Over (eindejaars)rally op twee snelheden, ECB, Aalberts, Broadcom en VS inflatie
Ellende in de wereld, malaise in EU en China en euforie op Wall Street: wat nu? We moeten in ieder geval in Europa niet zeuren, want ondanks dat Wall Street, bitcoin en crypto ons door de benen spelen, staan ook hier de beurzen ruim boven hun langjarige gemiddelden. Misschien is nog het meest opvallend dat niemand de al een jaar durende eindejaarsrally in New York een bubbel noemt. Daar zijn we doorgaans scheutiger mee. Deze week doen we het met een ECB renteverlaging van een kwartje, VS inflatie van om en nabij 2,7%, nieuwe strategie Aalberts en Q3’s van tech-juggernauts Broadcom en Oracle.
Headlines:
- Beleggersdag Aalberts: nieuwe doelstellingen
- Let op cijfers (en rally’s!) Oracle, Broadcom en GameStop
- ECB verlaagt rente met kwartje (en waarom niet twee?)
- Let op Amerikaanse inflatie
- Ondanks Frankrijk (nog) geen rente- en euro-paniek
Top 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | DAX | +3,8% |
2 | Nasdaq100 | +3,4% |
3 | JustEat | +10,2% |
4 | BMW | +10,3% |
5 | Tesla | +12,8% |
Flop 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | VIX | -5,5% |
2 | Philips | -3,8% |
3 | RWE | -3,6% |
4 | UnitedHealth | -9,9% |
5 | Intel | -13,1% |
Eindejaarsrally
Ja, we hebben een eindejaarsrally. Niet zo’n beetje ook trouwens, want u bent zwaar overwogen Amerika en dollar toch? Eigenlijk is het niet eens een eindejaarsrally, maar het is gewoon een bull market on-steroids dit jaar. Het langjarig gemiddelde rendement op aandelen sinds WOII is rond 10% bruto per jaar. Daar gaat alles nog af: inflatie, kosten, taxes en lekkages. Zie hoe het hard het gaat dit jaar (in euro’s). Zelfs de op het oog hortende en stotende Stoxx Europe 600… levert.
Wall Street beleeft een van de betere jaren ooit en zelfs in de economisch ploeterende EU en het eveneens haperende China worden de langjarige beursgemiddelden ruim overtroffen. Het voelt alleen niet zo? Wall Street giert het hele jaar al en schudde de augustusdip snel van zich af. Daar is de EU een beetje in blijven hangen, maar doorbreekt wellicht op dit moment die vooral zijwaartse en licht dalende trend. En dat, zo meer, zonder eerste zwaluwen en green shoots.
Bitcoin
Hoe harder het gaat, des te meer risicobereidheid is er ook. Dat bewijst bitcoin als geen ander dit jaar, maar wat zeker telt is dat president-elect Donald Trump bitcoin en crypto omarmt. Hoe die vork allemaal precies in welke steel gaat zitten is nog onduidelijk, maar misschien is dat maar beter ook. Als het eenmaal wel duidelijk is welke rol bitcoin en crypto eventueel wel of niet kunnen vervullen in een monetair of fiscaal systeem of in een porto, is de koerspret er misschien zo weer van af.
Het plaatje is geïndexeerd, zodat u het rendement afleest. Dat mag er zijn…
Druk weekje nog
Welkom bij de wekelijkse StockWatch vooruitblik, fijn dat u leest, want er is veel te doen dit weekend.
- Meest in het oog springend is dat na 54 jaar absoluut regeren met ijzeren en dodelijke vuist de familie Al-Assad de macht kwijt is in Syrië. Wist u dat het land nooit een beurs heeft gehad? De Al-Assads zijn van de aloude Ba’ath partij, een na-oorlogse Arabisch-socialistische stroming. Grote (inefficiënte en corrupte) staatsbedrijven dus en een beperkte particuliere sector
- De Notre Dame in Parijs is weer open!
