
We kopen MSCI Europe ETF bij en waarom u 2007 moet weten
Wij kopen periodiek onze iShares MSCI Europe ETF bij. Niks bijzonders en dit had daarom een kort stukje moeten zijn. Het is echter uitgelopen op een longread. Dat u namelijk niet denkt dat Europese aandelen het altijd minder doen dan de VS. Niet eens lang geleden lachten we Wall Street zelf uit, dat toen nog met de naweeën van de dotcom bubble kampte. Het keerpunt was de introductie van de iPhone. Nog iets, aandelenbeleggers worden vandaag opgeschrikt door twee fraudegevallen, maar ETF-beleggers kennen dat risico niet tot amper en kunnen gewoon de sportpagina’s in de krant gaan lezen.
Headlines:
- Full disclosure: we kopen periodiek iShares MSCI Europe ETF bij
- Sinds 1970 doen Amerikaanse aandelen zowat 50% beter dan Europa
- In de 2007 was dat nog precies andersom
- Watskeburt en waarom juist AI er voor kan zorgen dat AI-loze Europa weer beter doet
- Grootste schrik aandelenbeleggers: fraude. Minder risico voor ETF-beleggers
Voor we de iShares MSCI Europe ETF kopen eerst dit
Nog een risico dat we lopen als beleggers in individuele aandelen: fraude. Bloomberg meldt er twee over de afgelopen 24 uur. Een AI-bedrijf:
https://t.co/2ZJjddxEsY lowered the sales figures it provided to investors and hired auditors to examine its last two years of accounts https://t.co/rJJPCBnkDO
— Bloomberg Technology (@technology) March 31, 2025
De tweede is zeg maar een ESG-bedrijf:
A climate startup that boasted a roster of celebrity backers and arranged carbon credits for Meta, Microsoft and other large companies filed bankruptcy https://t.co/5DRULF5Mqv
— Bloomberg (@business) April 1, 2025
Frauderisico
Frauderisico is alleen niet of nauwelijks te bepalen. Het valt uit de lucht. We herinneren ons nog WireCard, wij hadden Imtech, Ahold en zelfs Shell zette ooit de bewezen voorraden hoger in de boeken dan ze waren. U zou bijna zeggen dat het de beste kan gebeuren. Is wel zo! Zeker op Wall Street, maar op iedere beurs, is de druk op bedrijven enorm groot om iedere kwartaal weer te leveren. Want anders zetten wij rücksichtlose beleggers meteen de kettingzaag in de koers.
Het begint met een keer een cijfer naar boven of beneden afronden en voor u het weet, eindigt het in complete fraude. Ondergetekende heeft het idee dat dit ook de WireCard CEO overkwam, maar dat is aan de rechter. In ieder geval is fraude voor aandeelhouders een ramp. Meestal is de investering weg en uw recht en geld halen kost in ieder geval heel veel tijd, energie en frustratie. Het levert meestal hooguit een sigaar uit eigen doos op: schadevergoeding uit de failliete boedel.
Van AI worden wonderen verwacht en ESG heeft die niet geleverd. Misschien dat het geen toeval is dat het uitgerekend om twee bedrijven uit deze sectoren gaat, waar de druk om (het onmogelijke) te leveren misschien het grootste is. Hier zien we nog een commentaar op die mogelijke fraude (dat bepaalt de rechter) van die AI-firma. Héhé, zo hebben we eindelijk het bruggetje naar het onderwerp van dit artikel. Ja, als u in een index of sector belegt, loopt u ook minder frauderisico.
Microsoft backed AI company just got caught in a giant accounting fraud.
So much frothiness in AI.
Invest in the general idea. Not in the individual companies. pic.twitter.com/nQ5Ra6oflJ
— Spencer Hakimian (@SpencerHakimian) March 31, 2025
We kopen iShares MSCI Europe ETF – met korting?
Ooit zaten WireCard en Imtech ook in de MSCI Europe. Daar zijn ze geruisloos uit verdwenen. Nou was de weging ook verwaarloosbaar. Dat is meteen de reden, waarom wij liever geen aandelen hebben die meer dan 10% in onze porto wegen (zoals bij Niels), of ETF’s kopen (Arend Jan) waarin fondsen zitten die meer dan 10% wegen. Zoals bijvoorbeeld bij Europese consumer staples ETF’s. Die bestaan voor zowat de helft uit Nestlé en Unilever – en daar is ook wel eens wat geweest!
Helaas hadden wij gisteren geen tijd meer om een stukje te maken, maar wij kochten periodiek de iShares MSCI Europe bij voor onze StockWatch ETF Porto.
