
Zwarte dag voor groen? BMW terug naar háár natuur: diesels
Een activistische aandeelhouder zit BP achter de vodden en BMW zegt verbrandingsmotoren uit de mottenballen te halen. Groen is zeker niet dood en contra-revolutie is een groot woord, maar de haast en dwang van de afgelopen jaren bij de energietransitie blijken alleen maar contraproductief te zijn geweest. Toyota was de eerste die niet blind voor EV ging van de een op de andere dag, zoals VW. BMW deed dat bedachtzamer en benut nu wellicht het draaiende politieke en maatschappelijke sentiment om weer in verbrandingsmotoren te investeren.
BMW haalt verbrandingsmotoren uit mottenballen
There so much money to be made from things people hate
Financial Times (FT) tekende deze quote een paar jaar geleden op uit de mond van een Londense hedge fund manager. Die zei zich vol te laden met aandelen Shell, nadat een dag eerder het ABP officieel afscheid nam van wat toen nog Royal Dutch Shell in Den Haag was. Want, aldus het ABP, fossiel is een stranded asset. The rest is history, zoals u weet en er zit nu zelfs een activistische aandeelhouder in BP. Dat is het oliefonds dat het meest groen ging en… flink underperformt.
Het meest sprekende voorbeeld van stranded assets is tabak. De laatste vijf jaar doen ze het minder, maar daarvoor behoorden tabaksaandelen decennialang tot de betere en lachten ze zelfs de Nasdaq 100 uit. Olie majors verdienen ook weer geld als water en toen sloeg StockWatch de Financial Times open. Wij zijn niet verbaasd. Verbaasd waren wij dat iedereen dacht dat met een bevel en een smak subsidie van bovenaf, de wereld wel even in tien jaar van fossiele naar elektrische auto’s zou omschakelen.
"#BMW bets on petrol cars as it warns of US ‘rollercoaster’ EV transition"
Idd, laten Duitsers doen waar ze beste in zijn? Hun dikke, vette, dieselbakken zijn nog lang geen stranded assets imho https://t.co/KPbn1wGyRn pic.twitter.com/Bf2QAZrNNN— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) February 10, 2025
Én EV én fossiel
Wat ons betreft pakt BMW het snuggerder aan dan Volkswagen, dat wel de boel helemaal omgooide en nu met de gebakken peren zit. Want nieuwe fossiele blockbusters als de Golf ontwikkelt ze niet meer en in de EV-markt bokst ze op tegen Tesla en de Chinezen, die technologisch veel verder zijn en/of veel en veel goedkoper zijn. Het is een hele andere wereld en markt en de geschiedenis leert dat nieuwe bedrijven en merken dan vaak de vloer aanvegen met de oude.
Dat had Toyota als eerste door. Dat begreep ook als eerste dat het nog decennia en misschien wel meer dan honderd jaar duurt, voordat de hele wereld (naast een fossiele ook) een EV-infrastructuur heeft. Hebben de Japanners inmiddels eigenlijk al volledige EV’s? Want daar had het beslist geen haast mee. Nu dus ook BMW dat niet in EV in plaats van fossiel denkt, maar in én EV én fossiel.
De échte BMW-rijders
Nog iets, er zijn intussen al kilometersmakende ervaringsdeskundigen die, om wat voor reden dan ook, toch liever fossiel dan elektrisch rijden. Wellicht dat dit percentage onder de échte BMW-rijders nog veel hoger is. Want hoe groot is wereldwijd de fanbase van grote, dikke, vette, Duitse dieselbakken wel niet? Die griezelen van zo’n aalgladde Tesla of Chinees. Het is daarom de komende tientallen jaren eerder een kwestie van én fossiel én elektrisch, dan louter EV.
Misschien is dat ook wel de beste strategie voor zeker de traditionele automerken. Want de windmolens moeten nog heel wat rondjes draaien, voor we de échte BMW-rijders met een EV associëren?
U ziet hier BMW (zwart) versus de verwachte winst (oranje), omzet (grijs) en koerswinstverhouding (rood) sinds de beursgang van Tesla. Autobouwers hebben al langer moeite met het scheppen van waarde en misschien helpt deze nieuwe back to basics aanpak van BMW. De omzetdalingen vallen eigenlijk ook wel mee – zeker bij VW. Winst en marges is echter een ander verhaal. Hebt u voorkeur? U kunt ze ook allebei links laten liggen…
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.