Dit moet u als belegger weten over de Franse verkiezingen

Headlines:

  • Markten volgen met argusogen Franse verkiezingen zondag
  • CAC 40 dipte even op ingelaste verkiezingen en Franse Duitse rente-spread loopt op
  • Goede vergelijking? Acht jaar terug had verstrekkende Brexit geen blijvende invloed op beurzen
  • Goede vergelijking? Nederland gaat politiek rechtsom en… beste jaarstart AEX deze eeuw
  • Vergeet nooit, koersen volgen winsten en niet politiek, aldus… ene Warren Buffett

Rechts wil te veel geld uitgeven en links wil te veel taxen: de markten hebben het dit drukke verkiezingsjaar vooralsnog het moeilijkste met de Franse stembusstrijd zondag. En de CAC40 en Franse rente? Die geven amper een kik. Gelet op de historie gaan ze dat ook zeker niet blijvend doen – wat er zondag ook gebeurt. Hoe zit dat?

Guurrechtse AEX :-)

Politiek, beurzen en markten: het blijft maar een moeilijk verhaal. Eigenlijk is het geen verhaal, maar iedereen maakt er een verhaal van. Bij voorkeur eentje die goed uit komt en in het straatje past.

Wat dat betreft valt het StockWatch mee dat u nog nergens een verband hebt gelezen, tussen wat op papier de meest rechtse regering is die Nederland ooit kreeg en wat zo ongeveer het beste H1 die de AEX ooit liet zien.

U mag uzelf afvragen, of dat ook zo was geweest als het andersom was geweest.

Warren Buffett zei het al

De komende maanden wordt u zeker op de Amerikaanse networks en op clickbaits azende Nederlandse media bedolven onder de artikelen, of nou een Democratische of Republikeinse president het beste is voor de markten.

Data genoeg, zodat iedereen op de gewenste uitkomt kan uitkomen en dat gaat dit najaar zeker gebeuren. Warren Buffett zei ooit zoiets:

Ik stem Democratisch, maar als belegger interesseert het me niet wie in Witte Huis zit. Waardecreatie moet van het bedrijfsleven komen.

Klopt, hoe grillig en wispelturig ook – en dat komt inderdaad vaak op korte termijn door politiek(e) onrust – de koersen en (verwachte) winsten trekken in de loop van de jaren samen op. Zo gaat het al decennia en zelfs eeuwen.

Zelfs WOI en WOII vindt u niet terug

Nog meer bewijs: het plaatje is verouderd, maar dit is de tot 1789 teruggerekende Dow Jones Industrial Average met daarin belangrijke gebeurtenissen. De ergste politieke rampen uit de recente geschiedenis vindt u niet terug: WOI en WOII.

Er zijn veel verkiezingen dit jaar, EU, VS en ook VK. Nederland gaat over rechts, maar na zoveel jaar Tories lijkt Labour nu weer aan de beurt in Whitehall. Dat worden een linkse premier, regering en House of Commons zo te zien.

Keuze tussen twee Franse kwaden?

Frankrijk trekt zondag naar de stembus en daar lijkt weer rechts te winnen, ondanks de verzamelde krachten van links. Markten, bedrijfsleven en ondernemers schrikken echter van de de partijprogramma’s van beide kampen.

Waar voor rechts uitgeven het toverwoord bij geld is, is dat voor links taxen, ofwel corporate Frankrijk vraagt zich af tussen welke kampen te kiezen. Om maar te zwijgen van de doem- en the end is near verhalen die rond gaan – ook dat kennen we van de beurzen.

In ieder geval is de EU nu al in rep en roer over een verkiezing die nog moet komen. Intussen is er op de beurzen, zeker als u niet beter wist, niet veel te zien van de grote Franse onrust.

Duitsland vs Frankrijk

Ja, de CAC dipte (maximaal -9,6%) deze maand, maar die top was al voor de verkiezingen gezet. De Franse rente zijwaartst. Nee, dit is niet het hele verhaal, want de Duits-Franse rente-spread is wel opgelopen.

Dit is heel simpel het verschil in Duitse en Franse rente. Ofwel, Parijs moet meer rente over haar leningen betalen dan Berlijn, omdat de markt Frans staatspapier risicovoller acht.

Vergelijking met Brexit

Dramatisch is het nog niet, maar de markt vreest misschien wel voor (vernederende) down grades van de grote kredietbureaus S&P en Moody’s – Fitch deed het al – waardoor Frankrijk wellicht nog meer voor haar leningen moet betalen.

De lakmoesproef voor de beurzen is volgende week zondagavond bij de eerste uitslag. Meestal ziet u dan overdrijving, wat er dan snel uit loopt. Weet u Brexit nog in 2016? De hectiek zat toen voorbeurs in de markten, daarna was iedereen het zo weer vergeten.

Wijs Brexit maar aan de grafiek, het was 23 juni 2026. Als u niet beter wist…

Niet dat de FTSE 100 er harder van ging lopen trouwens, maar dat is weer een ander verhaal. Dat u even weet waarom bijvoorbeeld Arm liever naar de Nasdaq dan naar London Stock Exchange ging, want waarderingen geven hetzelfde plaatje.

Euronext roert zich?!

Verstandige woorden daarom? Intussen bemoeit namelijk zelfs de beurs directeur – ja, de Euronext CEO is ook de baas op Beursplein 5 – zich er mee. En hij kan het daarom weten? Als u tussen de regels leest, spreekt hij nu al van glas plas was.

Eerst de uitslag maar eens zien, zegt hij. Geen partij kan helemaal haar zin doordrijven. Loopt wel dus, maar dan op z’ n Frans.

Hebt u nog één plaatje tegoed, de CAC versus de verwachte winsten. Dat ziet er niet gek uit. De winsten staan net als de koersen om en nabij een all time high. Dat geldt zeker niet voor de waardering, hoewel rente hier zeker een rol speelt.

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.