“Kopen”, zegt Trump. Waarom wij daar voorzichtig mee zijn

Zestien jaar geleden zei de toenmalige Amerikaanse president met zoveel woorden: kopen. Daarna volgde de grootste bull market ooit, die zeker twaalf jaar aan hield. De huidige president zegt vandaag zelfs onomwonden kopen. Laten we hopen dat er nu weer zo’n bull market komt! StockWatch is echter nog niet happig om te kopen, laat staan graaien. Risico weegt bij ons altijd zwaarder dan onze zucht naar rendement en op dit moment zijn de winstontwikkelingen volstrekt onduidelijk. Uiteindelijk zijn die de grote motor van de aandelenmarkt. Intussen spotten wij dat sommige waarderingen van de tech-fondsen in Amsterdam en New York aardig naar beneden komen en misschien wel… Een overzicht.

Headlines:

  • ASML is goedkoopste van onze chippers, dan ASMI en Besi
  • Adyen was nooit eerder zo goedkoop, of het minst duur, zo u wilt
  • Apple is nog altijd duur, maar kijk eens naar Meta, Microsoft, Nvidia en Amazon
  • U ziet in één oogopslag waarom Broadcom extra aandelen inkoopt
  • Europa wil nog niet echt goedkoper worden. SAP is zelfs duurder dan onze chippers

Bodembel catfight: Obama versus Trump!

Deze onthouden we. Die call van president Barack Obama was spot-on en is legendarisch:

Waarom StockWatch de bodem niet wil missen

Wie weet geeft president Donald Trump net zo’n goed advies als zijn voorganger en dat heeft hij zelf in de hand. Als hij er nu achteraan roept dat die tarieven een grapje was en nu van tafel zijn, kan het een goed advies blijken. :) Nu serieus, StockWatch heeft geen haast om te kopen, wij vertellen uiteraard waarom en dat laten wij u aan de hand van een handvol grafieken van grote, bekende en populaire aandelen zien. Eerst de AEX: verhip de winstverwachtingen gaan deze week… omhoog?!

Dat komt door de euro-stijging. Want onzekerder dan de altijd wiebelende koersen zijn op dit moment de winstverwachtingen. Niemand heeft nog enig idee, veel bedrijven zelf niet eens, wat op korte en lange termijn de gevolgen zijn van deze handelsoorlog en mogelijk andere economische verhoudingen en wereldhandel. Net als in september 2008 (Kredietcrisis) en maart 2020 (Covid-19) zitten we in unchartered territory en zijn de fundamentele excels boterzacht.

Eén ding is wel zeker: uit deze twee crises en beurskrachs kwamen loeiende bull markets voort. En wie niet in de markt zat, mistte de eerste en meest lucratieve draai omhoog. Zeker na 2009 duurde het zelfs – en dit is echt niet overdreven! – nog jaren, tot ook de grootste beren doorhadden dat bull market here to stay was. Ze bleven maar krachs en bubbels prediken. Vandaar ook dat Niels en Arend Jan niet over verkopen peinzen. De verliezen zijn nu eenmaal toch al geleden.

Hier is de AEX en wij willen eerst zien waar die winstverwachtingen heen gaan. Punt uit.

AEX fundamenteel

Damrak tech wordt goedkoper, maar is niet goedkoop

We lopen een resem grote en populaire aandelen bij langs. Dat is om te laten zien dat Niels weliswaar Shell en Adyen heeft gekocht op de daling en Arend Jan wat van zijn MSCI World en Europe ETF’s heeft aangeramd, maar waarom we nog niet aan het graaien zijn geslagen. Eerst het Damrak, de technologiefondsen. Weliswaar zijn de waarderingen afgekomen, soms fors ook, maar ze zijn nog altijd hoog. Eens te meer, ze zijn gebaseerd op wellicht op drijfzand gebouwde winstverwachtingen.

