32. “Waarom wij als beleggers juist niets met VS verkiezingen doen”
Harris, Trump en Idsinga: alle drie genoemd in deze BeursCafé en één naam kunt u intussen al skippen… Niels en Arend Jan zijn zo ongeveer de enigen die niets met beurs en presidentsverkiezingen doen deze weken en we leggen u haarfijn uit waarom. We weten wel de uitslag al :-) Verder Q3’s ASMI natuurlijk, die van Shell, zowat heel Big Tech VS was er ook en speciale aandacht voor impactbeleggen met Lendahand.
Headlines:
- Harris of Trump? Niels heeft voorkennis, echt waar
- Hij is intussen al opgestapt en omdat onze porto’s wél open staan, neemt het BeursCafé ex-staatssecretaris Folkert Idsinga de maat
- Wat heeft ASMI, dat ASML en Besi niet hebben?
- Alles over de Q3’s Big Tech; waarom Alphabet en Amazon wel hoger gingen op blow-out cijfers en Meta en Microsoft niet. En wie let er nog op Apple?
- Shell worstelt met renewables, maar misschien haalt u meer uit impactbeleggen met Lendahand
Harris, Trump, of…?
Ziezo, de drukste beursweek van het kwartaal zit erop. Volgende week de kliekjes Q3-cijferseizoen, een Fed kwartje er af en de aanstaande bewoner van een wit huis in Washington wordt bekend. Daarna is het langzaam maar zeker afbouwen richting de feestdagen. Het nieuws- en cijferseizoen droogt langzaam op, de banken, huizen en instituten komen met hun outlooks 2025 en… de beurs wentelt zich in een eindejaarsrally?!
Dat is statistiek, zeker geen recht en bijvoorbeeld in 2018 gingen we zelfs -20% richting de uitgang. Ons rijk rekenen doen we ook niet bij StockWatch en in het BeursCafé, want in Niels’ StockWatch Aandelen Porto zitten deze week veel ongeleide projectielen. Arend Jan’s StockWatch ETF Porto zorgt ook voor weinig vreugde, maar – en dit is het kenmerk van brede ETF’s – er zitten geen gillende keukenmeiden in.
Wat komt u allemaal tegen in deze podcast?
Nee, als (lange termijn) beleggers kunnen en willen Niels en Arend Jan nooit iets met verkiezingen, ook geen Amerikaanse presidentsverkiezingen. De beurst prijst winsten, omzetten, marges en de rest in, niet wat de polls zeggen en wat er bij de wedkantoren gebeurt. StockWatch spreekt ook geen voorkeur uit voor Kamala Harris of Donald Trump, maar Niels is wel heel stellig wie wint. Luister maar.
ASMI
ASMI is de enige van ons trio ASML, ASMI en Besi dat een meevallend orderboek en outlook presenteert. Opvallend, want net als ASML en Besi is ook ASMI een fabrikant van machines waarmee chips worden gemaakt. En zo is er niet alleen een grote chipcyclus, maar kent ook ieder afzonderlijk fonds weer een eigen cyclusje. Van onze drie presteert ASMI dit jaar het beste, maar is ook de duurste. Lees hier Pauls ASMI analyse.
Shell
De cijfers van de nummer één aandelenbeleggingen onder Nederlandse particulieren waren beter dan verwacht, zeker na de wat zuinige Q3-update drie weken geleden. De Q3-cijfers zijn zoals we ze graag zien, zeker met dalende olieprijzen, kwakkelende economie ex-VS en een immer volatiel Opec: degelijk en er komt weer een extra aandeleninkoop aan van $3,5 miljard. Twee tegenvallers: chemie en u raadt het al, renewables… Nog even geduld, onze analyse is onderweg.
Q3 Revenue Growth, YoY % Change…
Meta $META: +19%
AMD $AMD: +18%
Microsoft $MSFT: +16%
Google $GOOGL: +15%
Netflix $NFLX: +15%
Amazon $AMZN: +11%
Tesla $TSLA: +8%
Apple $AAPL: +6%
S&P 500 $SPY: +6%— Charlie Bilello (@charliebilello) November 1, 2024
Big Tech
De koersen van Alphabet en Amazon reageerden positief en die van Meta en Microsoft regeerden slecht op wat objectief gezien gewoon weer double digit blow-out cijfers waren. De fondsen zijn echter zo priced for perfection – lees: peperduur – dat iedere minste of geringste misser wordt bestraft. Daar had vooral Microsoft last van, luister waarom en bij Meta blijven de investeringen op de opbrengsten vooruit hollen.
Alphabet heeft de hoogste cloud-groei dankzij vooral AI-toepassingen, Amazon maakt daar de heerlijkste marges op en Apple… Ja, wat vinden we eigenlijk nog van Apple? Daar zit hoe langer hoe minder fantasie in naar het bescheiden oordeel van Niels en Arend Jan. Hen valt op dat de AI-ontwikkelingen zo snel gaan, dat zelfs Big Tech zelf over de eigen benen struikelt.
Impact beleggen met Lendahand
Shell kan het verschil niet met maken met renewables, zo bleek deze week uit de cijfers, maar misschien kan u dat wel. Welkom Lendahand in het BeursCafé, CEO Arno Hoogenhuizen vertelt u alles over impactbeleggen. Dat is niet hetzelfde als ESG-beleggen, of hoeveel drieletter beleggingsvormen er wel niet zijn en het is ook geen pure liefdadigheid, want er moet wel rendement worden gemaakt.
Het gaat bij Lendahand om projecten in vooral financials in met name de derde wereld, waaraan u geld uitleent. Niels en Arend Jan zijn echt verrast dat er maar een 0,4% default rate is?! Dat hadden ze veel en veel hoger verwacht. Net als de coupon van 5-8%, die hadden ze dan weer lager verwacht. Weliswaar maakt u nu met westerse financials meer, maar dan maakt u wel minder… impact.
Uw eerste €500 is gegarandeerd
Misschien is Lendahand een idee voor u, al is het maar een gedeelte van uw porto, als u meer wilt met uw geld dan alleen maar rendement voor uzelf maken. Niels en Arend Jan kijken er ook naar, gaan het misschien ook wel doen en speciaal voor de luisteraars van het BeursCafé heeft Lendahand een mooie aanbieding voor u, die helemaal in onze filosofie past van beleggen begint met risico en niet rendement.
Meld u nu gratis aan op www.lendahand.com. Als u de code beurscafe500 invult tijdens het afrekenen van uw eerste investering, wordt de eerste €500 van uw investering gegarandeerd.
Luister hier naar het BeursCafé op Spotify en Apple Podcasts klanten klikken hier.