Bronzen standbeeld van de Charging Bull op Wall Street in het financiële district van Lower Manhattan, New York City. Het beeld symboliseert economische kracht en optimisme in de Amerikaanse financiële markten.

Beursjaren 2024 én 2025: Wall Street, tech en Trump tegen de rest

De AEX beleeft met bruto +15,1% een prachtig beursjaar, maar in juli was de score nog ruim +20%. Kom maar op met die eindejaarsrally (van statistisch gezien +1,4%), maar Wall Street laat die al het hele jaar zien. In deze vooruitblik onder meer een overzicht van de verwachtingen en waarderingen van de belangrijkste technologieaandelen. Bij ons komt Prosus nog door, de inkoopmanagersindices en Payroll Report duiden het huidige economische momentum en we betreden in 2025 misschien ook op de beurs unchartered territory met alle plannen van President-elect Donald Trump. Want dat worden er steeds meer.

Headlines:

  • Laat u zeker nog verrassen: de winnaars en verliezers tot dusverre dit jaar
  • Morgen Q3-cijfers Prosus, het beste AEX fonds dit jaar
  • Alles over het duo MicroStrategy en bitcoin, dé winnaars van 2024
  • Kiest u maar uit hele dure en hele goedkope technologie
  • Let op de inkoopmanagersindices en Payroll Report

Top 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 HangSeng +2,1%
2 Adyen +6,8%
3 Renewi +35,2%
4 Amazon +5,5%
5 Rivian +19,5%

Flop 5 deze week

Aandeel Rendement*
1 VIX -11,4%
2 DSM-F -3,1%
3 Commerzbank -5,3%
4 CrowdStrike -7,2%
5 MicroStrategy -8,2%

Laatste kans! Waarom u 20% Black Friday korting krijgt!

Black Friday! Die kenden we eerder op de beurs, dan in de winkels. Hier is Investopedia en ja hoor, het waren de goudkevers die het hadden gedaan :-)

Black Friday was a stock market catastrophe that took place on Sept. 24, 1869. On that day, after a period of rampant speculation, the price of gold plummeted, and the markets crashed. It can also refer to a shopping holiday in the U.S. following Thanksgiving

Nu komt het:

The gold market collapsed, causing the stock market to plummet more than 20% in the next week, ruining many investors. The day became known in financial history as Black Friday.

U leest het goed, die 20% is precies de korting die u nu krijgt met onze speciale Black Friday actie voor een jaarabonnement op StockWatch! Waarom zou u een abonnement nemen? Staat in diezelfde zin. Want als u kennis, kunde en vooral risicobesef toepast die u dagelijks krijgt op StockWatch en wekelijkse in het BeursCafé, wordt u zeker niet geruïneerd bij -20%, maar is dit juist een enorme kans voor u! Anders gezegd:

We bellen loeihard de bodem op €79,20! Niks steun op nul, goedkoper dan dit wordt het écht niet. En vandaag is uw laatste kans, vanaf morgen betaalt u weer de normale prijs. Want in 1869 liep het er ook zo weer uit.

2024 is een prachtig beursjaar

Geselecteerd op year-to-date, de Amerikanen voor de Duitsers – beurs en economie zijn niet hetzelfde deel zoveel! – China, België en Nederland en de bleeders zijn de Koreanen, Fransen en Russen. Prima beursjaar daarom, als u uitgaat van het historische rendement op aandelen van grofweg 10% bruto per jaar. Dat is wel herbelegd en onderstaande lijst is in prijzen. De AEX staat met dividend op +15,1% dit jaar en dat is meer dan keurig.

Het is natuurlijk wel een jaar met twee gezichten. In H1 deed de AEX zelfs ruim +20% en was de best presterende index ter wereld. Helaas begonnen toen de chippers de kont tegen de krib te gooien. Het tweede halfjaar is eigenlijk één grote dip. Hier is de index versus de (zijwaartsende) verwachte winsten en het goede nieuws dan maar is dat de waardering terug loopt.

Weer underperformance retail beleggers…?

ETF-beleggers zijn goed af dit jaar, of u moet obscure hebben, of onhandig hebben zitten timen. Of u moet pas halverwege dit jaar zijn begonnen, zoals ondergetekende met zijn StockWatch ETF Porto. Daar staat dientengevolge maar een miserabel plusje van +4,4%. De dollar-beleggingen gaan prima, die in euro’s niet. Het valt te vrezen dat losse aandelenbeleggers weer underperformance hebben. Want het zijn met name de populaire fondsen die dit jaar achterblijven.

