
Vooruitblik: Q2’s JPMorgan, VS inflatie, TSMC en hé, NN en AMX
Geniet nog van de rust op de beurs, want dit is de laatste week dat de agenda en de cijfers zijn bij te houden. Daarna wordt het drie weken lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat heel druk met alle grote namen. Deze week starten we met VS banken, let op VS inflatie en hé, geniet eens van al die all time highs! Het is zo stil daarover – zowel stieren als beren.
De belangrijkste punten deze week en ad random, dat zeker, maar daaronder ziet u opvallende scores van deze week. Geen Nvidia zowaar, dat deed maar +1,8%. Besi weer, InPost doet het juist zo goed, Fastned al lang niet meer en Tesla is ineens terug. Bitcoin is misschien een koopkans. Fundamentals zijn hier niet, dus het moet op technische analyse en… hoop van zegen.
Headlines:
- VS inflatie is donderdag het agendapunt van deze week
- Woensdag is Reweni, waar koers en winst het oneens zijn, eerste Damrak fonds met Q2’s
- Vrijdag zijn er cijfers JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo en BlackRock
- Over financials gesproken, NN?
- Voor de markt timers onder on: is de AMX nu een koopkans?
Top 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | Besi | +7,0% |
2 | Continental | +15,9% |
3 | Tesla | +27,0% |
4 | Apple | +7,5% |
5 | Meta | +7,1% |
Flop 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | Fastned | -5,0% |
2 | InPost | -4,2% |
3 | UnitedHealth | -4,2% |
4 | Walgreens | -6,8% |
5 | Bitcoin | -6,6% |
EK beleggen… is al lang beslist :-)
Afgaande op de hele bruto herbelegde historie van de MSCI indices kunnen we dat EK in Duitsland verder schriftelijk afhandelen. Wat heet, dat is via het orderboek al lang en breed afgehandeld. Hier met die cup, boottochtje door de grachten en dan kunnen we nu weer gewoon naar Tour de France kijken en daarop gokken.
Eigenlijk moet een grafiek over zo’n lange periode logaritmisch, om goed de jaar-op-jaar scores (met elkaar) te kunnen vergelijken. We doen het echter express om Oranje er nog mooier uit te laten komen. Dat logaritmisch en in eigen valuta weergeven geen kwaad kan, bewijst de vergelijking met de Turkse MSCI index.
Oranje en de Turkse index in euro’s zijn niet eens zichtbaar!
Risico van beleggen in emerging markets
Hier is hetzelfde plaatje, maar dan geïndexeerd. Dit is misschien wel het grootste risico, als u in een veelbelovende opkomende markt, of emerging market belegt: (almaar) dalende valuta. Want omgerekend kon u sinds 1988 – verder gaat de MSCI Turkey Index niet terug – beter in Nederland dan in Turkije beleggen.
Wacht even, 1988: hoe zat dat ook alweer met dat EK voetbal toen…? :-)
Niettemin doen in the long run emerging markets beter dan ontwikkelde, ofwel developed markets. Per saldo dan en het track record is nog maar sinds 1988. Want u ziet dat zeg maar sinds de krach na de Kredietcrisis in 2008 de ontwikkelde markten weer veel beter doen. Technologie, dat is inderdaad het grote verschil.
Deze beursweek: VS inflatie!
Intussen is er nog een EK gaande? Let u vanavond al op EUR/USD, als u echt niets wil missen op de markten. Wie vandaag de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen wint is na de vorige ronde vorige week al duidelijk, maar de vraag is of de rechtse Rassemblement National een absolute meerderheid haalt.
Europa laat een ruk naar rechts zien, het VK gaat juist over links met die monsteroverwinning van Labour en wat de VS er voor zooitje van maakt, als het om de aankomende presidentsverkiezingen gaat… Toch bewijst de historische data en statistiek dat in de regel politiek alleen op korte termijn impact heeft.
