Een levendige datavisualisatie van de Nasdaq aandelenmarkt, met rode en blauwe lijnen die de bewegingen van de aandelenkoersen weergeven. De digitale schermen tonen uitgebreide financiële gegevens en markttrends, wat een beeld geeft van de dynamische en volatiele aard van de beurs. Deze afbeelding illustreert de analyse van investeringen en de prestaties van beursindexen, belangrijk voor handelaren en investeerders op Wall Street.

Waarom NXP en Booking net zo goed voor Damrak hadden kunnen kiezen

NXP Semiconductors (om 22:00 uur cijfers) en Booking.com hadden voor een notering net zo goed voor het Damrak kunnen kiezen als de Nasdaq. De misschien teleurstellende waardering die ze nu in de VS hebben, hadden ze zeker in de AEX gehad? Onze hoofdindex had dan voor 50% uit tech bestaan in plaats van 25% en had het nog beter gedaan.

Headlines:

  • Outperformance, NXP Semiconductors en Booking.com zijn mooie aandelen
  • Booking.com kocht zelfs tweederde eigen aandelen in tien jaar op
  • Beide kennen echter voor Nasdaq begrippen behapbare waarderingen
  • Droomt u mee? Booking.com zou 15% AEX indexgewicht hebben en NXP 7%
  • Adyen, ASMI, ASML, Besi en Prosus wegen samen 26,7% in de AEX

AEX en het technologiegewicht

De AEX-index gewichten van de formele technologiebedrijven zijn nu, op basis van de slotkoers vrijdag, als volgt:

  • ASML 13,4%
  • Prosus 5,1%
  • Adyen 3,6%
  • ASMI 3,4%
  • Besi 1,2%

Samen is het 26,7%, een weekje geleden was dat nog procenten meer, maar toen kwam die enorme chips sell-off. Hoe is de vergelijking? Zie het onthutsende  verschil van Europa met de VS en China.

  • Stoxx Europe 600 7,3%
  • S&P 500 32,4%
  • Nasdaq 100 61,5%
  • Hang Seng 28,8%
  • MSCI World Index 26,0%

NXP, DAX en FTSE 100

Het frappante is dat waar tal van bedrijven naar het Damrak komen voor een notering – niet de minsten ook met bijvoorbeeld Prosus, UMG, Exor en CVC – Nederlandse technologiebedrijven juist hun oog laten vallen op de Nasdaq en publiekelijk mopperen op Nederland als vestigingsland. Denk aan ASML, ASMI en NXP.

Dat met name technologiebedrijven meer naar Wall Street dan Damrak, laat staan Londen of Frankfort kijken, is logisch. Het betekent gewoon gratis geld: New York kent veel hogere waarderingen. ARM was vorig jaar het Britse voorbeeld hier van. Philips-afsplitsing NXP Semiconductors koos al in 2010 voor de Nasdaq.

NXP, DAX en FTSE 100

Zie hier een aantal actuele twaalfmaands verwachte koerswinstverhouding voor de indices, waar u vertrouwd mee bent. De S&P 500 is twee keer zo duur als de DAX 40 en FTSE 100! Nooit eerder was het verschil zo groot. Nu komt het, u krijgt de technologieweging nog van de Duitsers en Britten. Deze zag u niet aankomen!

  • DAX 16,2%
  • FTSE 1,4%

U ziet dat de AEX wat waardering betreft precies tussen VS en Europa in valt en dat de wereldindex ook duur is, mag niet verbazen met 72,1% Amerikaanse aandelen aan boord.

NXP tussen RELX en ING in

Oordeel zelf of het eeuwig zonde is, dat NXP in 2010 voor de Nasdaq koos in plaats van het Damrak. Met haar huidige waarde zou ze precies tussen RELX en ING in zitten, ofwel zouden onze chippers goed zijn voor een kwart van het AEX indexgewicht.

Om 22:00 uur heeft het fonds cijfers. U ziet hoe cyclisch NXP is met de golvende beweging van omzet (grijs) en winst (oranje) omhoog, dat gelukkig wel. De waardering (rood) loopt echter ook op. Ja, ook NXP laat het algemene beeld zien van almaar hogere en ook duurdere techs en chippers in New York.