- Taiwan meldt twee keer zoveel Chinese oorlogsschepen dan normaal die rondjes om het eiland varen
- Korea worstelt met de naweeën van die comedy capers staat van beleg of staatsgreep
- New York zoekt nog altijd de moordenaar van die UnitedHealth topmanager
- Wij proberen wijs te worden uit wat er nou in Den Haag is gebeurd
ECB rentebesluit: één kwartje verlaging
Op de beurs hebben we deze week nog een hoop te doen met:
- Beleggersdag Aalberts
- Q3-cijfers Broadcom en Oracle
- ECB rentebesluit
- Inflatiecijfers VS (ook EU landen, maar daar hebben we de eerste schattingen al van gezien)
Eerst maar het ECB rentebesluit van donderdag 14:15 uur, waarna een half uur later president Christine Lagarde een persconferentie geeft met tekst en uitleg. Hier is alle data die LSEG WorkSpace ons geeft, u ziet dat een kwartje verlaging toch niet alom is verwacht en ingeprijsd. Ga uit van één. Als het er twee zouden worden, hadden we in de afgelopen dagen en weken wel meer hints gehad van sprekende EU-officials.
VS inflatie en Fed
Volgende week woensdag is het op een na laatste woord dit beursjaar aan de Federal Reserve, die ook een rentebesluit neemt. Volgende week vrijdag is het laatste woord aan Quadruple Witching Day, als bijna alle opties expireren waarbij 2024 in de naam staat. De eerste schattingen over de inkoopmanagersindices over december zijn al volgende week maandag. Meestal is er tussen kerst en oud & nieuws niks. Eventuele winstwaarschuwingen worden netjes bewaard voor de eerst week januari.
Is dit het cijfer van de komende week? De Amerikaanse consumentenprijzen, ofwel inflatie of CPI, over november kunnen ook een en ander teweeg brengen op het koersenbord met volgende week dat Amerikaanse rentebesluit. Hé, loopt de inflatie weer op? Die 2,7% is aan de forse kant, zowel voor de Fed als de ECB geldt een inflatiedoelstelling van 2,0%.
Dit eerst maar even. Zo ziet de consensus voor de Fed er nu uit in LSEG WorkSpace, het oude Reuters Eikon, links onderaan: er is voor 84,7% een kwartje verlaging ingeprijsd.
Waarom niet twee kwartjes, ECB?
Helemaal linksonder ziet u de inflatieverwachtingen en daar hebben we hieronder een grafiekje van. Die mogelijke Amerikaanse inflatiestijging ziet de markt vooralsnog als tijdelijk? Zeg het maar, heeft de ECB niet de ruimte voor twee kwartjes deze week? De inflatieverwachtingen zitten ver onder die 2,0%. Met uitzondering van Nederland dan, waar vooral de staat met lastenverhogingen de inflatie blijft opjagen. Deze week krijgen we weer een cijfer van 3,5% over november om onze oren.
Waarom niet twee kwartjes? Want de economie in de EU bakt er niks van, de bedrijven zuchten onder dure energie en er is nulgroei tot bescheiden krimp. Er is ook nog geen enkel zicht op herstel, of aantrekkende conjunctuur en er is niet één green shoot of eerste zwaluw te zien. Economische zwaargewichten Duitsland en Frankrijk, de ruggengraat van de unie, zitten dan ook nog eens in zowel zwaar economisch, politiek als (Parijs) financieel weer.
Frankrijk en EU rente spreads
Het is wel zo dat de Notre Dame in Parijs weer open is, brand een kaarsje dat de Fransen hier weer de geest van krijgen. Dat het land in grote politieke en financiële problemen zit, begroting en overheidstekort zijn gewoon structureel niet te hachelen en is een regelrechte schending van het Verdrag van Maastricht, gaat zeker niet aan de markt voorbij. Die hijst alleen nog niet de stormbal. Dat zien we duidelijk aan deze tienjaars rentes van de grootste economieën in de unie.
