
Het is Wereldhavedag: hebt u met eigen huis nog vastgoedfondsen nodig?
Wereldhave stijgt eindelijk eens lekker op mooie cijfers, want dit fonds presteert al decennia onvoldoende. Net als meer Nederlandse vastgoedfondsen, het is maar moeizaam. Hoe kan dat met die hollende Hollandse vastgoed- en huizenprijzen en ho, moet u eigenlijk wel in vastgoedfondsen beleggen voor een optimale spreiding?
Headlines:
- Uw eigen huis is uw defensiefste belegging en vastgoedfondsen: voor wie wel en voor wie niet?
- Eindelijk een keer! Wereldhave gaat hard op mooie cijfers
- Belgische WDP is met afstand beste aan genoteerde vastgoedfonds Damrak
- Er zijn al minder Nederlandse vastgoedfondsen, die collectief matig presteren
- Meeste vastgoedfondsen blijven achter op huizenmarkt
Wereldhave, wat doe je nu?!
Wereldhave heeft de geest vandaag op beter dan verwachte cijfers. Mag ook wel eens, want hoewel u stijgende huizenprijzen en vastgoed al sinds mensenheugenis dagelijks in het nieuws tegenkomt, zijn vastgoedaandelen zeker geen zekerheidjes. Zo ook Wereldhave. Dit is een hele wrede (bruto herbelegde logaritmische) grafiek.
Wereldhave is niet de enige die worstelt en nog niet is bovengekomen. De moeilijkheid is echter altijd bij zulke vergelijkingen: welk startdatum nemen we? Dotcom Bubbel top september 2000?
Bodem na de Kredietcrisis Krach maart 2009?
Moeizame vastgoedfondsen
Welke horizon u ook neemt, de vastgoedfondsen presteren moeizaam. In al die jaren kochten het Belgische Cofinimmo en het Franse Unibail ook nog de twee grootste Nederlandse vastgoedfondsen op: Corio en Rodamco. Vastned Retail werd Vastned, nadat Vastned Offices/Industrial naar koper Nieuwe Steen ging, wat NSI werd.
We kregen er een Belg voor terug op het Damrak… en wat voor een: Warehouses De Pauw (WDP).
Drie jaar geleden kwam er CTP bij, dat zit net als WDP ook in de AMX, maar dat fonds is nog niet vaak opgevallen. Meest in het oog springen in de plaatjes de kraters die Eurocommercial en Wereldhave sloegen in 2020. Corona dus en met name deze twee fondsen hebben veel exposure naar winkel- en kantorenmarkt.
Vergeet uw eigen huis niet
En nu, met die cijfers van Wereldhave, kunnen we eindelijk weer? Nee, zo’n stukje is dit niet. Vraag u namelijk eerst af, of u eigenlijk wel in vastgoed kan, wil en moet. De traditionele rolverdeling bij een portefeuille is cash, aandelen, obligaties en vastgoed en commodities en crypto voor wie nog meer wil diversifiëren.
Simpel, hoeveel procent van uw eigen vermogen bestaat uit uw eigen huis? Dat is bij de gemiddelde modale belegger al gauw het leeuwendeel, of in ieder geval (meer dan) de helft. Zo ook ondergetekende: stenen zat, geen vastgoedfondsen meer nodig. En met bovenstaande grafieken indachtig wordt dat er zeker niet anders op.
Defensieve belegging
Hoe kan het dat die vastgoedfondsen zo verschillend presteren? WDP zit in die grote distributiecenters. De Nederlandse fondsen zitten in winkels en kantoren. Niet alleen mooie plekjes, maar ook van die hardcore tweedehands autoverkopers industrieterreinen en van die verlopen jaren zeventig hangjongeren winkelcentra.
Voeg daar management bij van briljant tot brandhout en dat levert dan zulke resultaten op. Kijk nog even terug naar die plaatjes: het minst volatiele en toch gestaag stijgende lijntje is… ons eigen huis. Wat een heerlijk defensieve belegging eigenlijk en misschien wel een mooie basis om elders net wat meer risico te nemen.
Nog één allesbeslissend plaatje, of het voor huurders zin heeft in Nederlandse vastgoedfondsen te beleggen? Simpel, we vergelijken de AEX Index met de AEX Real Estate Index… en oh, die heeft de witte handdoek gegooid. Het is aan u zelf te bepalen wat voor boodschap dit aan uw adres is.
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.