De chippers, Shell, Pharming, AMG, OCI en Avantium om wat te roepen en over Alfen en Ebusco hebben we het maar niet. We mogen al blij zijn als we de laatste volgend jaar ook weer in dit overzicht tegenkomen. Dat Unilever, Ahold Delhaize, RELX en Wolters Kluwer de outperformende AEX aanvoeren is opvallend, want meestal is er dan marktbreed underperformance. Heineken is de uitzondering. Winnaars dit jaar zijn de bouwers, hoewel BAM vast jaloers op Heijmans is.

Momentum dus?

Onder dit filmpje ziet u de AEX fondsen geslecteerd op koersprestatie dit jaar. Het gekke is dat waar de AEX, vooral gezien 25% technologieweging, niet te duur is, de koopjes u niet tegemoet komen. Laat u niet gek maken, dat financials en Shell minder dan tien keer de winst doen. Onze chippers zijn ondanks de dikke dalingen zeker nog niet goedkoop en waarom peperdure uitgevers Wolters Kluwer en RELX maar blijven gaan, is StockWatch een raadsel. Momentum…? Daar zitten wij bovenop.

U ziet van links naar rechts – en dat geldt ook voor de andere tabellen in deze vooruitblik:

  • Fonds
  • Koers
  • Score dit jaar
  • Twaalfmaands verwachte koerswinstverhouding
  • Twaalfmaands verwachte winst
  • Dividendrendement
  • Twaalfmaands verwacht dividend

Het wonder van Wall Street: S&P 500 en Nasdaq 100

Wat heeft het alleen nog voor zin om hier aandacht aan te besteden? Want u propt uw geld in Amerikaanse indextrackers.

Europa bakt er sinds deze zomer niks meer van, China is al jaren niet en ja, als dan Wall Street zo lekker gaat en met technologie en AI zoveel meer fantasie kent dan de rest, is uw keuze voor Big Board en dollar niet zo gek. Nu zijn de plaatjes van de S&P 500 en de Nasdaq 100 ook om door een ringetje te halen. Kijk eens hoe mooi die koersen en die winsten hand-in-hand gestaag oplopen. Beleggen is zo een feestje met deze stairways to heaven en geen risico te bekennen.

De Nasdaq 100 kan er ook wat van. Er zijn eigenlijk maar twee minpuntjes, of drie. Want beter dan dit gaat het echt niet worden, dat is één. Nummer twee is dat de waarderingen net zo snel oplopen als de winstverwachtingen en de koersen, ofwel of de koersen gaan te hard, of de verwachtingen gaan te langzaam, maar de indices worden steeds duurder. Dit zijn waarderingen die we sinds de Dotcom Bubble in 2000 niet meer zagen, maar ze waren toen op de top nog veel hoger – dat wel.

Dure en goedkope technologie-aandelen

Heeft StockWatch nog twee lijstjes voor u, dit is een willekeurig lijstje in eigen valuta van populaire, bekende, opvallende en meest gewilde technologiewaarden. Geselecteerd op waardering en daar hebben we Tesla weer. Wat valt nog meer op?

  • De waardering van Nvidia valt wellicht mee, maar goedkoop is het niet
  • MicroStrategy gaat als een malle met $37 miljard aan bitcoin aan boord, maar zie die winstverwachting… Wat doet de tent eigenlijk voor echt werk en business behalve in het bitcoin boek rondhangen?
  • SMIC is duur, maar de andere Chinezen…
  • Lijkt er op, maar Super Micro Computer is goedkoop. Er lopen wel her en der wat onderzoeken van overheidsclubs die je als bedrijf liever niet over de vloer hebt, maar wellicht dat Elon en Vivek die nog op tijd wegsaneren met hun DOGE :-)

Hier meer over dat bizarre bedrijf MicroStrategy:

Het ging niet altijd over rozen, maar inderdaad en het mag gezegd: MicroStrategy laat een schitterende outperformance zien. Nu de toekomst nog.

