
Vooruitblik: AEX op dubbele snelheid en markt op twee snelheden
Headlines:
- Verbluffende AEX en dramatische AMX in H1 met Q2-cijferseizoen voor de boeg
- De hamvraag voor H2: halen cyclicals tech in, of zakt tech af tot niveautje cyclicals?
- Q1-cijfers zijn er deze week nog van, toe maar: Prosus, Nike, Micron en FedEx
- Cijfer van de week is Amerikaanse PCE inflatieverwachting
- Nu weer Apple en Meta: de AI fantasie? Die ploegde voort
Laatste week H1 2024 en wat een weelde met AEX +17,6%, de beste westerse beurs en de flessen en bloemen zijn voor technologie. Een verdieping lager is het malaise met AMX -4,9% en dat is de grote vraag op de brede markt: Lopen technologie en vooral chippers nou zo hard vooruit, of blijven mid, small cap en cyclicals juist te ver achter?
In deze vooruitblik kijken daarvoor eens goed naar, in en dwars door de grafieken en data heen. Deze week doen we het verder met inflatiecijfers VS en EU, cijfers Prosus, Nike, Micron en FedEx en duim dat er geen winstwaarschuwers komen.
Wat gaan we hard!
Gaat technologie nou te hard, of gaat de rest te langzaam? En zo langzaam gaat die rest nou ook weer niet, als u bedenkt dat het langjarige bruto herbelegde rendement op de S&P 500 grofweg 10% per jaar is over de afgelopen vijftig jaar. Op vastgoed na liggen vrijwel alle sectoren op schema om het langjarig gemiddelde te halen.
Het (half)jaar van de chippers
Anders bekeken, de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) doet verreweg het beste en blijft de S&P 500 en Nasdaq ver voor, om maar te zwijgen van de zwaar achterblijvende small caps uit de Russell 2000 en de statige Dividend Aristocrats.
Vind u niet terug in de beursboekjes, dat cyclische mid caps even goed/slecht presteren als de defensiefste dividendaandelen. Dat cyclische technologie en dan vooral chips de vloer aanvegen met de collega-cyclicals ook niet trouwens.
Als u de indexwegingen in de SOX ziet (uit het laatste fact sheet), begrijpt u meteen waarom die index er dit jaar vandoor spurt.
AEX ver voor AMX en AScX
In Amsterdam is het beeld vergelijkbaar. De – procentje of dertig – technologiezware AEX staat het hele jaar al vrolijk vanaf het balkon naar ons te zwaaien, waar de AMX en AScX niet vooruit zijn te branden. En oh, Basic Materials.
De AEX Basic Materials Index, die net als de AScX en die AEX Technology Index alleen maar op papier bestaat, kent deze namen:
- AkzoNobel
- ArcelorMittal
- IMCD
- AMG
- OCI
- Avantium
- Alumexx
- Holland Colours
ASML en Nvidia
Het verhaal is bekend: de chippers zouden – ze verwachten het zowel zelf als de markt en de analisten – aan het begin van een nieuwe opgaande cyclus staan, na een paar jaar slump. Lees daarvoor op StockWatch Pauls analyses van ASML en Nvidia.
Economisch blijft het verhaal lastig. De VS draait nog goed, misschien dat China wat herstelt, maar de zwaar teleurstellende eerste schattingen van de inkoopmanagersindices EU, Duitsland en Frankrijk vorige week waren een domper.
Nog een IPO uitgesteld
Voeg daarbij dat de inflatie maar zo moeizaam daalt, de rente in de VS nog altijd vrij hoog is en de geopolitieke spanningen oplopen: nu ook in Europa en dan met name in Frankrijk. En de gevolgen op de markt zijn er al.
Is dit niet een beetje overdreven? De markten houden even halt na zoveel all time highs en dan meteen je IPO-keutel intrekken bij politicol turmoil. Alsof dat nieuw en onverwacht is. Wie wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vindt nooit een moment om naar de beurs te gaan.
Bedrijven zijn net hysterische paniekparticulieren: altijd maar de top en de bodem precies willen timen. :-)
Amerikanen worden al rijker
Voor u al te somber wordt: onderschat nooit de Amerikaanse consument, is een les die wij lang geleden van een wijze beursman leerden. Die vindt altijd weer een potje of credit card om er tegenaan te smijten en weer de wereldeconomie te redden.
Lees voor deze insteek dit opinieverhaal op Reuters, Far from credit crunched, US household wealth is soaring. Als u jaloers langs de zijlijn toekijkt hoe de beurzen op hun manier rente en inflatie voor zijn: neem bescheiden risico en wees ook belegd.
Inflatiecijfers en PCE
Het is de laatste week van het kwartaal en halfjaar en wellicht ook voorlopig de laatste rustige week. Deze week zijn er eigenlijk alleen eerste schattingen van de inflatiecijfers over juni en nog een handvol grote bedrijfscijfers. België is de eerste.
