Een 3D-afbeelding van een zilveren stier en een zilveren beer die tegenover elkaar staan op een achtergrond van financiële tabellen en grafieken. Deze afbeelding symboliseert de dynamiek van de aandelenmarkt, met de stier die staat voor een bullish markt en de beer voor een bearish markt. De glanzende metalen sculpturen reflecteren het licht, waardoor de focus op de markttrends en investeringen wordt benadrukt. Dit beeld illustreert de wisselwerking tussen winst en verlies in de financiële wereld.

Misschien waren er nooit eerder zoveel kansen en risico’s

De agenda is leeg deze week, maar u kunt wel op Tweede Kerstdag op de Big Board handelen, als u bij uw schoonouders op bezoek bent, of u in de Ikea ballenbak rondhangt. Veel beweging hoeft u ook niet te wachten met de halve beurs op vakantie. In deze vooruitblik kijken we hoe de brede markt er nu bij staat in al haar facetten. U ook? StockWatch bespeurt andere winden die er nu in de wereld waaien. Dit brengt misschien extra veel kansen en risico’s met zich mee. Hamvraag is of het dure New York blijft stijgen tegen eigen dollar en veel goedkopere andere beurzen in.

Headlines:

  • Politieke winden waaien anders in de wereld én in het bedrijfsleven?
  • Instituties onder leiding van BlackRock gaan van ESG naar crypto
  • AEX doet 14,5 keer verwachte, zijwaartsende winstverwachtingen
  • S&P 500 en Nasdaq 100 doen 22,4 en 27,1 keer de verwachte winsten
  • Agenda is leeg deze week, VS is wel Tweede Kerstdag open

Top 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 VIX +33,0%
2 ASMI +7,3%
3 Renault +4,6%
4 Boeing +4,5%
5 Lucid +16,6%

Flop 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 AEX -2,0%
2 Bitcoin -6,2%
3 JDEPeets -13,0%
4 ABInBev -6,0%
5 Micron -12,1%

Proloog

Als u nog geen lid bent van StockWatch… doe het dan nu. Hebt u alvast de eerste 20% over 2025 in de tas en u ziet het, beleggen wordt er niet goedkoper en zeker minder lucratief op.

Dan nog even dit. Ondergetekende hoopte even dat kerst dit jaar niet eenzaam zou zijn, maar hopen is weer eens verkopen. De Amerikaanse gift shop van ASML heeft Lego machines, maar helaas zijn die er niet voor iedereen.

Tesla en de CEO

Ergens weten we het wel, maar als we het zo voor ons zien… Misschien is dit wel exemplarisch voor de beurzen momenteel: Amerikaanse technologie vliegt en is een veelvoud waard van gevallen ontwikkelde markten (bijvoorbeeld Europa).

Minstens zo exemplarisch voor deze tijd is het twittergedrag van de CEO van Tesla. Dit is misschien nog wel zijn meest controversiële tweet van de afgelopen dagen. Deze is trouwens van een dag vóór de aanlag in Magdeburg. Kijkt u eens in zijn timeline. Komt geen einde aan. Dat Elon Musk nog tijd heeft om een zwik bedrijven – en niet de kleinste – te runnen en vanaf 20 januari een presidentiële opdracht te vervullen heeft met de Department Of Government Efficiency (DOGE).

Sign of the times

Misschien nog een sign of the times is dat Amerikaanse bedrijven per strekkende meter, per board-besluit en per persbericht – het wordt niet eens principieel ter stemming gebracht in de aandeelhoudersvergadering – alle ESG-, DEI-, en SRI-afdelingen en functionarissen wegstrepen. Intussen zijn er ook al in Europa bedrijven die dat doen:

Intussen begint het iedereen ook op te vallen dat er in Argentinië iets bijzonders gaande is. Die gek met die kettingzaag is zo gek nog niet? President-elect Donald Trump, Elon Musk en Vivek Ramaswamy – die DOGE gaan leiden – zijn geïnspireerd geraakt door de Argentijnse president. Na een jaar letterlijk hakken en zagen in de overheidsuitgaven groeit de economie weer, is de inflatie drastisch teruggedrongen én, vrijdag Shell nog, keren de investeerders terug.

Sign of the times II

Hoe zou het in Nederland in Eerste en vooral Tweede Kamer zijn? Getuige dat de meest rechtse regering ooit, zoals de Regering Schoof wel wordt genoemd, de tax op beleggen in box 3 met 30% (!) wil verhogen, is misschien een indicatie. Er zit in ieder geval geen enkele (ex-)captain of industry in parlement of regering.