NXP heeft exposure naar autosector

Nog even het wedstrijdje verplassen: NXP is de minste van ons dekselse viertal, maar doet nog altijd veel beter dan de benchmarks. Helaas heeft onze data de semiconductor SOX niet herbelegd, maar die prijsindex doet het net zo goed als de herbelegde Nasdaq 100.

De cijfers nog even, StockWatch volgt het aandeel niet. Net als onze chippers is ook voor het hypercyclische NXP 2024 een overgangsjaar. Het bedrijf heeft veel exposure naar de autosector en dan weet u het wel. Niet goed. de komende jaren moet beter worden, maar hooguit is er net double digit groei.

Tot slot de analistenconsensus nog:

Booking.com en 15% AEX indexgewicht

Nee, dit verhaaltje is nog niet uit. Want het had nog mooier kunnen zijn voor de AEX. Er staat zelfs nog een twee keer groter dan NXP Nederlands fonds in New York genoteerd. Het scheelt grofweg €10 miljard, maar die $135 miljard is bijna net zo veel als voor hoeveel Unilever aan de beurshaak hangt: Booking, com.

Dat fonds is in 1996 in Nederland opgericht en is sinds 2005 beursgenoteerd, toen het aan de Nasdaq genoteerde Priceline zowel het bedrijf en na gedoe ook de naam overnam. Zeg maar hoe Nederlands ze is dus. In ieder geval zou dan ook Booking.com net als ASML, Shell en Unilever maximaal 15% indexgewicht hebben gehad?

Dat zou betekenen dat de AEX voor de helft uit technologie had bestaan en de waardering nog ietsie hoger was geweest, maar dit is wel heel erg luchtfietserij aan het worden.

Fraaie lijntjes Booking.com

Wat opvalt is de slechte naam die Booking.com heeft, zelfs de Wikipagina is een al ach en wee. Vooral in 2020 zette het bedrijf kwaad bloed in de pandemie. Het vroeg en kreeg steun, maar had eerder nog veel aandelen ingekocht en de bonussen voor de bedrijfstop… u raadt het. Dat viel niet goed in de Nederlandse publieke opinie.

Kijk nog even goed naar die grafiek, u ziet omzet (grijs) en winst (oranje) prachtig oplopen. Tot die zwarte zwaan, maar welk bedrijf komt er in zijn leven nooit een tegen? Hoort er bij. Daarna pakken de lijntjes de draad gewoon weer op met mooi stijgen. Koers (zwart) en waardering (rood) zijn heel wat grilliger!

Dividend en aandeleninkoop Booking.com

Dit zijn de verwachtingen voor de komende, ook hier geen spectaculaire, maar wel degelijke groei. Het fonds doet nu 19,4 keer de verwachte winst en betaalt nog dividend ook.

Wacht even, het fonds doet af en toe dividend! Het is wel goed in eigen aandelen inkopen, dat gaat wel héél erg hard! Daar was in 2020 ook die publieke verontwaardiging over: steun trekken, terwijl je net je vrije kasstroom voor iets anders hebt ingezet. In te goedkope eigen aandelen, meende zeker het management.

NXP en Booking hadden net zo goed voor Damrak kunnenkiezen

En die aandelen zijn nu niet veel duurder, als vlak voor de coronacrisis. Wij horen u al hardop denken: onderwaardering? Dat is een groot woord, zeker bij technologie-aandelen anno 2024, maar de analisten zien er niet zo veel upside meer in. Hoe dan ook, NXP en Booking,com zijn mooie en zeker niet de duurste techs.

Misschien komt dat wel omdat noch wij Nederlanders, noch Amerikanen iets met deze Nederlandse bedrijven hebben in New York aan de Nasdaq? In ieder geval durft ondergetekende de besturen van beide bedrijven uit te dagen: in Amsterdam, aan de AEX hadden NXP en Booking minimaal dezelfde waardering gehad.

Want hier waren het populaire aandelen geweest, zeker weten. Bezint voor u vertrekt en denk hier eens over na, als u een Nederlandse tech bent met ambitie.


Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.