Hoe Randstads Frits Goldschmeding ons beleggen in cyclicals leerde
RIP Frits Goldschmeding die de wereld niet alleen liet kennis maken met het fenomeen van tijdelijk uitzendwerk. Op de beurs leerde hij met zijn Randstad ons beleggers omgaan met een supercyclisch aandeel, waarbij het dik verdienen was in goede en hopeloos verliezen in slechte jaren. Dat werkt zo.
Headlines:
- RIP Randstad oprichter Frits Goldschmeding
- Zijn belang in Randstad is nog altijd 32,6%
- Randstad is sinds 1990 genoteerd en doet het beter dan de AEX
- Randstad was ooit dé conjunctuurkanarie kolenmijn op Damrak
- Hoge dividenden, geen dividenden: waarom cyclical Randstad geen dividendaandeel is
RIP Frits Goldschmeding
Het is rond dertig jaar geleden dat ondergetekende zijn mooiste schnabbel had met zijn bijzonder vage jazz (of wat daar voor door ging) trio op een receptie in Randstad HQ in Diemen. U kent dat wel van feesten en partijen, zo’n bandje in de hoek waar helemaal niemand op let. Zo ook die dag in de kantine van Randstad.
Totdat onze saxofonist out of the blue – zijn specialiteit – dat oude deuntje van Randstad begon te spelen, weet u nog? Randstad uitzendbureau-hó! Lang verhaal kort: we mochten niet meer ophouden met spelen, stoelen en tafels aan de kant, feest in de zaal en kijk aan, wie liep daar vooraan in de polonaise?
Rust in vrede Frits Goldschmeding, het klassieke verhaal van een Nederlandse ondernemer die klein begon, groot werd en altijd bescheiden is gebleven.
Oprichter uitzendconcern Randstad Frits Goldschmeding (90) overleden https://t.co/O2hLaIdtFL pic.twitter.com/m40spaESHN
— DFT (@dft) July 29, 2024
32,6% belang in Randstad
Weliswaar is Goldschmeding al heel lang weg als bestuurder, maar zeker niet als aandeelhouder. Knap hoe hij al die jaren zo’n groot belang heeft gehouden en niet compleet is verwaterd, zoals zoveel oprichters. Randstad is nu €8,2 miljard waard en dan kan u verder zelf uitrekenen wat u wil.
Hoe herdenk je op een beleggersplatform een ondernemer? De woorden leest u overal, daarom hier maar de plaatjes. Behalve met uitzenden liet Goldschmeding het vol met dividendaandelen hangende Damrak met nog een fenomeen kennis maken: een cyclisch aandeel.
Randstad was dé Damrak cyclical
Lange tijd gold Randstad op de beurs zelfs als kanarie in de kolenmijn voor de conjunctuur. Dat is het welbeschouwd nog steeds, maar het is wel veel minder een boom & boost aandeel geworden. Intussen hebben we daar de chippers voor en aandelen als hypercyclicals ArcelorMittal, Aperam en vooral AMG en OCI.
Dat die koers van Randstad zo wild en zelfs extreem bewoog, is te verklaren, want dat deed de winst (zwart) ook. De omzet (oranje) laat wel een vrij constante lijn omhoog zien, maar de marge is dan weer een ongeleid projectiel.
Randstad is geen dividendaandeel
De truc van veel cyclische aandelen is dat het vaak moeite kost om waarde te scheppen, dat wil zeggen de marktwaarde van een onderneming bij voorkeur sneller dan de markt te laten groeien. Cyclicals verdienen veel geld in goede economische periodes en bijna niets als het economisch slecht gaat. Deze winsten worden uiteindelijk gedeeld met de aandeelhouders.
Dat kan bijzonder lucratief zijn. Zie de bovenste grafiek, bruto herbelegd verslaat Randstad ruimschoots de AEX, hoewel ze de laatste jaren een underperformance laat zien. Dat winsten delen is echter net zo wispelturig als de winst zelf. Dividend passeren is zelfs geen no-go voor Randstad. Het is zeker geen dividendaandeel.
Dat bewees Flow Traders vrijdag ook… Wat heet, als het dividendrendement heel erg hoog begint te worden, moet u opletten. Verboden begrip op de beurs, maar dit keer is toch een tikje anders, omdat we voor het eerst ooit in een economische dip zitten zonder massawerkloosheid.
Tot slot de waardering nog… en die wil ook nog wel eens uit de bocht vliegen. Het fonds doet nu 16 keer de verwachte winst. Niks bijzonders, misschien wel bescheiden. Net als Meneer Frits, adieu.
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.