Waarom wij in uranium ETF’s willen beleggen, maar nu even niet
Headlines:
- Voorbode van meer? Meta loopt in haar nucleaire ambities tegen natuur en milieu aan
- Behalve Meta investeren Alphabet, Amazon en Microsoft in nucleair om de energiehonger van hun datacenters veilig te stellen
- Dit zorgt voor fantasie dat deze sector na veertig jaar stilstaan voor een innovatiegolf zorgt
- StockWatch spot bij onze brokers vier dure en nog jonge ETF’s met zeer uiteenlopende track records
- Kopen op de top? StockWatch aast op deze sector, maar blijft nog even langs de zijlijn
Meta, uranium, nucleair en de bijtjes
Meta’s Mark Zuckerberg krijgt een lesje in bloemetjes en bijtjes? Aldus FT en jammer dat er geen beeld en geluid is. Want we hadden natuurlijk graag het gezicht van Mark willen zien – humor is nu eenmaal niet echt zijn unique selling point – toen hij dit meedeelde aan zijn mensen:
Plans by Mark Zuckerberg’s Meta to build an AI data centre in the US that runs on nuclear power were thwarted in part because a rare species of bee was discovered on land earmarked for the project, according to people familiar with the matter.
Zuckerberg had planned to strike a deal with an existing nuclear power plant operator to provide emissions-free electricity for a new data centre supporting his artificial intelligence ambitions. However, the potential deal faced multiple complications including environmental and regulatory challenges, these people said.
The discovery of the rare bee species on a location next to the plant where the data centre was to be built would have complicated the project, Zuckerberg told a Meta all-hands meeting last week, according to two people familiar with the meeting.
Meta’s plan for nuclear-powered AI data centre thwarted by rare bees https://t.co/hUAS7JM4Nb
— Financial Times (@FT) November 4, 2024
Volop fantasie, kans en risico
Dit kan zo maar eens wat koersbeweging met zich meebrengen. Misschien niet bij Meta, maar bij de uranium en nucleaire aandelen en deze ETF’s. Want die lijken te gáán op de nucleaire plannen en avonturen van Big Tech bedrijven als inderdaad Meta, maar ook Alphabet, Amazon en Microsoft. Uranium en nucleair is momenteel mede daarom een van hipste & hotste sectoren op de beurs.
Een sector die strikt genomen al sinds het einde van WOII bestaat, sinds de ramp in Tjernobyl veertig jaar in de ijskast zat, maar die de laatste jaren nieuw leven is ingeblazen. Fantasie, kans en risico spat er van af. U ziet de Solactive Global Uranium & Nuclear Components Total Return Index (blauw) en de MSCI World Index (zwart) en de bij onze brokers te verkrijgen uranium en nucleaire trackers.
Die zijn herbeleggend, (vrij) liquide op Xetra, maar ze zijn duur: tussen TER 0,55% (VanEck) en zelfs 0,85% (Hanef/Sprott).
- Global X Uranium UCITS ETF (oranje)
- HanETF Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (groen)
- Sprott Uranium Miners UCITS ETF (bruin)
- VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF (rood)
Vier uranium en nucleaire ETF’s
Al deze trackers bestaan nog maar een paar jaar en die HanETF Sprott Junior Uranium Miners ETF is van dit jaar. Er is amper sprake van een trackrecord. U ziet de verschillen onderling en met de wereldindex, ofwel dit is een sector om met zijden handschoentjes in te beleggen. VanEck is de minst dure (goedkoop is anders) en (tot nu toe) de beste, maar u weet hoe het zit met rendementen uit het verleden.
Zoveel trackers, zoveel indices. Die Global X ETF trackt braaf die Solactive uranium nucleair index, VanEck volgt de MarketVector Global Uranium and Nuclear Energy Infrastructure Index, die helaas niet in onze LSEG WorkSpace data zit. De North Shore Sprott Uranium Miners index (niet afgebeeld) is weer de benchmark die de HanETF Sprott Junior Uranium Miners ETF dit jaar keurig volgt.
Zelfde namen, grote verschillen
Kortom, het is maar net welke index de ETF volgt. Ze zijn wel allemaal ongeveer in dezelfde bedrijven belegd, maar de wegingen verschillen en daarmee de koersprestaties. Dit zit er in die GlobalX tracker: eerlijk zeggen, zegt ook maar één naam u iets…? StockWatch niet in ieder geval.
Zoek de verschillen met de HanETF ETF:
U staat bij voorbaat met 0,5% achter
Een zeer onvolwassen markt, dure trackers en bijzonder volatiele koersen: kans en risico spat van deze sector(, aandelen) en ETF’s af! Tenzij u bent ingevoerd in de uranium en nucleaire tak van sport, is het nu in feite gokken. Zeker met die koersen die net van een top afkomen, na zeg maar de Meta, Alphabet, Amazon en Microsoft nucleaire ambitie rally?
Ongetwijfeld zitten er een paar toekomstige winnaars tussen, maar of u daar volop van profiteert, is altijd de vraag. En weegt dat tegen de kosten op, want met deze ETF’s staat u al bij voorbaat ieder jaar weer tot wel 0,5% achter, of zelfs nog meer. U weet ook hoe het gaat met zulke vuurpijlen: dat wil nog wel eens op hoog instappen en laag uitstappen uitdraaien, met alle frustraties van dien.
Over valkuil en geduld
StockWatch waagt er zich nog even niet aan voor de StockWatch ETF Porto. Deze trackers gaan op de watchlist, want zeker als het hoogcompetitieve en ongeduldige Big Tech zich er op stort met grote investeringen gaat de innovatiesnelheid drastisch omhoog. De sector heeft veertig jaar stil gestaan, ofwel het is wachten op allerlei doorbraken. Die fantasie ziet StockWatch ook.
We wachten wel op een dip of krach – die er altijd weer komt met onvolwassen groeisectoren – en dan zien we wel eens weer. Kunnen we in de tussentijd ons iets meer inlezen in deze sector. Er zo blind in gaan heeft in het verleden dure lessen opgeleverd, hoe spoedeisend de belegging ook lijkt. Juist dat is de valkuil. De belangrijkste is geduld hebben. Er komt altijd weer een kans.
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.