U ziet voorzichtig het renteverschil, noem het de premie, tussen Duitsland (zwart) en Frankrijk (grijs) oplopen. De markt wil derhalve een hogere vergoeding van de Fransen, voor wat ze als verhoogd risico ziet.
De verschillen zijn echter nog geen schim van ten tijde van de EU-crisis van 2010-2012. Toen was Griekenland de grote boosdoener. Dat ziet u. Niet af te lezen aan dit plaatje, maar de rentes op Franse en Griekse tienjaarsrentes zijn nu allebei 2,88%. Ja, hapt u maar even rustig naar adem. De huiskamervraag luidt: wanneer halen de Grieken de Hollanders en de Duitsers in? :-)
Griekenland en dollar
Houden we nog een plaatje over in de monetaire hoekje van deze vooruitblik en dat is meteen de belangrijkste, de dollar versus de op een na grootste munt, ofwel EUR/USD. Mede door de Amerikaanse verkiezingen en de Franse rampspoed trok de greenback flink aan, maar die opgang lijkt nu gestuit. Klein voordeeltje voor het Europese bedrijfsleven ten opzichte van het Amerikaanse, de euro is wat goedkoper geworden dus.
Omdat het zondag is en we dan altijd net even wat meer kunnen uitweiden, dit is het langste plaatje van de dollar versus de euro (vanaf 1 januari 1999) en de legendarische Duitse D-Mark. Tot augustus 1971 was er een goudstandaard. Verplicht huiswerk, reken voor de gein de waarde van uw hele portefeuille in euro’s uit met een EUR/USD koers van 0,75 en 1,60. Want bijna alle particulieren (?) zijn overwogen in dollars en dan ziet u haarfijn hoeveel risico u neemt.
Beleggersdag Aalberts
Niels heeft ze in zijn StockWatch Aandelen Porto en ondergetekende heeft ook een klein plukje. Aalberts houdt deze week een beleggersdag. We gaan er vanuit dat we voorbeurs een persbericht krijgen met daarin de nieuwe doelstellingen, financiële parameters en toekomstige piketpaaltjes. Aalberts heeft wel eens beter gedraaid en de heen en weer zwalpende, maar per saldo maar moeizaam voortploeterende koers, bevestigt het. Dat we weer weten dat het aandeel een cyclical is.
De koerswinstverhouding (rood) is traditioneel laag, zoals het een cyclical betaamt. De business is op papier helemaal niet zo cyclisch met die vele tientallen bedrijven in portefeuille, maar Aalberts heeft wel zwaar ingezet op duurzaam. Dat raakt zowat de helft van de business. Het fonds heeft ook exposure naar de semiconductor industrie en die belden tot voor kort ook wel eens vaker voor nieuwe orders. U ziet de omzet- en winstverwachtingen spartelen.
Aalberts, dividend en geduld
Het goede nieuws is dat de margeverwachtingen weer oplopen, maar denken de analisten nou echt aan een dividendverlaging? Zou kunnen, want Aalberts is geen dividendaandeel. Het is de policy om 35% van de winst uit te keren aan ons, de aandeelhouders. We horen en zien het van de week wel. Niels schrijft in zijn laatste analyse van Aalberts:
Aalberts is een sterk bedrijf, maar als industrieel dienstverlener niet immuun voor de conjunctuur. Met name de activiteiten in Duitsland en Frankrijk staan onder druk. Hier staat tegenover dat er in de Benelux en Verenigde Staten een verbetering optreedt. Het is vooral positief dat de krimp van de belangrijkste business Eco-friendly Building snel afneemt.
Voor de lange termijn blijven wij onverminderd enthousiast. Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woningen en als toeleverancier van ASML is Aalberts perfect gepositioneerd om te profiteren van een nieuwe groeigolf.
Hier is het dividend track record van Aalberts. Inderdaad, als het bedrijf het nodig acht, wordt er gekort op het dividend, maar ook net zo gemakkelijk weer verhoogd.
