Wall Street in New York City, het financiële district van de Verenigde Staten, met een prominente Amerikaanse vlag en borden die wijzen naar belangrijke markten zoals Nasdaq. Deze iconische straat, gelegen in Manhattan, staat bekend als het centrum van handel, investeringen en economische activiteiten in Amerika. De zachte toon van de afbeelding benadrukt de corporate sfeer en de rol van Wall Street als een symbool van rijkdom, kapitaal en de financiële industrie.

Amerikaanse particulieren kopen de dip, zegt FT. Oh, is dat wel zo?

Buy the dip schalt het op (Amerikaanse) social media en dat lijkt vooralsnog te gebeuren op Wall Street. Volgens de Financial Times zijn het weer de particulieren die de daling kopen, terwijl profs en industrie nog verkopen. Exact vijf jaar geleden gebeurde precies hetzelfde: particulieren vingen toen vanaf 23 maart het vallende mes op genaamd de Covid-19 krach van maart 2020. Profs en industrie kwamen er vlak achteraan… en dat resulteerde in een prachtige rally. Nu weer? Wie weet, maar kopen de Amerikaanse particulieren eigenlijk wel de dip, of beleggen ze gewoon door? We duiken in de data.

Headlines:

  • Exact vijf jaar na Covid-19 draait Wall Street weer na correctie
  • FT zegt dat nu de particulieren kopen en profs nog verkopen
  • ETF-beleggers pompen in Q1 net zoveel geld in de markt als in Q4 2024
  • Afgelopen week ruilden ze echter technologie in voor financials
  • Particulieren stappen nu wel in individuele tech-fondsen als Tesla en Nvidia

Ter memorie: buy the dip maart 2020

Het is echt exact vijf jaar ná, om precies te zijn 23 maart 2020. Weet u nog? Toen het eind februari 2020 eindelijk ook tot de markten doordrong dat het menens was met Covid-19 – ondergetekende waarschuwde u destijds er al een maand eerder voor – beleefden we een heuse krach. De low was precies op 23 maart. Hieronder leest u aan de geïndexeerde grafiek af wat de maximale schade was van een paar bekende indices op de Big Board.

Buy the dip 2020

Particulieren als reddende engelen

En toen gebeurde er wat nooit eerder op de markten was gebeurd: het waren de particulieren die het vallende mes opvingen, terwijl de industrie en de professionals nog aan het verkopen waren, of langs de zijlijn stonden. Ze volgden echter al snel! Het was de tijd dat iedereen thuis zat in de lock downs, zich verveelde, maar cash had… én een beleggings-app. Want nooit eerder waren de beurzen zó toegankelijk voor de massa. Voeg daarbij reuring aan toe op social media en…

… de particulieren kochten de dip.  Want dat werkte bijna altijd sinds 2009 en ook in dit geval. En hoe. Hier ziet u de rally die er op die bodem van 23 maart 2020 volgde tot de top in de S&P 500 in mei 2021. Die andere indices hadden toen – en zo heurt het ook – hun toppen al neergezet. Intussen stonden industrie en de professionals bestens hun beleggingsboeken in de kliko te proppen, die stellen dat met name particulieren altijd op het goede momenten de verkeerde keuzes maken.

Rally 2020-2021

Buy the dip maart 2025

En toen werd het eind maart 2025 en… l’histoire se répète? Financial Times (FT) kopt vandaag:

FT dip

Inderdaad, het zijn weer de particulieren die de dip kopen. En zeker niet alleen Amerikaanse? Want grofweg de helft hiervan zijn Europeanen.

De feiten en cijfers van FT

Dit is de essentie van het FT verhaal:

Even verderop leest u dit en tot zo ver de harde feiten en cijfers in het verhaal. Verder zijn het vooral meningen en duiding van allerlei mensen uit de financiële industrie.

FT buy the dip

ETF beleggers switchen vooral?

Het zijn wel fascinerende feiten. Nog een paar dagen te gaan in maart, ofwel laten we voorzichtig er vanuit gaan dat de instroom in ETF’s dit kwartaal even groot is als in Q4. Zijn de particulieren weer spot-on? Merk op dat ze net voor het herstel vanaf einde vorige week afscheid namen van technologie. De weken daarvoor viel het wel mee. Van technologie in banken en verzekeraars lijkt het. Die liggen ook bij ons goed, met zelfs een all time high voor ASR.

Het lijkt er zo eerder op dat particulieren blijven kopen, maar wel wat verschuiven. Helaas krijgen we geen inzicht wat de twee verschillende ETF beleggers doen. Want veel mensen – zeg maar hoeveel – beleggen periodiek in trackers. Switchen zei ook? Dat vertelt al deze data niet. Dat doet morgen Erik Mauritz van Trade Republic wel in een extra BeursCafé podcast, waarin hij en ondergetekende het hebben over de (ETF-)actualiteit en welke er nu hip en hot zijn.

Het lijkt er in ieder geval op dat de actieve ETF-beleggers meer achter de muziek aanhollen. Of het zin heeft? Proberen de markt te timen is voor zeg negen van de tien beleggers duurder, dan dom blijven zitten in zon en regen. Als is het maar vanwege alle transactiekosten. En sector-ETF’s zijn ook al gauw twee keer duurder dan de populaire S&P 500, Nasdaq 100 en wereldindex. Het vergt veel kennis, kunde, handigheid en mazzel om het dan beter te doen.

Door beleggen in plaats van dip kopen

Dit is overigens de dip op Wall Street sinds de presidentsverkiezingen op 4 november, het is ons even ontschoten wie die ook alweer heeft gewonnen. :-) Dip met een contrabeweging, waarvan we nog maar moeten afwachten, of die doorzet en de opgaande trend weer in ere herstelt. Hoe het ook zij en wat het ook wordt, één ding moet u nooit verkopen op de beurs: de huid van de beer.  Verder lijkt het er op dat particulieren vooral door beleggen, in plaats van echt de dip te kopen.

Dat doen ze wellicht wel bij individuele aandelen, vooral de hip, hot & crowded trades. En nu is het afwachten of de per saldo verkopende industrie en de profs dat blijven doen, of er weer achteraan komen zoals in 2020.

Dip 2025


Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.