Nvidia ontwikkelt een nieuwe krachtige GPU die geavanceerde grafische prestaties levert. Deze cutting-edge GPU, onderdeel van de GeForce-serie, is ontworpen voor high-performance computing, kunstmatige intelligentie en gaming, en vertegenwoordigt de nieuwste innovaties in de halfgeleidertechnologie.

Rentes bijten aandelen en deze week hangt alles van Nvidia af

Hebben we de toppen in de VS ook even gezien? Europa neigt de hele herfst al lager. De Amerikaanse economie draait als een zonnetje en… het is oude economie: daardoor stijgen de rentes. Dat maakt het vooral groei-, cyclische en niet-winstgevende aandelen lastig. De dure dollar maakt het iedereen moeilijk en de Fed zit nog altijd met te hoge inflatie. Walmart en Nvidia zijn de belangrijkste cijferkandidaten deze week. De eerste maakt het verschil in waarderingen tussen VS en Europa duidelijk en Nvidia beslist misschien over wel of geen eindejaarsrally. Niets wijst daar nog op. Tenzij u in bitcoin zit.

Headlines:

  • Aandelen dalen momenteel en rentes stijgen (tegen de centrale banken in)
  • Ook de dollar stijgt, want de Amerikaanse economie
  • Woensdag 22:00 uur: Q3-cijfers Nvidia
  • Verder zijn er nog Walmart en Baidu en bij ons Azerion en Envipco met Q3’s
  • Let vrijdag op inkoopmanagersindices Duitsland en VS

Top 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 Bitcoin +12,6%
2 JustEat +24,9%
3 SiemensE +18,9%
4 Disney +16,2%
5 VIX +8,0%

Flop 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 SOX -8,8%
2 TKH -7,9%
3 Bayer -15,7%
4 Moderna -21,3%
5 SMCI -28,4%

Ouderwets aandelen versus obligaties en rentes

En de rentes? Die dalen niet.

Dit is de S&P 500 dit decennium. De rentes liepen in de loop van 2020 en 2021 op en gaven gas, toen de Fed begon te verhogen. Met de wijsheid achteraf was dat aan de late kant. En nu, met een verruimende Fed, lopen de rentes (grijs) toch weer (onverwacht) op. Intussen blijft de S&P 500 (zwart) maar lekker doorstijgen, maar u ziet ook dat de index al duurder wordt. De koersen stijgen harder dan de winsten, waardoor de koerswinstverhouding (oranje) oploopt. De Nasdaq 100 geeft hetzelfde beeld.

Sinds deze zomer verruimt de Fed en zie hoe de afgelopen week de koersen terug moesten, terwijl de rentes inderdaad opliepen. Strikt genomen is dit volgens de boekjes. Het is het eeuwige spanningsveld tussen meer risicovolle aandelen en meer veilige obligaties. De meest risicovolle aandelen, small cap index Russell 2000, semiconductorindex SOX en technologie-index Nasdaq 100, daalden ook meer dan de marktbrede S&P 500. De betonharde waarde-aandelen in de S&P 500 Dividend Aristocrats Index bleven het beste liggen. Zo heurt het ook volgens de boekjes.

Het is wel om de goede reden? Want de Amerikaanse rentes trekken vooral aan, omdat de Amerikaanse economie goed draait. Dat betekent eenvoudigweg meer vraag naar geld, waardoor het duurder wordt.

Amerika en Europa op twee snelheden

Smetje is dat de inflatie in Amerika nog altijd te hoog is rond 2,5%. Vandaar dat de markt onzeker is, of er in december wel een Fed kwartje renteverlaging komt. Die is nu voor 69,1% ingepijsd, maar het is zeer volatiel. Hoe anders is het in Europa. Daar rollen dezelfde percentages er uit voor het ECB rentebesluit in december, maar daar gaat het om één of twee kwartjes verlaging!

Voor de AEX en voor heel Europa en andere ontwikkelde markten geldt ook een ander verhaal. Hier in de EU hebben we te maken met een gestaag verruimende ECB. Onze index neigt echter neerwaarts, want de EU economie is slecht, vooral Duitsland natuurlijk. Met min of meer stabiliserende winstverwachtingen loopt de waardering ook iets terug.