Wij willen eerst meer zekerheid, ofwel minder risico, al betekent dat uiteindelijk daardoor ook minder rendement. Omdat wij niet de grootste risico’s nemen zijn onze porto’s (hier en hier) er ook zeker niet het slechtste aan toe. Tipje van de sluier, bijna alle tech-aandelen uit dit artikel komen vrijdag in de BeursCafé podcasts voorbij. Onze tech-analist Paul Weeteling schuift namelijk ook aan. Opvallend (?) is dat Besi nog altijd onze duurste chipper is, terwijl het de meest cyclische is.

ASML is even duur als tien jaar terug, maar ASMI en Besi (nog?) niet. Adyen zit op de laagste waardering sinds de beursgang en Prosus heeft een vergelijkbare waardering als Tencent.  Nogmaals, dit is gebaseerd op winstverwachtingen die onzeker zijn.

AEX tech waardering

Grote Europese aandelen zijn nog amper goedkoper

Hetzelfde geldt voor de grootste fondsen uit de Stoxx Europe 600 (minus ASML). SAP is nog gewoon een dure tech, LVMH is heel veel gevoeliger voor wat er nu allemaal gebeurt dan Nestlé. Dat presteerde echter de laatste jaren uit zichzelf al minder, maar is als a-cyclisch eten- en drinkenbedrijf in principe vrij immuun voor recessies. Novo Nordisk was erg obese geworden en Shell heeft natuurlijk altijd al een lage waardering. En is zeer gevoelig voor recessies.

Stoxx Europe fondsen

Big Tech wordt goedkoper, maar

Aan de overkant van de grote haringvijver zijn weliswaar de koersen van Big Tech krakend naar beneden gekomen, maar de waarderingen zijn dat nog niet echt. Op Broadcom na. Dat start niet voor niks een (paniek)aandeleninkoopprogramma van $10 miljard (1,5% van de aandelen). Alphabet is niet duur, maar de monopoliepositie van Google is het grote risico en het ooit idioot dure Amazon blijft ook maar zakken. Het dure Apple is ondanks alle slechte berichten nog niet fors goedkoper.

Big Tech 1 waardering

Meta, Microsoft en Nvidia misschien, of toch ook

Hier zijn de resterende Big Tech fondsen, met Tesla op de rechteras, omdat anders het plaatje uit het lood gaat. Intussen gaat het met de waarderingen van Nvidia, Microsoft en Meta wel de goede kant uit? Als we niet aan de winsten hoefden te twijfelen, dan wisten we het wel. Als u onderweging technologie in uw portefeuille hebt – zouden er nog meer zijn behalve Niels? – kan u er voor kiezen plukjes te kopen. Doe kalm aan in deze volatiele markt, want er kan altijd nog een berentrein komen.

Bit Tech 2 waardering

Laat u niet meeslepen

Op basis van de huidige winstverwachtingen zouden wij het wel weten, dan zijn er zeker fondsen die we al zouden willen hebben. Wij gaan er echter vanuit dat hier nog wel gaten in worden geschoten en doen daarom nu even niks. Dat kan in deze volatiele markt echter ook zo weer veranderen. We houden de mogelijkheid open om (opportunistisch) op ieder willekeurig moment iets te kopen. Verkopen is er echter niet snel bij, of we moeten het geld gebruiken voor iets anders.

Van één ding kan u op aan, we delen onmiddellijk met u als we iets doen. Veel succes, koppie er bij en laat u niet meeslepen door alle onheilsprofeten in de media. In de Covid-19, EU crisis en Kredietcrisis praatten ze u ook al uit de aandelen en uit markt (en kwamen hier nooit meer terug, u mocht het zelf uitzoeken). En in al 423 jaar aandelenhandel zijn ze in the long run altijd dead wrong. Dit is een 100% track record.


Arend Jan Kamp heeft een long-positie in AEX, MSCI World, MSCI Europe, ASML, Besi, Shell, LVMH, Nvidia en Tesla. 

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.