Dat is anders met inflatie en daarmee de rente! Hét cijfer deze week op de beurzen is daarom de Amerikaanse inflatie.
Fed, ECB en hardnekkige inflatie
Laten we dit onderwerp maar meteen helemaal afvinken. Niet alleen is de inflatie zelf hardnekkig, dat zijn de door de markt ingeprijsde verwachtingen ook. De maatgevende vijfjaars swaps willen maar niet terug naar 2,0%. Dat is zowel voor ECB (het enige) en de Fed (samen met volledige werkgelegenheid) het enige mandaat.
Wat een smerige false move in de euro verwachtingen trouwens afgelopen winter, dat mag ook wel even gezegd. We dachten dat we er al waren. Eens te meer: hardnekkig is het bijvoeglijke naamwoord dat bijna standaard bij inflatie hoort.
Fed, ECB en de kwartjes verlaging
Enfin, formeel is er nog geen consensus voor de ECB (18 juli) en de Fed (31 juli) rentebesluiten. Frankfort heeft het eerste kwartje al afgetikt en wacht waarschijnlijk nog even met de volgende en dat geldt ook voor de Fed, als we naar de door de markt ingeprijsde verwachtingen kijken: de dertigdaags Fed Fund Futures.
Zoals de beurs nu denkt en rekent – en dat kan met dat inflatiecijfer deze week zo weer anders zijn – ketst de Fed in september het eerste en in december het tweede kwartje af voor dit jaar. Voor de ECB worden dit jaar twee à drie kwartjes verwacht. De moeizame economie zou wel meer willen, maar inflatiebestrijding gaat voor.
Beursagenda deze week: banken en inflatie
Weliswaar start deze week het H1-cijferseizoen, maar het is nog een weekje wachten op de eerste Big Tech bedrijven met Q2’s en vooral outlooks. Wel geeft woensdag TSMC de omzet over juni. Dit is de kernagenda van deze week en het dobbeltje is hoeveel BlackRock onder beheer heeft: $11 biljoen?
Maandag 8 juli
- 09:00 JDE Peet’s ex-dividend
Dinsdag 9 juli 2024
- 06:30 NL inflatie (CPI) juni
- 06:30 NL consumptie juni
Woensdag 10 juli
- 03:30 China inflatie juni (CPI & PPI)
- 06:30 NL industriële productie mei
- 07:00 TSMC omzet Q2
Donderdag 11 juli
- 07:00 Renewi trading update Q2
- 08:00 Dui inflatie (CPI) juni
- 14:30 VS inflatie (CPI) juni
- 14:30 VS wekelijkse steunaanvragen
- 13:00 Delta Airlines Q2’s
Vrijdag 12 juli
- 12:00 BlackRock Q2’s
- 13:00 JPMorgan Chase Q2’s
- 13:00 Citigroup Q2’s
- 13:00 Wells Fargo Q2’s
- 14:30 VS inflatie (PPI) juni
- 16:00 VS consumentenvertrouwen UvM juni
Zó groot is JPMorgan in vergelijking met EU banken
Het is niet alleen Amerikaanse technologie die er uit springt. Zo is Walmart bijna drie keer duurder dan Ahold Delhaize! Daar vindt Niels iets van. Wat dacht u hiervan? JPMorgan Chase is geen kleintje – de beurswaarde van de S&P 500 fondsen ziet u in de vierde kolom – maar de koers en de brede markt reageren nooit echt op cijfers.
Het is een volledig onzinnige vergelijking, maar ach. We hebben de data toch… en die gebruiken we dan ook maar. JPMorgan Chase is in haar eentje maar net een paar miljardjes minder waard dan de héle EU bankensector. Dit is sinds ene Lehman Brothers de bietenbrug op ging in september 2008.
Zó duur is JPMorgan in vergelijking met EU banken
De belangrijkste oorzaak is dit. Op papier ziet JPMorgan Chase er niet eens zo duur uit, maar de Euro Stoxx Banks Index doet maar 7,0 keer de verwachte winst. Vergelijkt u met de twaafmaands verwachte koerswinstverhoudingen van onze financials. De Euro Stoxx Insurance Index doet 9,3, keer de verwachte winst.
