
Magnificent Seven in bear market! Kunnen we weer? Ja en nee…
Zo lucratief, populair en zwaar wegend de Magnificent Seven of Big Tech in de afgelopen jaren ook was, de liefde is dit jaar snel verdwenen. Tesla wordt verguisd, Nvidia is niet meer vooruit te branden, Amazon is in 25 jaar niet zo goedkoop geweest en Alphabet’s goudmijn Google staat onder druk. Hup, er in? Er zijn nog geen bodemsignalen en Market Watch heeft statistiek dat we wellicht nog maar net aan de daling zijn begonnen. Goldman Sachs is juist gecharmeerd van Big Tech en Barron’s komt met andere tech-namen. Die wilt u als ASMI en Besi aandeelhouder weten. We kijken in dit artikel of we chocolade kunnen maken van al deze, elkaar soms tegensprekende input en natuurlijk of er koopjes zijn.
Headlines:
- Dik -20% vanaf de top: de Magnificent Seven of Big Tech zit… in een bear market!
- Goldman Sachs noemt de Magnificent Seven een kans en vooral Amazon, Alphabet en Nvidia
- Market Watch waarschuwt met statistiek in de hand voor grotere tech daling
- Barron’s oppert Micron, Applied Materials en Lam – de laatste twee zijn ASMI en Besi peers
- Buy the Magnificent Seven dip? Loop eerst de weging in uw porto na, voor u beslist
Magnificent Seven in bear market
Een standaard definitie voor een bear market is er niet. Het moet minimaal -20% zijn vanaf de top, daar is iedereen het over eens. Hoe lang dat moet aanhouden om het echt een bear market te noemen en wanneer er sprake is van een trendbreuk naar boven, mag iedereen zelf invullen. Het is nu wel zo dat de Magnificent Seven – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla – voldoen aan de eerste voorwaarde. Ze staan 20% onder de laatste top en zelfs all time high.
Dit is, in de VS dan, de populairste ETF om de Mag 7 te volgen: de Roundhill Magnificent Seven ETF (ticker MAGS en TER 0,29%). De score is gebaseerd op de hoogste intradag high en laagste intradag low.
Ho stop maar, voor wie nu al naar zijn of haar broker snelt: wij mogen van de Nederlandse wet niet in deze ETF beleggen, omdat waarschijnlijk de documentatie niet in het Nederlands is… Dit is heel frustrerend. Want onze brokers – zie hieronder Saxo – hebben de ETF wel in hun database zitten. Ze mogen deze tracker, net als vele, vele andere en ook welbekende ETF’s als SPY (SPDR S&P 500 ETF) en QQQ (Invesco Nasdaq 100 ETF) niet in Nederland verkopen.
Goldman Sachs ziet de Magnificent Seven wel zitten
Dit is pech hebben voor wie namelijk net als Goldman Sachs – bij monde van hoge pief David Kostin – zin heeft om de Magnificent Seven te kopen. Hij noemt specifiek Amazon, Alphabet en Nvidia. Voor u gespot op Barron’s. Kostin heeft het over waarderingen, want gelet op de koersen hoeft u geen haast te maken? Er is nog geen trendbreuk te zien, de volatiliteit staat met standje 20,0 officieus precies op de nervositeitsgrens, waar we graag een piek tot zeker boven 40 zien.
Want dat kan duiden op, het is altijd het mooiste wat er kan gebeuren bij een dalende koers, een heus uitkotsmoment. Dat is een laatste, dikke (double digit) daling op (toren)hoog volume, waarna de eerste durfals weer toehappen en de trend draait.
Big Tech is overwegend (flink) goedkoper geworden
In dit artikel vullen we dat verhaal aan met de opinie van Goldman Sachs, interessante data van Market Watch en een reeks aandelentips van Barron’s. Eerst halen we nog even de harde data boven uit ons verhaal van dinsdag, copypaste:
Nvidia is nog amper duurder dan de Nasdaq 100. U ziet hier op eentje na – die komt zo – de Big Tech fondsen, met in de legenda de koerswinstverhoudingen. Merk op dat bijna alle fondsen goedkoper worden. Amazon staat misschien wel op de laagste waardering ooit en in ieder geval in lange tijd. Meta is de enige die de laatste tijd juist flink duurder is geworden. Het fonds heeft zelfs Microsoft ingehaald en ruikt Apple, Broadcom en ook Amazon.