Unchartered territory met Donald Trump

Terug naar het Department Of Government Efficiency (DOGE), dat Elon Musk en Vivek Ramaswamy gaan leiden. Straks gaan bedrijven nog lekker speculatief voorsorteren op regels en instanties die wellicht worden geskipt. Geknipt van de voorpagina van WSJ gisteren, het bedrijfsleven is zich in ieder geval al bij de President-elect aan het… inlikken?

Wat dat betreft betreden we unchartered territory, want nooit eerder kwam het voor dat een aankomende president zo ambitieus was om Big Overheid en de almaar uitdijende bureaucratie te lijf te gaan. Wie weet wat we allemaal gaan zien en meemaken. Import-, zelfs straftarieven en crypto weet u al, maar Donald Trump heeft meer ambities. Is er trouwens echt iemand die denkt dat een BRIC’s munt kans van slagen heeft om de dollar te vervangen? StockWatch denkt van niet.

Niet binnen afzienbare tijd tenminste. De BRIC’s kennen naar onze bescheiden mening te veel dictaturen, louche staten, faal- en half-functionerende landen en vooral staten die alleen maar aan hun eigenbelang denken. Daar gaan met name westerse institutionele beleggers echt niet hun kaarten op zetten. De heer Trump op zijn eigen social mediakanaal en zeg maar hoe heet deze soep wordt opgediend:

De goedkoopste Amerikaanse aandelen

Nog één lijstje dan, dit zijn de goedkoopste fondsen uit de S&P 500. Er zijn er niet veel die minder dan tien keer de verwacht winst doen. Wie spot u hier?

  • Autobouwers, Ford en GM zijn niet veel duurder dan de Duiters
  • Farma, wat doet Pfizer hier eigenlijk?
  • Energie, fossiel én duurzaam
  • Financials
  • Distressed aandelen
  • Tech!

Zeg maar of het gelukkig gemaakt dat dit duo de uitblinker is dit jaar, of dat dit een sterk signaal is. Want dit is meer gebaseerd op speculatie en mooie verhalen dan producten en diensten waar vraag naar is, innovatie en harde omzetten, winsten, marges en vrije kasstromen. Die zijn compleet afwezig bij bitcoin en crypto. En MicroStrategy.

Q3’s Prosus

Over naar deze week, morgen zijn er nog cijfers van het beste AEX-fonds dit jaar: de springbokken van Prosus komen door. De koers is wel stilgevallen sinds die abrupte rally begin dit najaar, toen de Chinese beurzen ineens speerden op stimulishoop. StockWatch ziet bij monde van onze analist Paul (long) wel brood in Prosus. De winst-, omzet- en (niet in beeld) margelijntjes gaan de goede kant uit en de waardering is aantrekkelijk en stijgt niet. Paul ziet het aldus:

Resumerend komen we bij Prosus uit op een milde Buy-rating. De discount in het aandeel ten opzichte van de intrinsieke waarde is hoger dan gemiddeld en de vooruitzichten voor het bedrijf zien er goed uit. De investeringsmaatschappij krijgt de wind langzaam mee nu de Amerikaanse rente de daling heeft ingezet en de koers van Tencent weer redelijk op de been is. Het enorme belang in Tencent blijft wel een stevig risico, zelfs inclusief discount.

Als het in China niet weer uit de hand loopt, wijzen de pijlen omhoog. Prosus gebruikt het geld uit de verkoop van aandelen Tencent voor de inkoop van eigen aandelen en voor het kopen van belangen in tech buiten de gebaande paden. Dat laatste zou moeten lukken gezien de aanzienlijke kansen in opkomende markten. Prosus blijft dus een mooie naam voor exposure naar tech uit opkomende markten, met een notering dichtbij huis.

Nog even over de eindejaarsrally

Het is best druk deze week met toch nog een handvol cijfers (Salesforce, HP en Kroger) en er is vooral veel macrodata. Morgen en woensdag geven de wereldwijde inkoopmanagersindices over de industrie en dienstensector ons een inkijkje in het huidige economische momemtum. Een week geleden vielen de eerste schattingen uit de EU vies tegen, let daarom goed op Frankrijk en Duitsland en uiteraard China en de VS. Morgen is ook onze Nevi PMI, duim voor een goed resultaat.