Oracle
Het is zo’n technologiefonds waar we nooit naar kijken en waar het nooit over gaat, maar Oracle mag er zijn. Het bedrijf van Larry Ellison – hij heeft 41,4%! – is een whopping $531 miljard waard op de beurs. De koers doet liefst +81,8% dit jaar, het dividendrendement is nog maar 0,8% en het aandeel is misschien wel exemplarisch voor Wall Street 2024: omzet- en winstverwachtingen, koers en waardering lopen hand-in-hand op, ofwel de koersen gaan harder dan de winsten. Zeg maar wie als eerste breekt.
Bezit van de zaak is einde vermaak scenario
Duur Wall Street, hoge waarderingen, koerswinsten die ver uitstijgen boven de jaarlijkse gemiddelden en regelrechte euforie op en rond bitcoin en crypto: eerlijk zeggen, wie denkt er (stiekem) ook aan dat op 20 november de inauguratie van president Donald Trump bezit van de zaak is einde vermaak kan betekenen? Niet iedereen volgt Wall Street nog. De insider verkopen in Amerika staan op een all time high en ene Warren Buffett zwemt in meer cash dan Dagobert Duck ooit deed.
Het verhaal van MicroStrategy (en bitcoin) kent u en misschien was er eind vorige week een joekel van een rode vlag, Uit onze eigen morning call komt deze screendump. Het woordje paradigm in dat Bloomberg stuk triggerde StockWatch:
GameStop
Met euforie en geen enkel oog voor risico momenteel in New York kunnen we misschien ook weer vuurwerk bij deze oude bekende verwachten, meme-aandeel GameStop. Dat verdient nog altijd niks, maar Roaring Kitty, een van aanjagers van de meme-frenzy van begin 2021, roert zich weer op de fora. U weet dat dit meer impact kan hebben op GameStop dan welk cijfer dan ook. Het zegt iets over onze risicobereidheid. als het ook hier van de week bal wordt op de Q3-cijfers van het bedrijf.
Broadcom
Met een beurswaarde van $839 miljard en een koerswinst dit jaar van 60,8% rekent StockWatch Broadcom ook tot Big Tech. Donderdag heeft het bedrijf cijfers. Het fonds is een beetje het duizenddingendoekje van Silicon Valley, het heeft bij iedereen voet tussen deur en iedereen is op het bedrijf aangewezen als partner en leverancier. Zo omschrijft LSEG WorkSpace het concern:
Broadcom Inc. is a global technology company that designs, develops, and supplies a broad range of semiconductor, enterprise software and security solutions. The Company operates through two segments: semiconductor solutions and infrastructure software. The Company’s semiconductor solutions segment includes all of its product lines and intellectual property (IP) licensing.
It provides semiconductor solutions for managing the movement of data in data center, service provider and enterprise networking applications. Its infrastructure software segment includes its mainframe, distributed and cyber security solutions, and its fiber channel storage area networking (FC SAN) business.
It provides a portfolio of software solutions that enables customers to plan, develop, automate, manage and secure applications across mainframe, distributed, mobile and cloud platforms. Its product portfolio serves markets, including cloud, data center, networking, broadband, wireless and enterprise software.
Zwaargewicht Broadcom
Broadcom profiteert ook als geen ander van de AI-hype met haar systemen, software en services en boekte na Nvidia en Meta de meeste koerswinst sinds de geboorte van OpenAI’s ChatGTP precies twee jaar geleden. U zit dat ook de waardering is opgelopen dit jaar, maar misschien niet zo hard als elders. Toch is het fonds recordduur. Het doet op de een of andere manier toch nog 1,2% dividendrendement en voor chip-begrippen is dat vrij whopping. :-)
De beurswaarde hebt u al, dit zijn de gewichten van het fonds in diverse indices – en dus ook in uw ETF’s.
