Maak u geen zorgen over hoge technologieweging wereldindex

Wat marktwaardes en indexgewichten betreft zijn de Top 10 in de S&P 500 en de MSCI World Index identiek. Alleen de percentages van die indexgewichten zijn in de wereldindex anders, daar zitten dan ook drie keer zoveel fondsen dan de Amerikaanse hoofdindex.

Louter Amerikaanse (technologie)aandelen en dollars, die het gros van uw wereld indextracker bepalen: moet u daar niet nerveus van worden als euro-belegger? Geknipt uit het laatste factsheet van de MSCI World Index:

Voor- en nadelen wereldindex

Zorgen maken kan u zich altijd over uw aandelen, uw index, of u tracker(s). De belangrijkste reden om in ETF’s te beleggen – en dan bij voorkeur maandelijks (min of meer) hetzelfde bedrag – is juist om geen mening over de financiële markten te hebben.

Middelen is de democratie van de markten. Gewoon één op één meedrijven op de woelige baren van die beurzen, omdat de statistiek al vier eeuwen leert dat dit de beste, of in ieder geval de minst slechte methode is om te beleggen. Handelen en timen loont niet.

Dit komt met tal van nadelen, zoals die hoge Amerikaanse, technologie- en dollar- wegingen in de wereldindex. Op papier zijn die inderdaad te hoog voor een eenvoudige eurobelegger, die hierdoor hoger risico loopt dan de beoogde marktneutrale bèta 1,0.

Aandelen komen en gaan…

Ieder nadeel heb z’n voordeel, zei een beroemde voetballer ooit… en die hoge Amerikaanse, technologie- en dollar- wegingen in de wereldindex zijn natuurlijk geen toeval: die aandelen doen gewoon al (decennia) veel beter.

In 1989 werd de MSCI World Index nog gedomineerd door… Japanse banken. Het was het jaar van de all time in de Nikkei 225, die we pas dit jaar weer terugzagen! Die banken, nooit meer wat van vernomen, waren na tien jaar ingeruild voor Amerikaanse dotcoms.

Die op hun beurt weer… Ja, Cisco was toen nog het grootste fonds ter wereld. En General Electric. En ExxonMobil. En ooit was dat General Motors en daarvoor US Steel. De laatste was nog niet eens het grootste staalbedrijf. Bethlehem Steel is al veertig jaar failliet.

… maar de wereldindex blijft altijd bestaan

Met de opkomst en uitrol van Artificial Intelligence (AI) kan het maar zo, dat Amerikaanse tech nog een generatie het beste blijft presteren. Met misschien de bekende namen die we nu ook al zien – Apple en Microsoft zijn al oude tech-bedrijven – en zeker ook nieuwe.

Zelfs als de eventuele new kids on the block niet uit de VS komen, komen ze waarschijnlijk toch in de wereldindex, want ze kiezen echt wel voor een primaire of secundaire notering op Wall Street. Juist, precies om die reden: om in de Nasdaq 100 en wereldindex te komen.

Dat is ook een reden om in ieder voorlopig vertrouwen in Wall Street en de dollar te houden, ook als wereld indexbelegger. Hoe groot en sterk China en India en misschien wel een derde mogen worden, New York is niet zomaar financiële wereldhoofdstad af.

De grootmachten naar market cap in de S&P 500, u telt maar twee banken en energiebedrijven. Is ook wel eens anders geweest…

Aandelen van $10 biljoen of meer

Zie ook Londen maar. Het VK is sinds WOII al geopolitieke wereldmacht af, maar ondanks het verlies van dat hele Britse wereldimperium waar de zon nooit onder ging, is Londen nog altijd een financieel centrum van formaat. Vooral voor valuta, grondstoffen en derivaten.

Wellicht staan over tien jaar drie nu nog onbekende en nog niet eens opgerichte namen bovenaan de MSCI World Index met waarden boven $10 biljoen. Met beleggen in de wereldindex gaat u die niet raden, maar ook niet missen, want ze komen vanzelf in de index.

Grote kans dat bestaande tech-bedrijven die al groot zijn in AI voor het gros ook groot, of in ieder geval mooie beleggingen blijven. Als ze zelf het research & development tempo niet bijhouden hebben ze cash en waarde zat voor dure overnames.

Big tech is cash cow

Zelfs IBM, het allereerste tech-bedrijf, dat vervolgens alle alle nieuwe trends compleet miste, is als Dividend Aristocrat nog altijd een rendabele belegging. Uitzonderingen zijn de dotcoms. Alleen Cisco, Yahoo en eBay overleefden, maar zijn op Cisco na relatief klein.

Die dotcoms hebben hebben alleen nooit geld verdiend, maar alleen maar gebakken lucht verkocht. Dat was de voornaamste reden waarom ze ten onder gingen. En dat kunnen we anno nu van Big Tech niet zeggen: het zijn allemaal cash cows.

Nee, de kans dat over tien jaar de Top 10 wereldindex er nog zo uit ziet als nu, is heel klein. Dat kan zelfs vlug gaan, zie maar hoe snel Tesla er in verscheen en weer verdween. Kan ook voor hoogvlieger Nvidia gelden, als de concurrentie snel haar achterstand inhaalt.

Wie geen mening heeft, maar wel rendement wil maken

Kortom, maak u geen zorgen over de samenstelling van uw wereldindextracker. Die wijzigt vanzelf haar samenstelling op basis van wat bedrijven zelf presteren en in minder mate ook landen, wat zich natuurlijk vooral vertaalt via valuta.

Want de VS kan er nog zo’n puinhoop van maken, de markten zijn er vrij, streng gereguleerd, ontwikkeld, gekapitaliseerd en (redelijk?) vrij van politieke willekeur en blijft daarom nog wel even in trek. China en India staan hooguit aan het begin daarvan.

Weet u wat? Heb er gewoon géén mening of visie op. Want mocht het ooit zo ver komen, dan verschuift de wereldindex vanzelf mee van dollar en New York naar Mumbai en roepies, of Shanghai en yuans. Of een ander land, misschien wel een kleintje.

Oranje boven?!

Daarvoor is die MSCI World Index er ook: voor wie geen mening heeft, maar wel rendement wil. En dat werkt in feite al vier eeuwen heel goed. Toen bestond trouwens de héle denkbeeldige wereldindex uit één aandeel uit een piepklein landje: de VOC.

Ach ja, Nederland is al eeuwen geen wereldmacht meer, de VOC ging failliet, maar onze… outperformance is gebleven! In feite ging dit ook met maar één zwaargewicht: rond 25% Unilever. Shell zat nooit in de Nederlandse MSCI Index, want altijd al Brits volgens MSCI.

Unilever is er nu ook uit, want ook Brits. Nu hebben we alleen ASML. Heeft ons geen windeieren gelegd die afhankelijkheid van één aandeel. Geldt tot dusverre ook voor Big Tech en wie weet blijft dat nog heel lang zo. Want dat kan ook nog.

Last but not least, what’s new?