En zo loopt het verschil in waarderingen tussen de VS en de rest van de wereld almaar verder op. Eens keert de wal het schip, maar niemand weet wanneer en het kan nog lang duren. Ergo, timen kan zeer kostbaar zijn.

Waar blijft de eindejaarsrally?

De rest ook nog even, gezien de afnemende risicobereidheid zou bitcoin ook moeten afkomen. Het spul opereert echter in een leaque of its own en stijgt op de president-elect fantasie en wellicht ook op fear of missing out (FOMO). De dollar is sterk, want de Amerikaanse economie is goed, olie moet terug, want de wereldwijde economie is slecht en goud kauwt in principe op die harde dollar.

Enfin, wat maakt het allemaal uit, want we zitten intussen in de tweede helft van november. Ofwel, kom maar op met die eindejaarsrally! Toch? Statistisch gezien zijn inderdaad november en december goede beursmaanden. Aangezien nieuws, cijfers en macro’s opdrogen in aanloop naar de feestdagen, is zo in de loop van de jaren de mythe van de eindejaarsrally ontstaan. Dit plaatje is in vele smaken verkrijgbaar en bij deze zit er vast vooruitlopende statistiek bij. Let wel, het is statistiek. Geen recht!

Q3-cijfers Nvidia!

Deze week zijn er amper nog Q3-cijfers, maar er komen nog twee fondsen door die als geen ander het verschil tussen de VS en die rest van de wereld laten zien. Woensdag 22:00 uur is op papier Uur U deze week, Q3-cijfers Nvidia. Als er ooit een fonds is geweest dat, ondanks de 3,3% daling deze week, priced for perfection is… Alles moet kloppen woensdag en hoe kan Nvidia nog verrassen na al die buitensporige, aangename verrassingen sinds 30 november 2022 ChatGPT het licht zag en de AI- en Nvidia chips frenzy begon?

Het plaatje moet in twee keer, anders wordt het te vol. U ziet hoe omzet- (grijs), winst- (oranje) en koers (zwart) blijfen exploderen en… hoe dat weer voor een implosie van de waardering heeft gezorgd. Uniek en strikt genomen is het daarom nog veel harder gegaan dan de koers impliceert.

Intussen is Nvidia ook een dividendaandeel geworden. Het dividendrendement van welgeteld 0,03% is een giller, maar dat is de dividendgroei niet! Ook die explodeert en ziet, Nvidia vindt blijkbaar ook de huidige koersen en waardering schappelijk. Want het bedrijf koopt aandelen in. Eén smetje is er, de sky-high marges lopen terug, maar zo hoog kan gewoon niet houdbaar zijn.

Nvidia = AI-hype

De Nvidia hype dendert niet alleen op het koersenbord door. Deze anderhalf uur durende video van de laatste presentatie van CEO Jensen Huang is in twee dagen al 5 miljoen keer bekeken. En dit kijkt heel wat minder gemakkelijk weg dan Boer zoekt vrouw ofzo. Niettemin is het duidelijk: hoe de cijfers, de outlook én de vraag naar de nieuwe Blackwell chips van Nvidia worden ontvangen, kan beslissend zijn voor de nu haperende technologie-indices. Misschien zelfs wel al of geen eindejaarsrally. Oh ja, één Blackwell rack van 72 chips met alles er op en er aan weegt 1500 kilo en vreet 120KW stroom.

De AI-hype is mogelijk dankzij die Nvidia chips, die weer mogelijk zijn mede dankzij het vernuft van TSMC en ASML. Deze concerns hebben weinig te klagen op de beurs, maar op het über-volatiele – dat wel – Nvidia staat geen maat.

Walmart vs Ahold Delhaize

Walmart komt ook door met Q3’s en dat fonds is ook een voorbeeld van de verschillende snelheden waarop de Amerikaanse en andere beurzen bewegen. Koers (zwart), winst (oranje) en marges (blauw) gaan lekker, maar het aandeel kost… 30 keer de verwachte winst?! Ja, 30 keer de verwachte winst voor een grutter.

