Het nieuwe logo voor de website X in het zwart op een witte achtergrond met een zwarte silhouette van Elon Musk

Nu weer xAI: waarom wij niet in Tesla, maar in Musk beleggen

xAI, het vehikel van Elon Musk, word al op $50 miljard gewaardeerd. Deze week twee jaar geleden zag OpenAI’s ChatGPT het licht en sindsdien is alles anders. Big Tech werkt hard en spendeert zich suf aan onder meer AI chat boxes in een moordende concurrentieslag. xAI is de laatkomer, maar haalt de achterstand bliksemsnel in.

Voor Tesla aandeelhouders is het misschien een teleurstelling dat Musk AI niet daar ontwikkelt, maar daar is intussen presidentiële fantasie voor terug. Fantasie die intussen dubbel en dwars is ingeprijsd bij nu het duurste aandeel in de S&P 500. Ons koersdoel is aangetikt, maar ondergetekende peinst er niet over zijn fraaie papieren winst te verzilveren. Waarom?

Headlines:

  • xAI stampt in 122 dagen grootste data center ter wereld uit de grond
  • Bedrijf wordt al op $50 miljard gewaardeerd
  • SpaceX, X, Neuralink, SolarCity, The Boring Company en nu xAI: van al zijn bedrijven is alleen Musk’s Tesla beursgenoteerd
  • Tesla is weer duurste fonds S&P 500
  • Cijfers Tesla worden beter, maar koers giert daar op vooruit

Waarom Musk xAI is begonnen

Het zijn de slotalinea’s in het prachtige WSJ verhaal Inside Elon Musk’s Quest to Beat OpenAI at Its Own Game. Lees mee en het is minder onschuldig dan gedacht. Want het is exact de – geef het een naam – woke, inclusive of liberal bias die ChatGPT zou hebben, die voor mede-oprichter Elon Musk de reden was om te vertrekken bij OpenAI en met xAI een concurrent op te zetten. WSJ:

At the same time, Musk says xAI’s technology still has a way to go.

When he appeared on a recent episode of “The Joe Rogan Experience,” the podcaster asked Grok to “roast transgender women competing in women’s swimming.” Grok refused to, saying it was “quite the gentlemanly AI.”

“It’s going woke,” Rogan said. 

“OK, we need some work,” Musk replied.

xAI was een laatkomer, Musk richtte het bedrijf pas na de launch van ChatGPT op. De Grok chatbox, waar u op X al gebruik van maakt, legt het nog af tegen de chatbots van OpenAI, Alphabet, Amazon en Meta. Volgens WSJ is Musk letterlijk als een gek het bedrijf zelf, datacenters en zelfs al business uit de grond aan het stampen. En hij heeft wat dat betreft een track record… Het bedrijf zou de achterstand snel inlopen, is gefinancierd en Silicon Valley en Wall Street nemen het serieus.

Big Tech sinds de launch van ChatGPT, precies twee jaar geleden. Nvidia, Meta, Broadcom en Amazon zijn de (dikke) outperformers, Alphabet en Tesla doen net even beter dan de Nasdaq 100 en Apple en Microsoft blijven wat achter 

Laatkomer xAI ontwikkelt zich snel

Voor iedereen die in Tesla zit en hoopte dat Musk hier inhouse AI en robotics zou ontwikkelen, is het misschien wel een teleurstelling. Die waarde gaat aan het bedrijf voorbij. Lees mee met WSJ:

xAI began reserving a significant number of Oracle GPUs in the spring of 2023 and launched Grok that November. But the chatbot wasn’t as capable as ChatGPT and other competitors. 

Musk tried to solve the problem with even more AI chips. He asked Nvidia to divert 12,000 GPUs reserved for Tesla to X and xAI. And he ramped up the pressure on Oracle, at times joining calls with its employees to pressure them into bringing more chips online for xAI.

A sales lead at Nvidia told colleagues in an email viewed by The Wall Street Journal that Musk’s demand for chips was putting strains on the company’s supply chain.

En waarde heeft het bedrijf:

Investors have bought into Musk’s vision, or at least his record of success. The startup has raised at least $11 billion and increased its valuation to $50 billion in a new funding round this month, making it the second most valuable private AI developer behind OpenAI.

Musk heeft grote haast met xAI

Voor Musk werken is niet voor iedereen, u moet heftige werkdagen en -weken aan kunnen en een enorm veeleisende baas verdragen. Want de ondernemer houdt er een werktempo op na, waar zelfs Chinezen de tong van op de schoenen hangt.