Duitsland en Nederland zijn pas volgende week met hun schattingen, maar vrijdag zijn er wel Frankrijk en Spanje:
Hét inflatiecijfer van de ze week is echter de Personal Consumption Expenditure, de PCE waar naar verluid Fed-voorzitter Jerome Powell altijd voor op het puntje van zijn stoel zit. Hier ziet u de consensus en de zoveelste BBP-herziening.
Winstwaarschuwingsseizoen begint
Het kan zeker dat er deze week al winst- en/of omzetwaarschuwers komen, maar dat gaan geen volksstammen zijn. Daarvoor waren zeg maar marktbreed de afgegeven outlooks aan de te voorzichtige kant, maar u weet maar nooit (I).
Het kan ook zijn dat er bedrijven juist hun verwachtingen verhogen – misschien een (AI-)chippertje? – u weet maar nooit (II). Een paar jaar terug maakte ASMI daar een jaar lang ofzo een heuse gewoonte van, maar dat was wel heel uniek.
Enfin, zo staan we er aan het einde H1 voor.
- AEX +17,6%
- AEX herbeleggingsindex +19,5%
- AMX -4,9%
- AMX herbeleggingsindex -2,6%
- AScX +2,0%
- AScXherbeleggingsindex +5.3%
Gezocht: koopjes
Wat ziet u in het plaatje? De AEX (zwart) loopt op, net als de winstverwachtingen van de analisten (oranje). De koers gaat alleen net even sneller, waardoor de waardering iets oploopt. De AEX is echter maar een gewogen gemiddelde.
Want voor het ene aandeel betalen we wat meer dan de ander… U ziet hier onze 25 helden geselecteerd op verwachte koerswinstverhouding. De koopjes lachen u zoals te doen gebruikelijk weer niet massaal toe, op het eerste gezicht.
Ahold Delhaize en wat springt er nog meer uit
Vrijdag nog in het BeursCafé: Niels (long) en Arend Jan zijn gecharmeerd van Ahold Delhaize, dat véél goedkoper is dan haar peers en dit jaar al 8% aandeelhouders-return doet. Ook in de podcast: ASR verhoogt donderdag het dividend?
Ja en ASMI, Besi, ASML en Adyen zijn (peper)duur en dat zijn DSM-Firmenich, Wolters Kluwer, RELX en UMG ook. Als de winsten hard blijven groeien kan dat (zie Nvidia maar), maar… dan moeten de winsten wel hard blijven groeien!
Dure S&P 500 en peperdure Nasdaq 100
Waar de koers en winsten van de AEX aardig hand-in-hand gaan, doen ze dat ook op de Big Board.
Bij de Nasdaq 100 zien we wel dat de koersen snel vooruit lopen op de winsten. Dat zet de toon voor het cijferseizoen? Wij durven nu al te stellen dat technologiebedrijven worden afgestraft, die straks tegenvallende cijfers en vooral outlooks hebben.
Bats, over Q1 ging dat zelfs bijna standaard met double digits. Dat gold trouwens ook voor ondernemingen met meevallende cijfers – Alphabet was de grootste verrassing – maar dan natuurlijk de andere kant uit.
Waar blijven de cyclicals?
Hoe nu verder? Ja, het klopt dat dit jaar technologie – dankzij AI fantasie en mogelijke draai van de chipcyclus – de kar trekt op de beurs en dat de rest (veel) moeizamer presteert. Normaal loopt die sector ook op de economie vooruit.
Waarom blijven dan de andere cyclicals achter? Dat is in tegenspraak. Inderdaad, misschien staat de (wereld)economie niet voor een echt nieuw groeirondje en stond zonder AI fantasie technologie nu ook te klappertanden. Dat is speculeren.
Economisch momentum trekt/wel niet aan
Als het wel zo is, mogen cyclicals nu toch echt wel eens gaan presteren… Zoals gezegd, met name in de EU deed het rondje inkoopmanagersindices van vorige week voor even de hoop op herstel van de economie in rook opgaan.
Het duurt nog een week voor de definitieve inkoopmanagersindices van alle landen over juni verschijnen, dan zien we ook of onze nationale Nevi PMI aan momentum blijft winnen. Ja, wij wel. De Nederlandse beurs en economie lijken beter te doen dan de EU.
Glas plas was grafieken
Als we onze neus uit de aandelen halen, worden we ook niet veel wijzer. Er is geen enkele prijs of asset die mogelijk op een draai van de markt, of economie wijst. EUR/USD, rentes, goud, olie, crypto en volatiliteit bewegen vrij onopvallend.
En ook elders worden we niet wijzer, of is alles nog bij het oude. Zo willen de door de markt ingeprijsde inflatieverwachtingen maar niet terug naar 2,0%. Vandaar het gebrek aan enthousiasme bij centrale banken om serieus kwartjes te hakken.
Van de ECB wordt dit jaar nog één kwartje verlaging verwacht. Of nog eentje, als de economie zo slecht blijft? Dat is nu zeker de vraag. De markt gaat nu uit van zeker één kwartje in de VS, maar waarschijnlijk twee, getuige deze december cijfers:
Complacency?
