
We kopen S&P 500 ETF, we betreuren Hang Seng Tech ETF
We kopen vandaag onze periodieke SPDR S&P 500 ETF bij, zij het dat we de inleg wat hebben verlaagd. U weet intussen waarom. Voor we daar naar kijken, moeten we het eerst nog even over de Hang Seng Tech Index hebben, want zijn we nou dom geweest, of hebben we gewoon pech gehad? Omdat we het niet kunnen laten, kijken we ook even naar het aandeel MSCI. U weet wel, dat is die indicesboer, waarvan u er wellicht ook een paar in porto hebt.
Auw, de Hang Seng Tech Index…
Goed advies, slecht uitgepakt
Het is een azúúrblauw blauw bordje van Niels. U kan er eindeloos op variëren, want beleggen, handelen en teleurstellingen verwerken gaan hand-in-hand. Precies op de top kopen, of op de bodem verkopen: u kent het ongetwijfeld en anders gaat u er zeker een keer kennis mee maken. Te vroeg verkopen en wel gezien, maar niet gekocht: het kan op talloze manieren. Ondergetekende verslikte zich vanochtend ook in zijn espresso. Helaas, China te vroeg verkocht… Stom! Is dat alleen ook zo?
Vorig najaar kochten wij speculatief de HSBC Hang Seng Tech Index ETF voor een ritje. Ons scenario toen: de bungelende Chinese beurzen – jaren bear market – gingen een ritje maken op alom verwachte stimuleringsmaatregelen van de overheid. Die stimuli kwamen er. De rit alleen niet en daarom verkochten wij op 8 januari die ETF. Dat drie weken DeepSeek volgde konden wij toen nog niet weten en was ook niet ons scenario. Ergo, geen fout gemaakt. Wel pech gehad. Eens?
Kortom, niet meer mokken en zeuren, zeker niet gaan wijzen en gewoon doorgaan. Want er komen altijd weer nieuwe kansen.
The Hang Seng Tech index, which tracks the 30 largest tech groups listed in Hong Kong, has risen more than 20% since January, outpacing the Nasdaq 100 and Magnificent Seven stocks. https://t.co/RMify6XYeH pic.twitter.com/zjzL5T23R1
— Financial Times (@FT) February 12, 2025
MSCI vs China
Wij hebben overigens geen haast alsnog op de Chinese hogesnelheidstrein te springen voor een ritje. Die vastgoedcrisis hangt als een deken over het land en wij beleggen liever in bedrijven, waar de aandeelhoudersvergadering het laatste woord heeft en niet de staat. Dan is er ook nog de machtige indicesboer MSCI. Dat skipt juist Chinese namen uit haar indices en beleggen in China gaat veelal met ETF’s. Bloomberg:
MSCI Inc. further trimmed Chinese stocks from its global benchmarks, underscoring the market’s diminishing appeal among investors despite a recent rebound.
The index compiler will axe 20 stocks from the MSCI China Index, following more than 200 removals last year. Eight new constituents will be added. The changes, effective after the close on Feb. 28, will also apply to the MSCI All Country World Index.o
Pssst, MSCI is fantastisch aandeel
Dat MSCI (Morgan Stanley Capital International) is trouwens een geniaal aandeel. Volledig off-topic dit, maar we kunnen het gewoon niet laten. Jaja, dit zijn veel te veel lijntjes in één grafiek, maar dat kan. Want koers, omzet, winst, vrije kasstroom en dividend gaan hand-in-hand van linksonder naar rechtsboven. De waardering (rood) komt af, maar is nog altijd heel hoog (kwaliteit heeft een prijs), het aantal uitstaande aandelen (paars) daalt lekker en de marge (blauw) stabiliseert boven een whopping… 80%!
Daar komt zelfs Jensen Huang van u-weet-wel nog zijn bed voor uit. Het bedrijf hoeft iedere ochtend maar het raam open te zetten en alle fees waaien naar binnen (over bijvoorbeeld de MSCI ETF’s die wij kopen). Dit is een typisch Warren Buffett aandeel: oerend saai, super lucratief, maar Il Maestro vindt ze wellicht ook wat prijzig. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat de (herbelegde) koers in al die jaren de vloer aanveegde met zowel de S&P 500, als de Nasdaq 100.
We kopen SPDR S&P 500 ETF bij
Behalve MSCI, BlackRock en Vanguard pikt State Street ook een aardig centje mee van de ETF-markt. En van ons. De ticker SPY van haar SPDR S&P 500 ETF is zelfs een afkorting die iedere Amerikaan kent, net als QQQ voor de Invesco Nasdaq 100 ETF. StockWatch belegt periodiek (maandelijks) voor de StockWatch ETF Porto in de Europese versie hiervan en die hebben we vanochtend bijgekocht. Niet meer voor €1000, maar voor €750 en het waarom daarvan leest u hier: iets met valuta en tech.
Morgen hakken we de knoop door of we ook een wereldenergie en wereld consumer discretionairy ETF kopen, want die hebben namelijk een groot nadeel. We wikken en wegen nog. Dat laatste is zelfs letterlijk en dan weet u misschien al een beetje waar het naar toe gaat.
Arend Jan Kamp heeft op StockWatch een long-positie in iShares Global Aerospace & Defense ETF, Fidelity Physical Bitcoin ETP, Xtrackers MSCI World Momentum ETF, WisdomTree Eurozone Dividend Growth ETF, SPDR US Dividend Aristocrats ETF, SPDR S&P 500 ETF, VanEck AEX ETF, iShares MSCI Core Europe ETF en iShares MSCI Core World ETF. Privé zit hij long in onder meer in Vanguard World Stock Fund, die hij afbouwt ten faveure deze StockWatch portfolio en voor zijn pensioen zit hij in het Brand New Day wereldaandelen fonds.
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.