Een nachtelijke scène van een petrochemische raffinaderij in Sines, Portugal. De fabriek is verlicht en er zijn meerdere schoorstenen waaruit rook en stoom opstijgen. Deze industriële omgeving, vol met chemische installaties en pijpleidingen, benadrukt de complexe infrastructuur van de raffinage-industrie. Het beeld belicht ook thema's zoals energieproductie, milieubescherming en de impact van industriële vervuiling op het milieu.

Is het verstandig om energie aandelen links te laten liggen?

Siemens Energy is de hele krach van eind vorig jaar eruit gelopen, toen het bedrijf kort voor de afgrond stond. Roepende in de woestijn, want peers en sector volgen niet. Olie-majors liggen nu goed, maar underperformen ook over het laatste decennium. Welke aandelen moet u hebben? Fossiel of duurzaam? Misschien wel allebei, of misschien wel allebei… niet.

Headlines:

  • Siemens Energy is beste Duitse aandeel dit jaar
  • Nu Orsted in Denemarken nog
  • Track records duurzamen aandelen en ETF’s zijn dramatisch
  • Fossiel is echter ook underperformer
  • Fossiel en duurzaam, volatiel is het bijna altijd

Hoezo dit Shell advies?!

StockWatch is net onderweg en gaan Niels en Arend Jan nu al tégen elkaar beleggen? Dat niet, maar Arend Jan heeft Shell, Niels heeft geen fossiele aandelen en hij is er kritisch over: vooral over politieke risico’s en mogelijke gigaschadeclaims. Terechte punten van zorg overigens, het is maar hoe zwaar u die ook zelf laat wegen.

Zowel fossiel als duurzaam blijft achter

Onbegrijpelijk dat je geen energie in je uit vele namen bestaande portfolio hebt, is iets wat Arend Jan vaker tegen Niels zegt. Misschien is dat nog niet eens zo gek. Schoon of vies, energie was in het afgelopen decennium zelfs een dramatische belegging. Volatiel en geen, of te weinig rendement: het is worst of two worlds. 

U ziet hier in thuistenues fossiel (zwart) en duurzaam (groen) en – dat gaat in oranje uiteraard lekker van links naar rechts – de wereldindex. Uiteraard zegt dit plaatje niets over de toekomst, maar daar zien we nooit beeld van.

Siemens Energy drama en rally

Weest u wat het beste Duitse aandeel is dit jaar? Nee, niet Rheinmetall (nummer twee met dik +79,3%), maar… Siemens Energy doet nu +116,8%! Is dit verrassend? Ja en nee. In 2020 werd met veel tamtam het schone energie-onderdeel (vooral windmolens) van Siemens naar de beurs gebracht…

… en moest eind vorig jaar door Berlijn worden gered. Windmolens die van ellende uit elkaar vielen en het afblazen van grote offshore windparkprojecten deed de rest: de grafiek is duidelijk. De daling was een kans – met de bekende wijsheid achteraf. Aan die ETF ziet u ook dat het een Einzelgang van Siemens Energy was.

Shake-0ut en M&A

Het speelt ook in de autoindustrie met de EV-revolutie: shake-out en merger & acquisitions (M&A) is wat de klok slaat, bijvoorbeeld met de ondergang van Fisker, de Volkswagen-Rivian deal en natuurlijk de uitrol van de Chinezen. Zo’n beetje alles en iedereen is afgestraft met de nieuwe EV pure plays als grootste slachtoffers.

Uiteraard biedt dat weer kansen, maar die moet u zoals altijd gokken. Want waarom Siemens Energy wel en de Deense peer Orsted dan weer niet: zeg het maar van tevoren. Bedenk daarbij wel het volgende, of lees Niels zijn Shell stuk nog even: het grote probleem van schone energie is vooralsnog het karige verdienmodel.

Shell, BP, Vestas en First Solar

Na Shell schroeft nu ook het eerder nóg groenere BP haar duurzame veren van zich af: fossiel en aandeelhouder-return is daar nu voortaan ook ook het credo.  Zie hierboven die energie-indices nog een keer, maar dan met Vestas en First Solar, de groene oeraandelen op de beurs.

  • First Solar is helaas nog altijd een volatiele underperformer
  • Vestas doet per saldo even goed als de wereldindex, maar u ziet hoe euforie en krachs elkaar afwisselen

Op deze manier valt er, zoals Niels, iets voor te zeggen om maar niet te beleggen in energie. U kunt ook zoals ondergetekende redeneren: olie, gas en kolen zijn nog lang niet weg en zeker de Europese olie-majors hebben de vinger aan de pols bij groen en duurzaam. En ze hebben de cash flow voor eventuele overnames.

Zij wel. Groen niet.


Arend Jan Kamp is long Shell.

Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.