Mazzel voor ons, de index is na een prachtige rally deze winter ook rond 5% afgekomen en goedkoper inkopen is altijd prettig. Veelvuldig betoogd hier op StockWatch: lagere, of sputterende koersen zijn goed voor wie (dik) aan de koopkant zit. In de supermarkt wordt u van 5% korting blij, waarom dan niet op de beurs? Samen met Erik Mauritz van Trade Republic leggen wij u dat in deze themapodcast nog een keer uit.
Moet je nu aandelen (blijven) kopen of niet? Europa of Amerika? ETF's of aandelen?
Daarover, en meer, heb ik het met @ArendJanKamp in de BeursCafé podcast deze week:
https://t.co/6nNem7Jl0u— Erik Mauritz (@erikmauritz) March 27, 2025
Waarom de iShares MSCI Europe ETF? Geschiedenisles
Wij krijgen trouwens wel vragen, waarom wij zoveel in Europa beleggen. Want Amerikaanse aandelen zijn toch veel beter? Klopt, in the long run doen ze het beter. Dit is, net als de volgende grafieken geïndexeerd, herbelegd, logaritmisch en in euro’s. Zo, de VS doet het even 50% beter dan de rest, als we Datastream zo lang mogelijk laten terug kijken.
Toen Europa de VS nog uitlachte…
Desalniettemin komt zelfs hier nog timing bij kijken. Want in juni 2007 bralden we in Europa bij wijze van spreken nog dat die yankees echt niet kunnen beleggen. De Europese banken beleefden toen hun hoogtijdagen vlak voor hun val in de Kredietcrisis en Wall Street kwam nog bij van de dotcom krach. Grootmachten Apple, Microsoft, Amazon, Google en Facebook moesten nog echt groot worden. Tesla was nog niet genoteerd en Nvidia was alleen bij gamers bekend.
Het keerpunt kwam met de wijsheid achteraf op 29 juni 2007: Apple lanceerde de iPhone. The rest is history. Sindsdien weet Silicon Valley en belendende percelen wat geld verdienen is en veegt Wall Street de vloer aan met Hong Kong, Tokio, Londen, Parijs en Frankfort en liep de weging van Amerikaanse aandelen in de MSCI World op tot ruim 70%. Dankzij ASML en later in haar kielzog ASMI, Besi en Adyen was de AEX nog de beste Europese en zelfs ontwikkelde beurs.
AI is de sleutel, kans en risico
Dit jaar is alles weer anders en gaan we in dezelfde volgorde reversed, u weet er alles van. Beloofd, een dezer dagen werken we dit eens goed uit. Ons scenario is dat AI voor de grootste productiviteitsslag ooit gaat zorgen en dat de VS met een veel beter ondernemersklimaat en technologie veel beter gaat presteren dan Europa. Daarmee ook de aandelen en beurzen. Het risico is dat bedrijven te snel en te veel geld in AI steken, wat ze nooit terugverdienen. Zoals de dotcommers eerst na 2000.
In Europa doen we niet aan AI, vallen we eindeloos ondernemers lastig met regels en taxes en doen we zelfs geen moeite om ASML binnen onze poorten te houden? Wat nou echter als dit ineens verandert – defensie ging immers ook letterlijk in één dag van verketterd naar lieveling – en president Donald Trump zijn beloofde Golden Age of America in roest ziet eindigen? Het kan en dan verzuchten we over zoveel jaar misschien nog een keer dat die yankees niet kunnen beleggen.
Miljardenplan om ASML in Nederland te houden dreigt vast te lopen: ’Als er niks gebeurt, komt alles stil te liggen’ https://t.co/phUMmrUPav pic.twitter.com/qLNlWlzvab
— DFT (@dft) March 30, 2025
Arend Jan Kamp heeft op StockWatch een long-positie in VanEck AMX ETF, Amundi S&P Global Luxury ETF, iShares Global Aerospace & Defense ETF, Fidelity Physical Bitcoin ETP, Xtrackers MSCI World Momentum ETF, WisdomTree Eurozone Dividend Growth ETF, SPDR US Dividend Aristocrats ETF, SPDR S&P 500 ETF, VanEck AEX ETF, iShares MSCI Core Europe ETF en iShares MSCI Core World ETF.
Privé zit hij long in onder meer in Vanguard World Stock Fund, die hij afbouwt ten faveure deze StockWatch portfolio en voor zijn pensioen zit hij in het Brand New Day wereldaandelen fonds.
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.