Wat er dan wel opvalt in de markt volgens StockWatch? Wij vrezen een beetje voor complacency en dat de rally zonder kopers, bulls en nieuw geld kan komen te zitten. Misschien is dat wel extra zo met die enorme sportzomer dit jaar.
Kijk hieronder, het is bijna een jaar geleden dat de AEX voor het laatst met meer dan 2% daalde. Weet u nog waarom? Nee. Zoals altijd. Maar die dag dachten we vast ook weer dat de wereld verging en dat aandelen nooit meer zouden stijgen.
Dip Holland, dip? Laat de leeuw niet…
De grootste daling dit jaar is -1,4% en toen werd het nog vroeg donker. Dit is het punt, het gaat te gemakkelijk, zie ook maar hypes als GameStop en dan wil Mr. Market nog wel eens een tackle inzetten, die zelfs Engelse scheidsrechters… #laatverdermaar
Het is bijna de natuur van de markt om in ieder geval even te dippen, of te corrigeren op zo’n lange beweging bijna zonder ruis omhoog. Garantie tot de voordeur natuurlijk en timen is en blijft de duurste beurshobby.
Conclusie
Resumerend, de indices staan op een top, zeker de Amerikaanse zijn echt duur. De winstverwachtingen staan ook op een all time high en hobbelen niet gevaarlijk achter de koersen aan, op misschien de Nasdaq en de SOX na.
Dat de rest veel minder doet, is misschien ook niet zo raar met die moeizaam draaiende wereldeconomie. AI is de grote beursgangmaker en dat is logisch, want die revolutie kan de menselijke arbeidsproductiviteit vergroten zoals nooit eerder.
En wat dat op termijn betekent voor de winsten, kunnen we alleen maar van dromen als beleggers. In de tussentijd gaan we nog veel gekke dingen doen en meemaken op de beurs. U daalt, u stijgt, maar zorg dat u bent belegt, dan mist u het niet.
Hebt u de agenda nog tegoed en oh, da’s meer dan u dacht. In de laatste week van het kwartaal komen nog even een paar joekels van bedrijven door met cijfers, te weten:
Maandag 24 juni 2024
- 07:00 Prosus – Jaarcijfers
- 06:30 NL: Prijzen bestaande koopwoningen mei
- 06:30 NL BBP Q2 tweedee raming
- 10:00 Dui Ifo Geschäftsklima juni
Dinsdag 25 juni 2024
- 00:00 Alumexx – Jaarvergadering
- 15:00 VS Case Shiller huizenprijzen April
- 16:00 VS Consumentenvertrouwen CB Juni
- 22:00 FedEx Q4’s
Woensdag 26 juni 2024
- 00:00 PB Holding – Jaarvergadering
- 00:00 Value8 – Jaarvergadering
- 16:00 VS nieuwe woningverkopen mei
- 22:00 Micron Q3’s
Donderdag 27 juni 2024
- 00:00 ASR Beleggersdag
- 00:00 Lucas Bols Jaarvergadering
- 06:30 NL producentenvertrouwen juni
- 14:30 VS BBP Q1 definitief
- 14:30 VS orders duurzame goederen mei
- 14:30 VS wekelijkse steunaanvragen
- 16:00 VS aanstaande woningverkopen mei
- 22:00 Nike Q4’s
Vrijdag 28 juni
- 06:30 NL producentenprijzen mei
- 09:55 Dui werkloosheid juni
- 14:30 VS inflatie (PCE) mei
- 15:45 VS Chicago PMI juni
- 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan juni
Nog even snel Prosus, Nike, Micron… Apple & Meta!
We lopen er snel bij langs. Doen we Prosus niet een beetje te kort? Aan de winstontwikkeling ligt het niet. Aan dat nu 25,2% belang in Tencent en de rentes misschien wel en misschien moet het concern wat meer met AI koketteren voor fantasie.
Had u Nike zo wel eens bekeken?
ASML EUV-klant en geheugenjoekel Micron komt ook nog even door:
Geen kleintje dat Micron, ondanks dat ene Apple voor SK Hynix kiest? Ja en vooral Broadcom is dé generieke AI-play, maar getuige record koers én record waardering weet iedereen dat nu wel.
Here are the key chip suppliers for Apple’s $AAPL iPhone 15 Pro pic.twitter.com/6qc51dGHPQ
— Evan (@StockMKTNewz) June 22, 2024
Over Apple, Meta en AI gesproken: de fantasie is eindeloos! What a time te be alive, op deze manier en nooit eerder was beleggen zo gaaf, democratisch, fair, goed gereguleerd en vooral goedkoop. Helaas denkt alleen box 3 er anders over.
Longtime rivals Apple and Meta have held talks about potentially integrating Meta’s generative AI model into Apple Intelligence, the recently unveiled AI system for iPhones and other devices https://t.co/cQLEWnPdhu
— WSJ Tech (@WSJTech) June 23, 2024