- ABN Amro 6,6
- Aegon 6,8
- ASR 8,8
- ING 8,3
- NN 6,7
Gelet op track record, waardering, scenario’s, schaalgrootte en vooral risico is NN wellicht nu de aantrekkelijkste. Ze is flink goedkoper dan de concurrentie en degelijk gefinancierd is niet eens het woord meer. Ze is vetgemest. We vragen Niels maar eens, of er (g)een adder onder het gras zit, want de markt is niet gek.
In de BeursCafé podcasts toont Niels ook al een tijdje voorkeur van NN boven ASR en Aegon en hij belooft deze week met een NN. update te komen.
Koers en winst Renewi zijn het niet eens
Vooruit, omdat het Britse AScX-fonds Renewi de eerste op het Damrak is met Q2- of H1-cijfers, zetten we het fonds – dat StockWatch niet volgt – toch even in het zonnetje. Het aandeel is sinds vier jaar hier genoteerd. De winstverwachtingen lopen heel langzaam terug, maar de koers niet. Renewi kan maar beter niet teleurstellen?
Het fonds oogt iet al te duur, dat wel, maar u ziet dat het ook nog veel goedkoper kan.
Duur Wall Street, goedkoper Europa en… prijsvechter China?
Om het cijferseizoenrondje af te ronden, dit zijn de huidige twaalfmaands koerswinstverhoudingen van Amsterdam, Europa, VS, technologie, ontwikkelde en opkomende wereld. Wat valt op?
- De Nasdaq 100 is historisch gezien peperpeperduur
- De S&P 500 is historisch gezien peperduur
- De AEX is is historisch gezien noch duur, noch goedkoop
- De AMX is historisch gezien én gelet op bijna drie jaar bear market nog duur, noch goedkoop
- Europa is historisch gezien noch duur, noch goedkoop
- China (Hong Kong) is historisch (spot)goedkoop
- De wereldindex (tjokvol VS) is historisch gezien duur
- De emerging markets index (tjokvol China) is historisch gezien goedkoop
Of noch duur, noch goedkoop hetzelfde is als priced for perfection, is een lastige. Want ook priced for prefection is altijd een mening en nooit een feit.
De winsten houden de koersen niet bij
De twaalfmaands winstverwachtingen dan en merk op dat de lijntjes in dezelfde slagorde staan als hierboven. De winstgroeipercentages dit jaar zijn echter veel lager dan die van de koersen. Zo gaat het altijd, de beurs overdrijft altijd naar boven of beneden om dan per saldo, door de jaren heen, goed uit te komen.
Dit laatste is ook subjectief en vandaar cursief. Nog één ding en die weet u intussen maar al te goed en anders gaat u die een keer heel duur om uw oren en vooral in uw portefeuille krijgen: duur of goedkoop, het zegt niets over de koersprestatie in de komende x periode… Dit plaatje is geïndexeerd, zodat u de percentages afleest.
De AEX nog, of beter nog: de AMX?!
Vooruit, hier zijn de hele plaatjes nog voor AEX en de AMX. De huidige (fictieve) twaalfmaands verwachte winst per aandeel AEX is nu €58,72. Dat is een eurootje minder dan het record najaar 2022. Tja, verder is de index wel eens (veel) goedkoper geweest en ook wel eens (veel duurder) geweest.
Geen lang, maar kort plaatje van onze midappers, want knijp in uw arm. Laat de AMX een koopmoment zien? De winsten herstellen, maar de koersen hangen met de tong op hun schoen. Of draaien ze? Let wel, timen is niet des StockWatch’, want toppen en bodems gokken is wat het is: gokken. We moeten het natuurlijk wel signaleren.
Succes en veel plezier deze week op de beurs.
Arend Jan Kamp is oa long AEX en AMX (ETF’s)
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.