WSJ houdt ernstig rekening met een Japan scenario voor China – nulgroei, deflatie en bevolkingskrimp – en Europa staat er financieel, economisch, politiek en misschien ook wel moreel slechter voor dan in lange, lange tijd. VW gaat 35.000 van de 120.000 werknemers ontslaan is het andere nieuws in Duitsland. Het land gaat in februari naar de stembus.

Donald Trump is een dealmaker. Hij is miljardair geworden in de meest harde zakenwereld die er is, de vastgoedmarkt in New York. Hij heeft als zakenman een zesde zintuig voor zwakte, bespeurt die nu bij ons en provoceert ons. Dat alles doet hij om een goed deal met ons te sluiten.

Dit zijn ongeveer de woorden van de Canadese leider van de Conservatieven Pierre Poilievre, die volgend jaar na de verkiezingen met een monsteroverwinning – de polls in Canada zijn onthutsend – de huidige premier Justin Trudeau opvolgt.

Bitcoin en crypto… revolutie?

Intussen is er op de markten ook een revolutie gaande? Don’t fight BlackRock, hoorde ondergetekende van de week en die resoneert na. Inderdaad is de industrie, dat hier de hoogste marges behaalt, inderdaad bezig iedereen in bitcoin en crypto te praten. Bij voorkeur in de pensioenportefeuilles. Inderdaad praten, want het is en blijft een mooi verhaal en niemand die een fundamentele som heeft. Die is er ook niet. Dat geldt ook voor goud, maar dat wil ook iedereen hebben.

En lang nog niet iedereen zit al in bitcoin en crypto, ofwel daar willen wij ook wel even opportunistisch van profiteren. Wat ons vooral tegenhoudt is om als sucker in de markt te eindigen, zoals dat onder handelaren heet. Ofwel, de laatste koper zijn voor de ballon leeg loopt en zo voor eeuwig schade, schande en hoon te oogsten. :-)  Deze week nog: de Fed ziet er geen (monetaire) rol voor weggelegd en wat de president-elect echt gaat doen, is nog een vraagteken.

FOMO en Buffett

Een lange inleiding, maar dat komt omdat StockWatch vermoedt dat er andere tijden op de komst zijn en de winden anders gaan waaien. Zo komen we dan eindelijk bij de markten uit en daar gaat niks veranderen aan de onderliggende principes. De aandelenkoersen volgen in the long run de winsten. Valuta en de rentes volgen ook vraag en aanbod en de kwaliteit van de onderliggende economie en bestuur. Intussen rennen wij weer achter alles aan dat hard gaat.

En dan net als u misschien ook denkt dat de markten wel even zijn uitgestegen en de novembereuforie en -enthousiasme na de Amerikaanse presidentverkiezingen langzaam uitdoven… gaat ineens Dagobert Duck weer wat kopen?! Wacht even, alles was toch zo duur? Ja maar deze drie niet. Dat valt wel mee.

AEX: duur noch goedkoop, vlees noch vis

Er is geen agenda deze beursweek – er is wel eentje, maar er staat niks in – kijken we daarom hoe Mr. Market het hele zooitje oplevert bij de kerstman. Volgende week komen we met de lijstjes 2025. Eerst de AEX: die stond ruim +20% precies een half jaar geleden, maar daar hebben we nu bijna de helft van ingeleverd. Niettemin staan we nog net boven het langjarig gemiddelde van 11% bruto per jaar. U ziet dat net als de koersen ook de winsten zijwaartsen, tot wat lager neigen.

Terecht of niet terecht, duur of goedkoop is en blijft een mening, de AEX blijft zo ongeveer even duur. StockWatch is fan van de AEX. Een mooie, breed gespreide index – farma is de enige echte omissie – met louter kwaliteitsaandelen met een groot technologiegewicht (25%), veel degelijke waarde-aandelen  en niet te veel kwetsbare financials (10%). Door alle tax-maatregelen wordt de index aantrekkelijker, want u krijgt uw dividendbelasting terug. Slechte reden eigenlijk, maar zo is het.

Misschien is er dit moment voor wie voor koerswinst belegt niet veel reden om nu in te stappen. Voor wie periodiek belegt of louter voor de lange termijn plukjes koopt, is er geen enkele reden dat niet te doen.

AEX- en AMX-fondsen

Onderliggend ziet het er zo uit, u ziet van links naar rechts:

  • Fonds
  • Koers dit jaar
  • Twaafmaands verwachte koerswinstverhouding
  • Twaafmaands verwachte winst per aandeel
  • Dividendrendement
  • Twaafmaands verwachte dividendgroei
  • Marktkapitalisatie

Komende week en in onze vooruitblikken en podcasts leest en hoort u of wij nog koopjes zien:

Hier is hetzelfde lijstje voor de AMX:

Dure S&P 500 en Nasdaq 100

We hebben het er al zo vaak over dat de VS zoveel duurder is dan de rest en dat het al erger wordt. We hoeven daarom nu niet alles te laten zien. Dit is de S&P 500. Het goede nieuws is dat de winstverwachtingen gestaag oplopen, maar de koers gaat alleen veel harder, waardoor de waardering net zo hard oploopt. Technisch is het nu wel spannend of de index in het sterk oplopende trendkanaal blijft.