- S&P 500 1,6%
- Nasdaq 100 5,2%
- SOX 10,6%
- MSCI World 1,0%
Zeg het maar: S&P 500 of AEX?
Krijgt u nog twee plaatjes: koopt u nu echt liever de dure S&P 500 en Nasdaq 100 met een Amerikaanse economie die lekker draait?
Aan de andere kant:
Including dividends, the S&P 500 is now up over 29% in 2024. Sounds abnormally high, but is actually more common than you might think. The S&P 500 has finished with a total return above 25% in 26 out of 96 years since 1928. That's 27% of the time.
Video: https://t.co/mvgVXKQ9H2 pic.twitter.com/95BrwTizKt
— Charlie Bilello (@charliebilello) December 5, 2024
AEX, BeursCafé en periodiek beleggen
Of koopt u toch liever de veel goedkopere AEX en Europese indices met een economie die verkant draait?
Het antwoord van StockWatch op deze vragen hoort en leest u de BeursCafé Podcast van afgelopen vrijdag:
Helaas ben ik ziek en kon er niet bij zijn, maar dank vooral @HansOudshoorn en @ArendJanKamp dat ze er toch een echte BeursCafé van hebben gemaakt!@saxobank en @Lendahand. Dank voor de sponsoring.
Veel luisterplezier!https://t.co/3kyrjBQaSu pic.twitter.com/WzjasUTD4J
— Niels Koerts (@KoertsNiels) December 6, 2024
Wilt uw wel beleggen, maar hebt u geen zin om keuzes te maken? Ga periodiek beleggen in ETF’s, daarmee haalt u alle angels uit beleggen. Het plezier vaak ook, maar u kunt niet alles hebben, maar er is ook nog zoiets als een gulden middenweg. Kijk mee naar deze leuke en leerzame video van StockWatch over periodiek beleggen, u aangeboden door (Erik Mauritz) van Trade Republic.
Agenda
Bij deze nog even de belangrijkste punten deze week en StockWatch wenst u deze week veel succes en plezier met beurs, beleggen en gokken, wat u ook maar doet.
Maandag 9 december 2024
- 00:50 Economische groei – Derde kwartaal def. (Jap)
- 04:00 Consumenten- en producentenprijzen – November (Chi)
- 16:00 Groothandelsvoorraden – Oktober (VS)
- 22:00 Oracle – Cijfers tweede kwartaal (VS)
Dinsdag 10 december 2024
- 06:30 Inflatie – November def. (NL)
- 06:30 Industriële productie – Oktober (NL)
- 07:00 Aalberts – Beleggersdag
- 08:00 Inflatie – November def. (Dld)
- 14:30 Arbeidskosten – Derde kwartaal (VS)
- 22:00 GameStop – Cijfers derde kwartaal (VS)
Woensdag 11 december 2024
- 13:00 Macy’s – Cijfers derde kwartaal (VS)
- 13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
- 14:00 OPEC – Maandrapport (Oos)
- 14:30 Inflatie – November (VS)
- 16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
- 22:00 Adobe – Cijfers vierde kwartaal (VS)
Donderdag 12 december 2024
- 06:30 Faillissementen – November (NL)
- 06:30 Internationale handel – Oktober (NL)
- 08:00 Handelsbalans – Oktober (VK)
- 08:00 Industriële productie – Oktober (VK)
- 12:00 Ondernemersvertrouwen mkb – November (VS)
- 14:15 Europese Centrale Bank – Rentebesluit (eur)
- 14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
- 14:30 Producentenprijzen – November (VS)
- 14:45 Europese Centrale Bank – persco president Christine Lagarde (eur)
- 22:00 Broadcom – Cijfers vierde kwartaal (VS)
Vrijdag 13 december 2024
- 00:50 Tankan index – Vierde kwartaal (Jap)
- 08:45 Inflatie – November def. (Fra)
- 11:00 Industriële productie – Oktober (eur)
- 14:30 Importprijzen – November (VS)
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.