Een emotionele jonge Afro-Amerikaanse man in casual kleding, met zijn vuisten omhoog, viert succes tegen een blauwe studioachtergrond. De gelukkige en knappe millennial deelt zijn blije emoties en kijkt naar de lege ruimte.

Maandelijks ETF’s middelen populair: beleggende jongeren worden rijk

Braaf maandelijks trackers middelen en niet te veel risico graag: het wordt al populairder onder jongere generaties beleggers. Dat blijk uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van broker Trade Republic. Internationale trend? Want ook China ontdekt ETF’s. Eens zien wat dit voor de markten kan gaan betekenen.

Headlines:

  • Jongeren kiezen maandelijks middelen in ETF’s in plaats van stock picken
  • Gen X belegt voor in 41% ETF’s
  • Gen Y voor 56%
  • Gen Z voor 52%
  • Internationale trend? In China is de ETF inleg in half jaar verdubbeld

Jonge beleggers zijn verstandiger dan oude?!

Het is misschien niet het beeld dat we in de media krijgen: met z’n allen achter bitcoin en hippe influencers aan. Zie hier dit persbericht van broker Trade Republic van vandaag, dat onderzoek liet doen. Houd uw adem in: hoe jonger hoe verstandiger…? Het lijkt er op, maandelijks middelen is een trend.

Aan de andere kan zitten jongeren overwogen in crypto, dus een beetje risicocompensatie kan geen kwaad.

Beleggen voor pensioen, beleggers zijn risico averse

Beleggen begint bij risico en niet bij rendement – dat is een gevolg daarvan – en dat besef lijkt door te dringen? Gewoon zo veilig mogelijk voor een pensioen beleggen is de ambitie, getuige dit onderzoek en dat is veel gevallen goed genoeg. Gelet op ruim vier eeuwen beursverleden gaat u dan nog genoeg gekke dingen en dalingen meemaken.

Een tijdje terug was ondergetekende stomverbaasd dat een achttienjarige naar dividend aristocrats trackers vroeg en wellicht was dat geen incident.

Kijk aan, het hele Trade Republic rapport vindt u hier.

Chinezen slaan ook al aan het ETF-beleggen

Niet alleen hier? Het is niet te vinden op Morningstar, de grote fondsen en ETF’s site, maar CNBC bericht vandaag dit. De Chinese beurs bakt er al jaren niets van, maar ach ,vastgoed is daar ook niet meer wat het was, sparen wordt nooit wat en dus maar trackers? Wat de Chinezen ook beweegt, het gaat ook hier hard.

Beleggen wordt ook nog al goedkoper

Het loont in ieder geval al meer. Wie u ook de schuld geeft van de (hyper)inflatie de laatste jaren, de financiële industrie is het dit keer niet. De kosten voor beleggen blijven maar dalen, aldus ook Morningstar. Hold my beer, zegt alleen de almaar oplopende tax in box 3 en dat is nou weer jammer voor ons marktdeelnemers.

Steeds mensen die middelen in maandelijkse trackers en steeds minder beleggers die zelf stock picken en timen: als dit inderdaad een trend is die doorzet, is het leuk om te bedenken wat dit voor de markten kan betekenen. In principe worden die dan minder volatiel en gaan ook gestager oplopen van – is ie weer – van links naar rechts.

Nee nee nee, dus niet zo wild:

Zo belangrijk is gestage instroom op beurzen

Ja ja ja, dus net zo gestaag als de wereldindex graag. U ziet hoe de MSCI World Index veel minder volatiel is en duidelijker richting kiest dan de MSCI Emerging Markets Index. Dat komt door het grote verschil tussen die twee: institutionele beleggers. In developed markets zorgen die voor het gros van de inleg en ze doen dat gestaag en regelmatig.

Denk aan pensioen- en verzekeringspremies, die iedere maand weer worden belegd. Dat geeft rust en minder gekke beurzen. In emerging markets zijn institutionele beleggers niet of nauwelijks aanwezig en bewegen de beurzen op sentiment, de vaak ook volatiele economie en daarmee bedrijfswinsten en in de regel niet al te sterke munten.

Saai is het nieuwe sexy?

Als hoe langer hoe meer mensen maandelijks in trackers beleggen, wordt dat effect alleen maar versterkt en zien we in de toekomst misschien nog saaiere beurzen. Misschien is dat al gaande. De grootste AEX-daling dit jaar is -1,4% en vorig jaar augustus was de laatste meer dan 2% daling. Zelden vertoond zo weinig!

Saaie beurzen zijn ook de beste beurzen. Nooit was het zo stil op de markten als in 2016 en 2017, maar we verdienden wel iets van 20% per jaar bruto. Daar kunt u beter maar niet jaarlijks op rekenen! Getuige die brave instroom in trackers doet u dat ook niet.


Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.