
Waarom wij de dip niet kopen, maar wel de mogelijke bear market
Dat de koersen wapperen op tarieven headlines en geopolitiek is niet zo erg. Dat loopt er meestal weer snel uit. Vervelender is dat de winstverwachtingen afvlakken en de Amerikaanse economische data minder wordt. We kunnen ons zelf zo een recessie inpraten. Intussen zijn de waarderingen van Amerikaanse aandelen nog altijd hoog en momenteel loopt Europa dat verschil in. Of er een betere economie in het verschiet ligt, is ook nog maar de vraag. Het kan ook zijn dat de markt (alleen) het waarderingsverschil uitprijst. Wij staan daarom niet te trappelen om de Wall Street dip te kopen. Desalniettemin kopen we onze periodieke ETF’s gewoon door. Misschien wel goedkoper.
Headlines:
- Winst- en omzetgroei S&P 500 en Nasdaq 100 vlakken af
- Indices zijn nog altijd duur en verschil met aantrekkend Europa is nog groot
- Prijst Wall Street recessie in, of waarderingsverschil met Europa uit?
- Vertrouwen en sentiment in VS op vele vlakken op ultralaag niveau
- De dip laten wij vooralsnog liggen, maar onze periodieke beleggingen gaan dóór
De term bear market valt, in WSJ nog wel
Wacht even, de Amerikaanse winstverwachtingen verslechteren? Dat is sowieso geen goed nieuws voor de beurs en wellicht al helemaal niet voor de dip-kopers in Amerika, of wie daar nog op zit te azen. Zelfs de term bear market valt! Venijnigste zinnetje in het artikel van Wall Street Journal (WSJ) is echter als volgt:
Of course, a correction can become a bear market—an equity drawdown of 20% or more—even without a recession.
Belangrijkste boodschap in het verhaal: de kansen. Want waar risico’s zijn, zijn evenredig veel kansen. Goedkopere Amerikaanse en indices om maar wat te noemen, of een aanhoudende Europese rally, omdat het waarderingsgat zo groot is.. Of omdat de economie weer aan slaat. Of beide! Het verleden leerde dat in bear markets en op heftige dalingen kwaliteits-assets zomaar tegen afbraakprijzen op het bord kunnen staan. Meestal niet voor lang.
Heard on the Street: With the S&P 500 having suffered a correction, it is tempting to link the fate of the stock market to the Trump trade war. But investors shouldn’t forget that danger can come from many directions. https://t.co/ytOWXlGHWT
— WSJ Markets (@WSJmarkets) March 27, 2025
Geen politiek of tarieven, maar (afvlakkende) winstgroei
Het is StockWatch’ stellige overtuiging dat op lange termijn de markten per saldo de winsten en vrije kasstromen volgen en niet geopolitiek. Dat heeft alleen hooguit op korte termijn impact.
Vandaar dat we meteen bij de les zijn, als Wall Street Journal (WSJ) aan de (Amerikaanse) winstgroei begint te twijfelen. Het is niet anders, we snijden een flink stuk uit het artikel:
Winstgroei S&P 500 vlakt af
Ja, in vergelijking met een jaar geleden vlakt de winstgroei inderdaad af, zoals het WSJ plaatje laat zien. Uit onze eigen LSEG Datastream data blijkt echter dat de verwachte winst (oranje) en omzet (groen) nog wel gestaag groeit. Het is wel zo dat in de regel de analisten te optimistisch zijn over de winstgroei. In ieder geval is de waardering van de S&P 500 wel flink afgekomen, maar is historisch gezien nog steeds hoog. Op papier laat dit weinig room for error.
Winstgroei Nasdaq 100 vlakt ook af
Hetzelfde verhaal geldt voor de Nasdaq 100. De winstgroei vlakt af, maar er is wel groei. De omzetverwachting heeft, de Nasdaq 100 is veel cyclischer dan de S&P 500, een flinke tik gehad. Dat kan de economische teruggang in de VS zijn, die zich nu voorzichtig aftekent. Als we de outlooks bij de Q4-cijfers van de nog cyclischere chippers moeten geloven, hoeven we in het huidige kwartaal zeker nog geen nieuwe boom te verwachten, hooguit in Q4. Daarna is alles nog troebel.
De waardering van de Nasdaq 100 heeft ook een flinke veer gelaten, maar goedkoop is technologie zeker niet. Vandaar dat we zelfs ook niet blind de dip kochten, die begin deze week op de borden op Wall Street en Times Square verschenen. Want dat is alleen maar aantrekkelijk als alleen de koersen dalen en niet de fundamentele data. De winstgroei is nog op peil, maar vanwege de Trump tarieven en zijn Sturm & Drang beleid zijn consumenten en producenten goed van de leg geraakt.
En zo kan er ook een recessie komen, als we puur uit angst de hand op de knip gaan houden. Hoe het ook zij, StockWatch blijft bovenop de winstverwachtingen zitten. Het Witte Huis en de geopolitiek houdt u zelf al bij.
Waarderingsverschil VS en Europa
Een tweede reden voor ons om niet blind de dip te kopen, is die waardering. Want het gat tussen de VS, de rest van de wereld en Europa voor ons in het bijzonder, is record hoog. Het kan ook heel goed zijn dat de markt dit jaar herbalanceert: een zwik dure Amerikaanse aandelen er uit en een resem goedkope Europese er in. De institutionele beleggers lijken dit te doen. De gewone Amerikaanse retail-belegger heeft de dip al gekocht en Nvidia en Tesla opgevist, las u al bij ons.
Misschien lopen de huidige, ogenschijnlijke kortingen voor de Amerikaanse indices er niet meer zomaar uit en moeten we blijvend op lage waarderingen rekenen. Kan, hoeft niet, maar als voorzichtige lange termijnbeleggers lopen wij hier niet op vooruit. Wij willen eerst hard bewijs zien. Ja, dan is in de regel de grootste koerswinst, maar ook het grootste risico weg. Dan blijft er echter nog genoeg upside en risico over.
Krijg de pip met die dip!
Mocht er inderdaad een recessie komen, dan is dat zeker geen ramp. De wereld heeft alle vorige ook overleefd en het schoont vaak zo lekker op. De winsten en de koersen, zeker van groei, cyclicals en technologie kunnen echter wel tientallen procenten dalen en dat kan maanden en zelfs jaren duren. Pas dan ontdekt u ook, of u echt een (lange termijn) belegger bent die zich daardoor geen zand in de ogen laat strooien, niet panikeert, niet opgeeft en zich aan zijn strategie houdt.
Dat kan ook gewoon doorkopen zijn en luistert u daarvoor naar de BeursCafé thema podcast ETF’s van gisteren. Die is gesponsord door Trade Republic, maar daar merkt u weinig van. Erik Mauritz van Trade Republic en ondergetekende hebben het vooral over de actuele markten, welke trends er in ETF’s en welke nu hip en uit de mode zijn. Last but not least, ze vertellen ook wat ze zelf doen en waarom ze het helemaal niet zo erg vinden, dat Amerika daalt en goedkoper is.
Heel erg dank Erik en Trade Republic voor het mogelijk maken van deze hopelijk nuttige podcast.
Trends in #ETF-beleggen anno 2025 – en die zijn er zeker! @erikmauritz van @TradeRepublic en ik bespreken ze in #BeursCafé themapodcast.
En waarom wij als kopers niet schrikken van daling.
Luistert en wij danken TradeRepublic voor sponsoring podcast!https://t.co/iEFCNQbD3N— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) March 26, 2025
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.