Vrijdag zijn er de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers – de beroemde Non-Farm Payrolls – er zijn nog meer Duitse economische cijfers en Fed-notulen van het laatste rentebesluit. Dat zijn op papier de laatste wapenfeiten van dit jaar op de beurs: de Fed verlaagt de rente nog met een kwartje (65% consensus, 35% denkt aan géén kwartje) en de ECB ook (80% consensus, 20% denkt aan twéé kwartjes). Dat was het dan en kom dus nu maar op met die eindejaarsrally, Mr. Market?

De Dow Jones Industrial Average heeft het langste trackrecord.  In december plust de index gemiddeld +1,4%. U ziet dat het in april en juli net zo hard gaat, maar dan zijn er cijferseizoenen. Daarmee verklaren we die stijging dan. In december is er nooit iets te doen, zeker de laatste twee weken is er doorgaans geen nieuws, cijfers, omzet, volatiliteit en reuring. En toch lopen die koersen op. Dat vinden we dan een wonder en zo is het fenomeen eindejaarsrally ontstaan.

Agenda

De laatste loodjes 2024, StockWatch wenst u weer veel succes en plezier deze week op de beurs en met beleggen.

Maandag 2 december

  • 01:30 Inkoopmanagersindex industrie – November def. (Jap)
  • 03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin – november (Chi)
  • 06:30 Omzet detailhandel – Oktober (NL)
  • 07:30 Prosus – Halfjaarcijfers
  • 09:00 Inkoopmanagersindex industrie – November (NL)
  • 09:15 Inkoopmanagersindex industrie – November def. (Spa)
  • 09:45 Inkoopmanagersindex industrie – November def. (Ita)
  • 09:50 Inkoopmanagersindex industrie – November def. (Fra)
  • 09:55 Inkoopmanagersindex industrie – November def. (Dld)
  • 10:00 Inkoopmanagersindex industrie – November def. (eur)
  • 10:30 Inkoopmanagersindex industrie – November def. (VK)
  • 11:00 Werkloosheid – Oktober (eur)
  • 15:45 Inkoopmanagersindex industrie – November def. (VS)
  • 16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM – November (VS)
  • 16:00 Bouwuitgaven – Oktober (VS)

Dinsdag 3 december

  • 16:00 Vacatures – Oktober (VS)
  • 22:00 Salesforce – Cijfers derde kwartaal (VS)

Woensdag 4 december

  • 01:30 Inkoopmanagersindex diensten – November def. (Jap)
  • 03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin – November (Chi)
  • 09:15 Inkoopmanagersindex diensten – November def. (Spa)
  • 09:45 Inkoopmanagersindex diensten – November def. (Ita)
  • 09:50 Inkoopmanagersindex diensten – November def. (Fra)
  • 09:55 Inkoopmanagersindex diensten – November def. (Dld)
  • 10:00 Inkoopmanagersindex diensten – November def. (eur)
  • 10:30 Inkoopmanagersindex diensten – November def. (VK)
  • 11:00 Producentenprijzen – Oktober (VS)
  • 13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 14:15 Banenrapport ADP – November (VS)
  • 15:45 Inkoopmanagersindex diensten – November def. (VS)
  • 16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM – November (VS)
  • 16:00 Fabrieksorders – Oktober (VS)
  • 16:30 Olievoorraden – Wekelijks (VS)
  • 20:00 Federal Reserve – Beige Book (VS)

Donderdag 5 december

  • 08:00 Fabrieksorders – Oktober (Dld)
  • 11:00 Detailhandelsverkopen – Oktober (eur)
  • 13:00 Kroger – Cijfers derde kwartaal (VS)
  • 14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
  • 14:30 Handelsbalans – Oktober (VS)
  • 22:00 Hewlett Packard – Cijfers vierde kwartaal (VS)

Vrijdag 6 december

  • 06:30 Consumptie huishoudens – Oktober (NL)
  • 08:00 Industriële productie – Oktober (Dld)
  • 08:00 Handelsbalans – Oktober (VS)
  • 11:00 Economische groei – Derde kwartaal def. (eur)
  • 14:30 Banengroei en werkloosheid – November (VS)
  • 16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – December vlpg (VS)
  • 21:00 Consumentenkrediet – Oktober (VS)

PMI’s

Is hier de consensus nog voor de inkoopmanagersindices voor de industrie:

NFP

Het Payroll Report:


Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Koersdoelen zijn gebaseerd op een horizon van zes tot achttien maanden. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.