De Feesten & Partijen Index 100, ofwel de Nasdaq 100, gaat ook al zo lekker, maar ook hier moet de index wel in het trendkanaal blijven? Merk op dat het ding twee keer duurder is dan de AEX. Dat is wel heel erg veel.

Amerikaanse aandelen blijven populair

Als u dan dit ziet, vraagt u zich vast ook af hoe houdbaar dit is. Ja, eens keert de wal het schip, maar dat timen kan zo vreselijk duur uitpakken.

Dit is hetzelfde lijstje als AEX en AMX, het is een eigen selectie van grote, bekende, populaire en opvallende Amerikaanse aandelen dit jaar. MicroStrategy oogt niet al te duur, maar wat het fonds nog meer doet dan bitcoin kopen…? Super Micro Computer oogt ook niet te duur, maar er is nog wel eens iets mee. Enfin, koopjes ziet u hier verder niet.

Rentes, dollar en de rest

Verder valt op dat de rentes weer oplopen, zelfs in Europa, waar het economisch niet echt lekker gaat en de ECB mogelijk versneld verlaagt. Historisch gezien zitten we nog altijd onder de langjarige gemiddelden sinds WOII, dat wel. Zelfs de VS en het VK. De dalende Zwitserse rente geeft aan dat er misschien toch een vlucht van de 1% is naar de veilig geachte Zwitserse vesting.

Gunstig voor onze export is dan weer wel de lage euro, of hoge dollar. Hier geïndexeerd ziet u de andere assets die nauw met elkaar en de aandelen- en obligatiemarkt zijn verbonden. Dat goud zo goed ligt is bijzonder met die sterke dollar, ze bewegen vaker tegen elkaar in. Dat enorme Amerikaanse begrotingstekort heet de voornaamste reden te zijn. Olie is dan weer sterk gerelateerd aan de economie. Onrust in het Midden-Oosten heeft hier hoe langer, hoe minder impact op?

En zo gaan we dan 2025 in met misschien wel meer vraagtekens dan ooit en wellicht ook meer kansen en risico’s dan ooit.  Gaat AI na de investeringen al baten opleveren, in hoeverre gaan Amerikaanse, Chinese, Europese en misschien wel de politiek in het Midden-Oosten impact hebben op de marken en ga zo maar door. Een ding verandert niet: op lange termijn prijzen de aandelenbeurzen de winsten in en anders niets. Vergeet dat nooit. Zelfs niet op korte termijn.

Agenda

Geen bedrijfscijfers, geen toonaangevende macro’s en op eerste en tweede kerstdag zijn vrijwel alle beurzen gesloten, in ieder geval de ontwikkelde markten: u mag de agenda vergeten deze week. Of het moet zijn dat er bedrijven zijn die denken deze week weg te komen met een winstwaarschuwing of ander naar nieuws.

Maandag 23 december 2024

  • 06:30 Prijzen bestaande woningverkopen – November (NL)
  • 08:00 Economische groei – Derde kwartaal def. (VK)
  • 14:30 Chicago Fed index – November (VS)
  • 16:00 Consumentenvertrouwen CB – December (VS)

Dinsdag 24 december 2024

  • 06:30 Economische groei – Derde kwartaal 2e raming (NL)
  • 09:00 Duitse beurs gesloten op Kerstavond
  • 13:30 Britse beurs sluit eerder
  • 14:00 Europese beurzen sluiten eerder op Kerstavond
  • 14:30 Orders voor duurzame goederen – November (VS)
  • 16:00 Nieuwe woningverkopen – November (VS)
  • 19:00 Wall Street sluit eerder op Kerstavond

Woensdag 25 december 2024

  • 00:00 Chinese beurs Shanghai open, Hongkong gesloten
  • 09:00 Europese beurzen gesloten op Eerste Kerstdag
  • 15:30 Wall Street gesloten op Eerste Kerstdag

Donderdag 26 december 2024

  • 00:00 Chinese beurs Shanghai open, Hongkong gesloten
  • 09:00 Europese beurzen gesloten op Tweede Kerstdag
  • 14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 17:00 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
  • 15:30 Wall Street regulier open op Tweede Kerstdag

Vrijdag 27 december 2024

  • 15:00 Case Shiller huizenprijzen – Oktober (VS)

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.