De buitenkant van het hoofdkantoor van ASML in Veldhoven, Nederland, met een glazen gevel waarop het logo van het bedrijf duidelijk zichtbaar is. Dit moderne gebouw, gelegen in een stedelijke omgeving, is een belangrijk centrum voor de halfgeleiderindustrie. ASML is een toonaangevend technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van chips en high-tech apparatuur.

VS draait over exportbeperkingen China? ASML, ASMI en Besi in lift

Enerzijds wil de VS de exportbeperkingen naar China aanscherpen voor chips, chipapparatuur en gerelateerde diensten, maar anderzijds versoepelen. Het is het laatste waar ASML, ASMI en Besi nu van profiteren. In Azië gaat onder meer SK Hynix nat, maar vliegen de Japanners. Maandag zou het officiële regeringsbericht komen en als belegger kent u de uitdrukking bezit van de zaak is einde vermaak, wie weet. Intussen wordt het heel ingewikkeld, wat westerse chippers wel en niet aan China mogen verkopen. En de trends in onze chippers is omlaag en de analistenverwachtingen dalen.

Headlines:

  • VS zou enerzijds meer Chinese chipbedrijven op zwarte lijst willen zetten
  • VS zou anderzijds weer denken aan minder strenge exportbeperkingen
  • ASML, ASMI en Besi varen er wel bij, net als Japanse chippers
  • Chinese en Koreaanse chippers dalen juist, vooral SK Hynix
  • Intussen dalen de winst-, omzet- en margeverwachtingen analisten voor onze chippers

Chippers, President Biden en China

Niet alleen in Nederland, maar ook in Japan vlogen de chippers vannacht. In Korea en China daarentegen… Een handvol koersen uit Azië vannacht en dit maakt het er niet overzichtelijker op:

  • TSMC +0,5%
  • Samsung -1,4%
  • SK Hynix -4,3%
  • Tokyo Electron +6,7%
  • Kokusai Electric +12,7%
  • Screen Holdings +6,3%
  • SMIC -2,1%

Onze chippers weren zich vandaag als een duivel in een vat met wijwater, om het eens ouderwets op z’n katholieks te zeggen. Bloomberg heeft het nog onbevestigd nieuws, maar in de wandelgangen van Washington pikt het persbureau geluiden op dat de regering van President Joe Biden enerzijds de chip exportbeperkingen naar China minder zwaar wil maken en anderzijds juist een tandje bij wil zetten. Vandaar die grote koersreacties, dit pakt her en der verschillend uit.

Het gaat vooral om Huawei en SMIC

Citaat Bloomberg en mag u het twee keer lezen, want het is ingewikkeld:

The latest proposal has key differences from earlier draft. The first is which Chinese companies the US would add to a trade restriction list. The US had previously considered sanctioning six suppliers to Huawei  — the telecom giant at the center of China’s tech industry — and officials are aware of at least a half dozen more, the people said. But they now plan to add only some of those Huawei suppliers to the entity list, with the notable omission of ChangXin Memory Technologies, which is trying to develop AI memory chip technology.

The rules now under consideration would also sanction two chip factories owned by Semiconductor Manufacturing International Corp., Huawei’s chipmaking partner, the people said. More than 100 additional entity listings would focus on Chinese companies that make semiconductor manufacturing equipment, the people said, rather than fabrication facilities that make the chips themselves. Wired reported earlier the US could come out with new export controls rules as soon as next Monday.

Let wel, het is nog officieus en onbevestigd, het moet allemaal nog maar blijken. Het wordt er in ieder geval niet overzichtelijk op, dit eindeloze gehannes en steeds gedetailleerdere specificaties over wat westerse chippers wel en niet aan Chinese bedrijven mogen verkopen. Dit zorgt voor onzekerheid bij bedrijven en bij beleggers en vandaar misschien ook die heftige koersreacties. Niemand weet meer waar we nou aan toe zijn… en over twee maanden is er een andere president.

Die denkt er misschien anders over, ofwel het blijft koffiedik kijken hoe de restrictievork in de steel zit voor de chippers. Trouwens, hoe ingewikkelder, hoe meer kansen om de regels te omzeilen, te ontduiken en te interpreteren? Zeg maar hoe zinvol boycots en beperkingen zijn. Rusland weet via onduidelijke paden ook nog aan chips te komen en Huawei kan al geavanceerdere chips maken, dan iedereen had gedacht gezien de apparatuur en know-how die ze heeft, of zou hebben.

Hoe dan ook, vandaag pakt het goed uit voor ASML, ASMI en Besi. Dit is echter typisch een gevalletje dat kan uitdraaien op – als het officieel is – bezit van de zaak is einde vermaak. En de negatieve trends in ons olijke trio zijn ook nog niet gebroken.

ASML

Reken u echt niet te vroeg rijk. Niet alleen zitten de koersen (zwart) van ASML, ASMI en Besi in een negatieve trend, bij alledrie knikken de winst- (oranje), omzet- (grijs) en margeverwachtingen (niet in beeld) omlaag. De drie fondsen zijn ook nog aan de dure kant gezien de waarderingen over de afgelopen tien jaar, ofwel de grote chip-boom. Hier is ASML, het zijn geen dramatische winst- en omzetdalingen, maar de routinematige double digit stijgingen zijn er even niet meer bij. Ons advies? Klik.

ASMI

Zelfde geldt voor ASMI, hoewel de winst-, omzet- en margeverwachtingen hier maar nipt dalen. Overigens, de koersstijgingen van vandaag zijn nog niet in deze plaatjes verwerkt. LSEG Datastream werkt louter op basis van slotkoersen. Hier leest u ons advies ASMI.

Besi

Besi nog, de duurste en meest cyclische van het stel, dat is ook niet altijd een gouden combinatie. Er valt geen beurswijsheid van te maken, maar het noopt misschien tot voorzichtigheid. Doorgaans is namelijk ASML de duurste en minst cyclische van het stel, dan ASMI en Besi. ASML is nu al ongeveer een jaar goedkoper dan ASMI, dat weer opkijkt tegen Besi. Omgekeerde wereld zijn grote woorden, maar feit is dat de chippers even hun mojo kwijt zijn. Hier is ons Besi advies.


Arend Jan Kamp heeft een long-positie in ASML en Besi

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.