Een illustratieve afbeelding uit 2022 met betrekking tot de overname van Twitter door Elon Musk, waarbij hij zichzelf de "Chief Twit" noemt. De afbeelding benadrukt thema's zoals grote technologiebedrijven, vrijheid van meningsuiting, contentmoderatie, en de impact op de economie en sociale media. Het toont ook elementen zoals een iPhone, het Twitter-vogel logo, en verwijzingen naar de Federal Trade Commission en aandeelhouders. De overname is een belangrijke gebeurtenis in de digitale wereld, met gevolgen voor marketing, technologie en de toekomst van sociale netwerken in de VS.

Over DOGE en Musk en ‘do cry for me Argentina’, want geen ETF’s

Department Of Government Efficiency, DOGE. Elon Musk mag namens president-elect Donald Trump de Amerikaanse overheid saneren. Unchartered territory: wat dit gaat betekenen en opleveren? Opgelet, in Argentinië is een vergelijkbaar proces bezig. President Javier Milei saneert rücksichtlos de Argentijnse overheid en economie en de inflatie nadert al 2%. De beurs gaat als een raket, maar helaas: het is lastig beleggen daar. De VS niet en gaat dat ook zo’n rit maken?

De overheid en de markt

Deze is wel heel hilarisch, maar wie kent er niet zo’n voorbeeld van doorgedraaide bureaucratie, of wandelende rampambtenaren? Daar waar het bedrijfsleven in feite permanent saneert, reorganiseert en kosten bespaart, om zo efficiënt mogelijk te opereren en te blijven concurreren, doet de overheid dat nooit. Onder premier Mark Rutte kwamen er zelfs iets van 20% meer ambtenaren bij.

Is de dienstverlening van de overheid ook 20% beter of meer geworden? Oordeelt u zelf.

Nieuw! DOGE

Met al het geopolitieke gekrakeel en helaas ook wapengekletter zouden we bijna nog vergeten dat er een interessant financieel experiment loopt en er eentje bij komt. President-elect Donald Trump roept namelijk een nieuw overheidsorgaan in het leven, het Department Of Government Efficiency (DOGE). Niet geheel toevallig natuurlijk die naam, want wie wordt er chef de mission?

U valt hem al hangen, dit was net even het duwtje dat dogecoin nodig had. Vinger aan de knop hier, als u het niet kan laten. Het gaat altijd hard en snel en voor u het weet bent u de laatste koper, of verkoper.

Harde Elon vs zachte sector

Elon deelt zelf het hoe en waarom mee van DOGE en wat zijn rol wordt. Hij heeft zeker zijn sporen verdiend als het gaat om kosten besparen, saneren en (drastisch!) reorganiseren van de bedrijven die hij heeft, of had. Er is één maar: een bedrijf heeft een andere functie (innoveren, winst maken en aandeelhouderswaarde scheppen) dan overheidsinstellingen (publieke dienstverlening).

Dat maakt het wellicht allemaal heel anders. Nogmaals, we hebben in het westen niet echt ervaring met landen die drastisch op zichzelf bezuinigen en reorganiseren. We gaan zien wat de pro-actieve management style van Musk, die iedereen die minder dan zestig uur week werkt niet of amper serieus neemt, matcht met de Amerikaanse ambtenarij en bureaucratie.

Even voorstellen, Javier Milei

We hebben geen ervaring met sanerende overheden? Dat is niet helemaal waar.  Sinds een jaar is Javier Milei, markt-adept, socialisme-vreter en fan van Trump en Israël, president van Argentinië. Hij is een opvallende verschijning met zijn wilde haren, grote waffel (zo is het gewoon), een kettingzaag waarmee hij campagne voerde en zijn drastische hervormingsprogramma van het vrijwel permanent failliete land.

Na een bloeiperiode rond 1900 zakte Argentinië almaar verder weg in een economisch moeras van te hoge staatsuitgaven, inflatie, recessies, corruptie en kwijnende private sector. Milei windt er geen doekjes om, zijn programma zou eerst voor veel pijn zorgen en doet dat ook, maar ziet: de inflatie is bijna terug op 2,0%! Helaas, bij onze brokers zijn geen Argentinië producten of ETF’s te krijgen.

Dat was het eerste waar ondergetekende naar keek, toen Milei werd verkozen. Zucht. Het zoveelste gevalletje goed gezien, maar niks aan verdiend… Niettemin is het een prestatie van formaat om in een jaar tijd de inflatie zo terug te brengen. De sociale ellende kan u echter raden, want alle geldkranen zijn nu dicht bij de snel afslankende overheid. Er gaat veel armoede schuil achter deze cijfers.

Argentijnse beurs en economie

Verhip, de Argentijnse beurs doet deze eeuw niet eens zo slecht – al helemaal voor een land dat een economisch wrak is:

Dit lijkt de negentiende eeuwse Amerikaanse economie wel, lang voor John P. Morgan en Fed. Argentinië is in haar bestaan negen keer failliet gegaan, waarvan alleen al deze eeuw drie keer. Het is natuurlijk niet voor niets dat de Argentijnen in hun wanhoop een keer een radicale president kiezen. Uniek voor Zuid-Amerika is dat het dit een keer een (knetter)rechtse kandidaat is en geen (extreem) linkse.

DOGE premie?

Voor ons beleggers mag Argentinië dan lastig bereikbaar zijn, de VS is dat niet. Of er echter een DOGE premie is in de koersen loopt, is zeer de vraag. Reken er maar niet op, want de VS is, ondanks alle problemen en idioterie, een meer dan ontwikkelde economie en een meer dan gekapitaliseerde beurs. Een beurs die bovendien allesbehalve goedkoop is, zelf voor Argentijnse begrippen. :-)

Argentinië en DOGE hebben, als ze slagen, misschien wel de potentie om voor een wereldwijde trend in het westen te zorgen. Namelijk dat na decennia van overheidsgroei en -bemoeienis vadertje staat terug moet in zijn hok en dat de markt meer ruimte krijgt. Dat kan goed zijn voor de beurzen. Voeg dat bij de uitrol van AI en wie weet wat voor bull market er wel niet mogelijk is de komende jaren.


Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.