Voorgevel van de New York Stock Exchange op Wall Street in het financiële district van Lower Manhattan, New York, VS, met de Amerikaanse vlag op de achtergrond. De historische beurs staat bekend om zijn belangrijke rol in de wereldwijde financiële handel.

Tijden veranderen dankzij Trump, Musk en BlackRock en hoe te beleggen

De eerste bom ligt er, mogelijk 25% heffing op Chinese, Mexicaanse en Canadese import in VS om politieke eisen kracht bij te zetten. Was getekend, President-elect Donald Trump. Tien jaar lang zagen we hoe bedrijven politiek bedreven en daarvan terugkomen. Denk aan BlackRock en Walmart is de laatste die ESG, DEI en SRI overboord gooit. Nu worden CEO’s politici, zoals Trump en de Argentijnse president Milei. Intussen zwaait Trump Big Government uit, maar Europa omarmt die. Hoe moeten we nu beleggen?

Trump, Musk, Ackmann en Milei

Elon Musk is niet de enige captain of industry die zich nadrukkelijk met politiek in laat. Hedge fund manager Bill Ackman van Pershing Square laat zich sinds ruim een jaar ook niet onbetuigd.

Alle schijnwerpers staan op Trump, maar in Argentinië sinds zit een jaar een president die nog radicaler is en de overheid afknijpt. Weinig aandacht voor in de pers, maar de inflatie holt terug en het begrotingstekort is weg. De economie is wel aan gort, de Argentijnen raken per strekkende meter werkloos, de vakbonden zijn in alle staten, maar de libertarische president Javier Milei heeft een 60% approval rate. Komt na dit economische zuur het zoet, dat is nu de vraag.

De Argentijnse beurs is trouwens de beste dit jaar – in dollars of euro’s dan.

Activistische bedrijven: das war einmal?

Bij ons is Unilever een voorbeeld van een bedrijf dat zich ook politiek manifesteerde , de twee voorgangers van de huidige CEO manifesteerden zich als groen en inclusief. De banken ook en ach, wie niet? Zelfs Shell. ABInBev met Bud Light en nu Jaguar met een nieuw logo en imago, waar op de socials veel ophef over was en is, zijn de bekendste voorbeelden van bedrijven die zich nadrukkelijk met politiek en maatschappij inlaten. Intussen is er lang een tegenbeweging aan de gang.

Walmart is niet de eerste. Onder andere Ford, Deere en Harley Davidson zegde zijn ESG en DEI-doelstellingen per persbericht op. Het was een board beslissing die niet eens ter stemming werd gebracht in de aandeelhoudersvergadering.  Doelstellingen werden letterlijk met één pennenstreek opgeheven, afdelingen gesloten en mensen ontslagen. Misschien is echter BlackRock wel het beste voorbeeld van hoe een bedrijf kan draaien.

Tien jaar lang zat de grootste vermogensbeheerder ter wereld het hele beursgenoteerde bedrijfsleven en beleggers met ESG achter de vodden, oh wee wie ook maar iets verkeerd deed of zei. Het moest en het zou anders. Dat alles is overboord en BlackRock spekt nu vrolijk haar zakken met bitcoin ETF’s. Milieu-footprint, zwart geld, maffia, terrorisme: bitcoin is alles wat ESG en DEI niet is.

Enerzijds VS, anderzijds China en Europa

Beginnen we aan een nieuwe tijd? President-elect Donald Trump wil tarieven inzetten als politiek wapen en bovendien wil hij bezuinigen op duurzaam en meer ruimte maken voor fossiel. En dan moeten Elon Musk en Vivek Ramaswamy namens het Deportment Of Government Efficiency (DOGE) de staatsbureaucratie aanpakken, het 495 departementen tellende staatsapparaat uitdunnen en beide ondernemers hopen zo $2 biljoen te bezuinigen op $6,5 biljoen staatsuitgaven.

Is er misschien, vooral sinds deze zomer, daarom ook een markt op twee snelheden? De VS is bullish, waar Europa en China bearish zijn. Al vaak verteld hier op StockWatch, de koersen, waarderingen en winstverwachtingen lopen steeds verder uiteen. Nooit eerder was de VS zoveel duurder en draaide het economisch zoveel beter. Waar in de VS de markt ruim baan krijgt, werkt dat in Europa anders. Lex Hoogduin is stellig en heeft een bias, maar toch.

Zit het soms al in de koersen?

Het zijn allemaal losse eindjes, in dit stuk vindt u anekdotes en niks is nog definitief, maar gezien ook de stembusuitslagen de laatste twee jaar – alleen VK en Frankrijk gingen over links – kunnen we inderdaad andere tijden ingaan. Rechtser? Meer marktgericht? De VS begint er nadrukkelijk aan, nu de Republikeinen heer en meester zijn in Witte Huis en Congres. China scheidt zich hoe langer hoe meer af van de westerse wereld en Europa denkt nog dat de overheid alles oplost.

Wat moeten wij hier als beleggers mee? In principe is meer markt en minder overheid goed voor het bedrijfsleven, maar op het bord prijzen we meer zaken in. En in hoeverre zijn bijvoorbeeld de koersen in zeker de VS al vooruit gelopen hierop? Al vaak getoond, maar zie nog maar een keer hoe de waarderingen van VS, Europa en China steeds verder uit elkaar drijven:

Overheids- versus marktdenken

Zie ook de opmars van bitcoin – wat wordt de rol van het spul onder president Trump is de vraag – goud, dollar en rentes: misschien is een nieuwe tijd al ingeprijsd in de VS. Bezit van de zaak, einde vermaak? Kijk niet raar op als nu juist de beurzen in Europa en China beter gaan draaien dan die in de VS. Of de rally in de VS en de slump hier en in het Verre Oosten zetten door. Mr. Market is tot alles in staat en houdt er van ons te verrassen, weten we allemaal uit eigen ervaring.

Misschien ligt de crux wel bij Musk en Ramaswamy. Als zij inderdaad de overheidsbureaucratie drastisch weten af te breken en bakken met geld bezuinigen, komt daar elders zeker ook belangstelling voor. Is zo’n kolossale overheid eigenlijk wel nodig en is ze wel efficiënt? Het kan ook zijn dat die twee falen – een bedrijf leiden is namelijk heel wat anders dan een non-profit overheidsorganisatie managen – wat dan weer tot een tegenreactie in zelfs de VS zelf kan leiden.

Fossiel, tech, cyclische aandelen, crypto?

Het zijn de redenen waarom StockWatch en zeker ondergetekende met zijn ETF portfolio vooral op de handen zit. we durven even geen duidelijke keuzes te maken. Kort door de bocht: de VS oogt toppisch en priced for perfection, terwijl in Europa en China de economie ploetert en maar niet wil draaien. Gelet op de waarderingen is het nu vol inzetten op Europa en China en even geen VS, maar dat heeft op dit moment veel meer weg van gokken, dan van weloverwogen beleggen.

Fossiel, cyclische aandelen, crypto? Hoe hard gaat Trump de technologie-oorlog met China aan? Niemand diet het weet. Daarom kopen wij alleen onze maandelijks te middelen ETF’s bij. Daarmee volgen wij Mr. Market en lopen niet op hem vooruit. Het is niet van harte. De o zo dure (Invesco) Nasdaq 100 (ETF) kopen wij bij. Misschien is dat toch niet zo gek.  Want in ieder scenario is technologie de winnaar, vooral door AI.

Als echter niemand kan bedenken waarom en aandeel, asset of sector een andere kant uit kan dan de huidige, wil dat nog wel eens slechte in Mr. Market boven brengen.


Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.