In pitches to potential employees and investors, Musk’s team has touted two advantages in the race to build the most powerful AI. One is exclusive data from X and Tesla being used to train xAI’s models. Second is an obsessive focus on building bigger data centers faster than his competitors. 

The one in Memphis, Tenn., dubbed Colossus, was constructed in 122 days and uses 100,000 graphic processing units, or GPUs, from Nvidia—making it one of the largest clusters of chips to develop and run AI technology in the world.

He settled on a decommissioned manufacturing facility in Memphis and began construction in June. Employees worked nonstop in three eight-hour shifts, said Alex Bouzari, chief executive of DataDirect Networks, which helped build Colossus. Rather than plan the construction ahead of time, which can take seven or eight months, Bouzari said xAI dealt with problems as they arose.

Er zit nog nieuws in het artikel ook:

De fantasie I

Kortom, het ziet er naar uit dat xAI een serieuze speler wordt en misschien al is. Het bedrijf komt vanzelf naar de beurs, maar niet snel. Musk is geen fan van Wall Street, in die zin dat volgens hem niet-winstgevende start-ups als SpaceX, xAI, Neuralink, SolarCity en The Boring Company er niks te zoeken hebben. In alle rust ontwikkelen, ver weg van de rat race op de beurs, waar ieder bedrijf, ieder kwartaal opnieuw zich moet bewijzen met cijfers. Om die reden haalde hij ook X van de beurs.

Tesla is als enige genoteerd, de cijfers worden beter na een rotjaar, maar… AI is voor een deel uit de boedel weg. Dat kan een reden zijn om de autobouwer met vele extra’s en veel reuring de deur uit te doen. Er komt echter fantasie voor terug. Al zijn bedrijven hebben raakvlakken met elkaar en You Tube staat vol met filmpjes van mensen, geleerden en idioten die menen het grote masterplan van Musk te weten, waar hij naar toe werkt: een imperium – al dan niet inclusief Mars.

Ondergetekende denkt dat hij zeker geen masterplan heeft, alleen een globale visie. Daarvoor werkt hij namelijk te ad hoc, improviseert hij te veel en doet hij soms ook gekke, onbezonnen dingen. Dat bod op Twitter (nu X) was toch echt te hoog… Niettemin kan er in de toekomst kruisbestuiving tussen die bedrijven ontstaan, mogelijkheden waar we nu nog niet eens van kunnen dromen. Dan is er dit jaar nog een speciale secret sauce fantasie bijgekomen voor Musk en al zijn bedrijven.

De fantasie II

Hij gaat niet alleen het Department Of Government Efficiency (DOGE) voor President-elect Donald Trump leiden, hij is ook nog eens een persoonlijke vriend of kennis van hem. Ergo, Musk gaat dingen horen in Washington – zie de beleggende Congresleden maar die bijna allemaal dik de S&P 500 verslaan – die Wall Street en Silicon Valley pas later of niet horen. Wie weet wat voor gunsten Musk en zijn bedrijven ook krijgen en wat voor wetgeving in hun voordeel uitpakt.

Nog even een blik op de koers (zwart), verwachte omzet (grijs) en winst (oranje) en de waardering. De lijntjes gaan weer de goed uit, dat geldt ook voor de niet-afgebeelde marges, maar het hardst van alles stijgt de waardering. Het fonds doet alweer meer dan 100 keer de verwachte winst, ofwel de markt moet en zal in Musk en Tesla zijn belegd.

Long fenomeen Musk

Wat heet, Tesla is intussen alweer het duurste fonds in de S&P 500. Dit is de Top 25 en die twee namen boven de autobouwer zijn ongetwijfeld aandelen waar momenteel iets mee is. Fantasie zat zit er nog altijd in Tesla, vandaar ook die torenhoge waardering – enige Big tech fonds ook in dit rijtje – en het risico is dat er over vier jaar zeker een andere president komt. Kijken of Musk daar ook vriendjes mee is of wordt. Dat is koersgevoelig, zoals u nu weet.

Of u het aandeel nu nog koopwaardig is als belegging en niet voor een koersritje, is vers twee. Ons koersdoel is al aangevinkt in de rally deze maand. Ondergetekende heeft ze ook, maar peinst er niet over een mooie winst in Tesla te verzilveren. Dit is niet zozeer een belegging in de autobouwer, maar in Musk zelf. Vind van hem wat u vindt, maar hij is een fenomeen waar we nog veel mee gaan beleven. En misschien wel hele mooie, nog hogere rendementen halen.


Disclaimer: Arend Jan Kamp heeft een long-positie in Tesla