van CEO Hein Schumacher bij Unilever. Dat is ook pas gisteren besloten. Citaat:
The decision to remove Schumacher was taken at a board meeting on Monday, according to a person familiar with the matter, after the group’s directors concluded that CFO Fernando Fernandez was “better suited” to execute the turnaround plan.
OK, Procter & Gamble heeft intussen Unilever ingehaald sinds hij CEO werd in juli 2023, maar ontslagen Unilever CEO Hein Schumacher kan dit grafiekje zo in het gouden familie-album plakken. Zijn bechmark is in geen velden of wegen te bekennen, de Stoxx Europe Consumer Staples Index
Schumacher stond alleen en maakte geen vrienden
Unilever vertelt niet waarom in een etmaal is besloten dat Schumacher weg moet en daarom moeten we speculeren. Het lijkt er op dat, relatieve buitenstaander als Schumacher was, hij wellicht het netwerk en steun binnen het bedrijf ontbeerde, om zijn ambitieuze en dik-hout-zaagt-met-planken agenda te ondersteunen. Ergo, Schumacher had te weinig vrienden… Botte, directe, meteen-to-the-point Hollandse managers worden ook niet overal gewaardeerd, zelfs niet in de City… FT:
Schumacher was appointed in 2023 by the previous chair, Nils Andersen. Andersen was replaced months later by British businessman Ian Meakins, who analysts say has a no-nonsense reputation. Fernandez, who has been at Unilever for almost 40 years, previously led the group’s beauty business. He took over as chief financial officer in early 2024. The executive is known for being decisive and results focused and is popular with investors.
… en Schumacher had wellicht te veel vijanden. Let wel, onder zijn voorgangers Alan Jope en Paul Polman was Unilever roomser dan de brede marktpaus als het gaat om duurzaam, groen en inclusief. Het was echt cultuur geworden bij het bedrijf. Als dan een zeg maar relatieve buitenstaander daar de kettingzaag in zet, gaan er veel haren recht overeind staan:
Since joining the company, the Dutch executive has launched a wide-ranging turnaround plan which included cutting 7,500 jobs and spinning out the company’s ice-cream division. The restructure has caused significant upheaval inside the company, and prompted the departure of multiple senior executives.
Beursnotering ijsdivisie wordt de lakmoesproef
Voeg daarbij dat Schumacher de af te splitsen ijsdivisie naar de Amsterdamse beurs wilde brengen onder ook nog eens een Nederlandse CEO – Jean François van Boxmeer – en zijn lot was beslist? Unilever is puur Brits anno tegenwoordig, vergeet dat niet en de Londense beurs is snel aan invloed en noteringen aan het verliezen. Arm koos al voor de Nasdaq, Glencore overweegt ook naar New York te verkassen en de Shell CEO hintte daar bij zijn aantreden ook al eens op.
Dat de koers van Unilever niet hard genoeg loopt, is een drogredenering. Het bestuur, dat ineens in een dag tijd kan schakelen, liet Polman en Jope vijftien jaar aanmodderen – zie het plaatje hieronder – en wees alle klachten van aandeelhouders over de notoire underperformance van het aandeel af, of ging er niet op in. Totdat grootaandeelhouder Nelson Peltz in opstand kwam. Mede op zijn aanraden kwam Schumacher er… en nu wordt die rekening vereffend? Kan, maar is heel speculatief.
De analisten over Schumachers opvolger
Zuur voor Schumacher, want met de koers en waardering is nu niet zo heel veel mis. Dankzij hem dus! Vandaar nu ook het snelle schakelen van de raad, zodat de aandeelhoudersvergadering dit voorjaar al buitenspel staat? Want of die ook voor een vertrek van Schumacher had gestemd, is nog maar de vraag. De lakmoesproef nu wordt misschien of de ijsdivisie inderdaad naar Amsterdam gaat. Wordt het alsnog Londen, dan weten we genoeg. En wat moet u nu als aandeelhouder hiermee?
Vooralsnog niks? Volgens de analisten die FT sprak is Schumachers opvolger Fernandez ook – om het héél populair te zeggen – een corporate ijzervreter en zeker geen groen en duurzaam muurbloempje. Onze analyse van de Unilever 2024 cijfers, die voorzichtige outlook en ons advies en koersdoel leest u hier.
De grafiek is een brei (brie mag ook), maar daarvoor moet u bij Schumachers voorgangers Paul Polman en Alan Jope zijn. De laatste krap twee jaar van dit plaatje – onder Schumacher zien er juist uit, zoals de lijntjes horen te lopen bij een waarde-aandeel: gestaag van linksonder naar rechtsboven – op de waardering na
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.