Waarom wij tegen heug en meug iShares MSCI World ETF bijkopen

Bent u ook periodiek belegger? Dan kent u het: bijkopen, terwijl u dat eigenlijk niet wil. Eigenlijk speelt ons dat al de héle historie van de StockWatch ETF Porto (anno augustus 2024 maar liefst) parten. Het is allemaal zo duur, het staat allemaal zo hoog en zelfs in Europa is met de rally dit jaar misschien de grootste korting op de aandelen nu alweer verdwenen. En iedereen is toch bullish! Zie de data maar in dit artikel. Dat maakt ons huiverig, want de R van risico is ons door Mr. Market ingepeperd. Toch kopen we braaf de toppende iShares MSCI World ETF bij, een van onze periodieke beleggingen.

Headlines:

  • MSCI World Index staat op all time high
  • Fondsmanagers hebben sinds 2010 niet meer zo weinig cash gehad als nu
  • Call/Put ratio duidt ook op fear of missing out
  • Outperformance aandelen duurt al dertien jaar – een record
  • Oh ja, op all time highs volgen vaker all time highs dan dips of erger

Tegen heug en meug: iShares MSCI World ETF

Eigenlijk hadden we het al die jaren bij moeten houden. Dan hadden we nu, na twintig jaar periodiek beleggen, een aardig inzicht in onze eigen gut feeling gehad. Eigenlijk weten we het ook wel zonder te turven. Wij hebben namelijk altijd wel een reden om niet te kopen. Daarom is periodiek beleggen – maandelijks verplicht kopen – geknipt voor ons. Want ook vandaag staan we niet te trappelen om de wereldindex bij te kopen. Ten eerste staat die op een all time high.

MSCI World Index

Periodiek beleggen versus timen

Op zich hoeft dat nog geen beletsel te zijn, maar het is ons momenteel gewoon een beetje te bullish op de beurs. Iedereen wil te graag en is wellicht weer eens bang om de boot te missen. Als zelfs fondsmanagers al bijna volbelegd zijn en amper cash meer hebben… Op Warren Buffett na dan, die heeft een Dagobert Duck cash geldpakhuis van $325 miljard. Maar ach, wat die ouwe (anno 1930) nou van beleggen, nietwaar? :-) U raadt het al: u ziet het jaartal, in 2010 durfen wij eigenlijk ook niet te kopen.

Wij waren niet de enigen. Het was vlak na de 2008-2009 krach volgend op de Kredietcrisis. Het was de tijd dat de beren langs de zijlijn stonden en luidkeels riepen dat de échte krach nog moest komen. Dat ging nog jaren zo door. Dat roepen dan. Want de beurs stoof er vandoor. Daarom weten wij dat middelen of periodiek beleggen in ieder geval voor onszelf de beste beleggingsstrategie is. Anders hadden we al die jaren hopeloos zitten timen en dikke underperformance gehad.

Het sentiment is zeer bullish

Hier is bewijsstuk nummer drie waarom we eigenlijk geen zin hebben om vandaag de wereldindex te kopen. Het is dringen bij de kassa op de beurs en dat wil nog wel eens uitlopen op dringen bij de nooduitgang…

Hier is bewijsstuk vier. Ja, ééns draait de markt, maar zo kennen wij er nog wel een paar. Gargamel die ééns de smurfen te pakken krijgt, bijvoorbeeld. Het is er nog niet van gekomen. Of het balletje in het casino die dertien keer achter elkaar op rood valt. Dan moet ie toch dit keer… U weet het wellicht uit eigen ervaring, timen kan een hele dure beurshobby zijn.

Onderschat nooit een bull market

Want en hier gaat het vaak fout: never underestimate the awesome power of al fully operational bull market. Er volgen nu eenmaal vaker nieuwe all time highs op all time highs, dan dips, bear markets en regelrechte krachs.

En dat is eigenlijk al vier eeuwen zo. Dit is een pure academische exercitie, maar toch.

Wereldindex anno 1602

Onderschat ook nooit de beren…

Het houdt echter een keer op met die all time highs. Wellicht hebben wij zelf nog ongemerkt last van ons trauma dat het ook 21 (!) jaar kan duren, voor er een nieuwe all time high staat. De AEX presteerde dit van september 2000 tot en met april 2021. Pas toen verscheen er weer 700 op het bord. In maart 2009 stond er nog even 194,99… Kortom, wij zijn zelf getekend door risico. Dat is iets wat jongere generaties gewoon niet kennen en vandaar onze eeuwige voorzichtigheid.

AEX

In de tas: iShares MSCI World ETF

Tot zo ver deze bekentenis en ontboezeming. Intussen hebben we gewoon braaf de iShares MSCI World ETF bijgekocht voor onze StockWatch ETF Porto. Want dat is voor ons de les van ruim twintig jaar bull- en bearmarkets, krachs, euforie en regelrechte waanzin: wij gaan het niet beter weten dan Mr. Market. Dan maken wij bruto 10% per jaar (het langstjarige gemiddelde) en het risico dat daarbij hoort – tweederde er af in drie lange, bange jaren – vinden wij meer dan zat.

Als u ook zo in wedstrijd zit, kijk dan naar onze video van gisteren over de StockWatch ETF Porto.


Arend Jan Kamp heeft op StockWatch een long-positie in Amundi S&P Global Luxury ETF, iShares Global Aerospace & Defense ETF, Fidelity Physical Bitcoin ETP, Xtrackers MSCI World Momentum ETF, WisdomTree Eurozone Dividend Growth ETF, SPDR US Dividend Aristocrats ETF, SPDR S&P 500 ETF, VanEck AEX ETF, iShares MSCI Core Europe ETF en iShares MSCI Core World ETF. Privé zit hij long in onder meer in Vanguard World Stock Fund, die hij afbouwt ten faveure deze StockWatch portfolio en voor zijn pensioen zit hij in het Brand New Day wereldaandelen fonds.

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.