Vergelijk dat met ons Ahold Delhaize dat nota bene een hogere marge haalt. OK, die daalde wel in de afgelopen periode, waar die van Walmart steeg en ook de winsten lopen minder snel op, maar rechtvaardigt dit een zowat drie keer hogere waardering voor het Amerikaanse bedrijf? Nee, maar het staat op het bord en dus is het zo. Misschien moet Ahold Delhaize ook maar de notering naar Wall Street verhuizen, maar voor wie geldt dit niet?

Waar blijft herstel in Europa?

Vrijdag laten de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over november zien dat de Europa en de VS nog altijd op twee verschillende economische snelheden opereren. Wel waren er in de afgelopen weken wat groene, Europese scheuten, maar duidelijk bewijs dat Europa en vooral EU weer groeien is er nog niet. Let vooral op de Duitse en Amerikaanse industrie.

Dit is natuurlijk wel de kans waar we allemaal, of in ieder geval velen van ons, op wachten? Dat Europese aandelen eindelijk eens een inhaalslag maken op Amerika. Vooralsnog wijst niets daarop, alle Europese indices neigen lager. Echt falen kunt u dit noemen, het is nog niet eens een 10% dip, maar u leest hier allesbehalve een beurs aan af die inprijst dat de economie weer gaat draaien en daarmee de winsten van het o zo mean & lean bedrijfsleven laten exploderen.

Bitcoin en Super Micro Computer

Of misschien moeten we gewoon met z’n allen maar in bitcoin gaan zitten… :-)

Niet alles stijgt. Super Micro Computer, das war einmal

MicroStrategy is dan weer tot haar nek in bitcoin belegd – ieder z’n business model dan maar – en kocht recent nog fors bij. U ziet dat het fonds ook zo ongeveer één-op-één met bitcoin beweegt.

Agenda

Nvidia, Walmart, Baidu en de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over november, meer is er eigenlijk niet te doen deze week. Op het Damrak is het stil met alleen cijfers van Azerion en Envipco.

Maandag 18 november 2024

  • 11:00 Handelsbalans – September (eur)
  • 16:00 Vertrouwen huizenbouwers – November (VS)

Dinsdag 19 november 2024

  • 07:00 Azerion – Cijfers derde kwartaal
  • 07:00 Thyssenkrupp – Jaarcijfers (Dld)
  • 11:00 Inflatie – Oktober def. (eur)
  • 13:00 Walmart – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 14:30 Woningbouw en vergunningen – Oktober (VS)

Woensdag 20 november 2024

  • 00:50 Export – Oktober (Jap)
  • 08:00 Producentenprijzen – Oktober (Dld)
  • 08:00 Consumenten- en producentenprijzen – Oktober (VK)
  • 13:00 Target – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
  • 22:00 Nvidia – Cijfers derde kwartaal (VS)

Donderdag 21 november 2024

  • 06:30 Consumentenvertrouwen – November (NL)
  • 06:30 Investeringen – September (NL)
  • 06:30 Werkloosheid – Oktober (NL)
  • 08:00 Envipco – Cijfers derde kwartaal
  • 08:45 Ondernemersvertrouwen – November (Fra)
  • 12:00 Baidu – Cijfers derde kwartaal (Chi)
  • 13:00 Deere – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 13:00 Turkse centrale bank – Rentebesluit (Tur)
  • 14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 14:30 Philadelphia Fed index – November (VS)
  • 16:00 Consumentenvertrouwen – November vlpg (eur)
  • 16:00 Bestaande woningverkopen – Oktober (VS)
  • 16:00 Leidende indicatoren – Oktober (VS)
  • 16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – November def. (VS)

Vrijdag 22 november 2024

  • 01:30 Inflatie – Oktober (Jap)
  • 06:30 Prijzen bestaande koopwoningen – Oktober (NL)
  • 08:00 Economische groei – Derde kwartaal def. (Dld)
  • 08:00 Detailhandelsverkopen – Oktober (VK)

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.