Het vervolg:
Nu allemaal en Tesla is inderdaad het enige Big Tech fonds nog dat een torenhoge waardering heeft – ondanks alle (negatieve) publiciteit op en rond de CEO – en zodoende onze grafiek onleesbaar maakt.
“Hoog risico Nvidia en Broadcom”
Nog even terug naar die ETF’s, er staan wel een handvol Magnificent trackers in het schap bij uw broker. Dat zijn vijf keer (!) leveraged ETF’s. Dit is beleggen met een hefboom met geleend geld. Daar houden wij niet van bij StockWatch. Dat is niet om een wit voetje bij de AFM te halen, het is gewoon veel te risicovol. Wijlen Charlie Munger, de decennialange partner van Warren Buffett, verwoordde het zelfs legendarisch:
Smart men go broke three ways: liqor, lady’s and leverage
Uw broker houdt u zeker niet tegen, als u, gefrustreerd als u bent omdat u die ETF niet kan kopen, alle zeven losse fondsen koopt. Daar heeft Market Watch weer een mening over, of beter gezegd juist niet. Het heeft data. Ook hier drijft de naam van Nvidia en ook Broadcom boven. De beurs-site van WSJ merkt echter op dat er misschien een zwaard van Damocles boven deze aandelen hangt:
Wees niet bevreesd voor de brede markt?
Het duizelt u? Deze begrijpt u zeker. Een eindje verderop staat namelijk:
Note that, at least according to the professors’ criteria, the U.S. market as a whole does not have a significantly elevated probability of crashing. The S&P 500’s unannualized two-year return is 47.7% which, while impressive, is far lower than what would indicate a bubble.
State Street, the Boston-based global investment firm, several years ago created a series of “froth forecasts” based on the professors’ research into bubbles and crash probabilities. According to its latest reading, the U.S. stock market has a 17% probability of crashing over the next two years. That’s below the average of these forecast probabilities over the past five years.
Nogmaals, er is nog geen trendbreuk en er zijn nog geen bodemsignalen van Big Tech. Er staat echter nergens in het beursreglement dat die er moeten zijn. En u weet hoe bliksemsnel technologie en chippers kunnen draaien. Als u zich twee dagen lang bedenkt, of de beweging echt is, of een false move, kunnen de ogenschijnlijke koers- en waarderingskorting er al weer uit zijn. Een plukje bijkopen kan ook. Of tevreden zijn met wat u al aan Big Tech hebt. Waarschijnlijk is dat al veel.
Andere goedkope techs volgens Barron’s
Want de Magnificent Seven en ook onze acht Big Tech fondsen nemen met een fors percentage de Top 7 of 8 in beslag van zowel de Nasdaq 100, S&P 500 en MSCI World Index, of de FTSE All World Index. Tenzij de markt gaat overdrijven en Big Tech echt afstort, kopen wij zelf daarom niet bij. Als tot slot u uw buik vol hebt van deze zeven of acht aandelen heeft Barron’s ideeën voor vooral andere techs. 12 Quality Growth Stocks to Buy for an Unstable Market,
Lees het artikel voor de selectiemethode, maar u wilt de namen weten:
And to make sure we were finding stocks with value, qualifying companies had to trade at lower price/earnings multiples than the S&P 1500. The screen turned up 43 names, including Micron Technology, Advanced Micro Devices, Applied Materials, Lam Research, Dell Technologies, Adobe, McKesson, UnitedHealth Group, Aecom, Darden Restaurants, Deckers Outdoor.
ASMI, Besi en Micron
Vooral Applied Materials en Lam zijn voor ons Nederlanders interessant, want dat zijn peers, vrienden en concurrenten van ASMI en Besi. U weet hoe die er bij dweilen, u weet hoe cyclisch ze zijn en u weet hoe hard ze kunnen draaien. Om 22:uur komt de nog cyclischere geheugenchipper Micron met cijfers en – daar draait het om – outlook. Want beleggers en analisten weten al een half jaar niet wat ze met dit aandeel aan moeten getuige de zijwaartse bewegingen.
Duim voor green shoots in de cyclus. Zo niet, dan kan er inderdaad nog meer downside voor tech en chippers inzitten. En dan kan zelfs die -40% van Market Watch zo op het bord staan. Simpel, want de kansen zijn altijd groot en snel bij deze aandelen en daarmee ook de risico’s. Dat is u in het afgelopen jaar en zeker de laatste maanden meer dan genoeg ingepeperd na de geweldige bull market.
Arend Jan Kamp heeft een long-positie in Nvidia en Tesla
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.