9: “Belasting voor beleggers stijgt met 60%”

Pardon, hoeveel? Liefst 60%? Ja, echt. Luister maar. 

First things first, deze week moeten Niels en Arend Jan in de BeursCafé podcast het wéér over beleggen, box 3 en belastingen hebben. Handig tijdens het luisteren, lees mee met onderstaande aantekeningen van Niels met daarin de laatste feiten en cijfers staan.

Box 3

De Tweede Kamer heeft ingestemd om het conceptvoorstel van de nieuwe Box-3 naar de Raad van State te sturen. Aansturing op inwerkingtreding van 2027. De hoofdlijn is een belasting op basis van werkelijke rendementen.

Dit gaat om zowel directe rendementen (dividend, rente-inkomsten, huur) als indirecte rendementen (waarde-ontwikkeling). Denk aan een tweede huis die meer waard wordt.

Oude Box 3 minder slecht voor beleggers dan nieuwe

Nu wordt nog met een systeem van fictieve rendementen gewerkt. Op beleggingen wordt gerekend met een fictief rendement van 6,17%, waarover 35% belasting wordt geheven (2,2% netto).

Maar werkelijke rendementen op aandelen liggen gemiddeld op 10% per jaar. Stel, u maakt als belegger 10% rendement dan moet u bij een tarief van 35% in box 3 (3,5% belasting betalen). Ergo, de belasting voor beleggers gaat met 60% omhoog.

3,5% rendement na aftrek van inflatie en belasting

Met gemiddeld 3% inflatie houd u van deze 10% rendement dus netto 3,5% over. Komen uw broker-, aan- en verkoopkosten nog bij… 

Geen achterwaartse verliesrekening

Er komt geen achterwaartse verliesverrekening. Dit is zeer ongunstig, want dit betekent dat verliezen niet met winsten uit voorgaande jaren verrekend mogen worden. U tikt de vermogenswinstbelasting direct af, maar bij een verlies dan moet u wachten op toekomstige winsten. Schande!

Het enige lichtpuntje is dat er een heffingsvrij inkomen van €1000 komt. Hoewel, is dit wel een lichtpunt, want het is een zeer laag bedrag.

“Mensen moeten niet zeuren over lage spaarrente banken”

Dan nog even over sparen, want er zit wat ruimte tussen de 4% die de ECB hanteert en de 1,5% die ABN Amro, ING en Rabobank aan u vergoeden. Hoe en waarom, is overstappen naar een andere (buitenlandse) partij moeilijk en gevaarlijk, of moet u niet zeuren..? 

Gelukkig hebben Niels en Arend Jan het ook nog over aandelen! De AI frenzy vertroebelt het beeld, want de torenhoge koersen, dure waarderingen, achterblijvende cyclicals en lakse beleggers baren hen zorgen. Verder:

  • Pssst, mist TSMC soms de boot…?! Heerlijke nieuwtjes, geruchten roddels, halve en hele waarheden in de Chip & AI Frenzy met alle grote namen en de meest verrassende – Nvidia en Intel?! – kruisbestuivingen
  • Is dit handige en verstandige overname ABNAmro?
  • Waarom steeg JustEatTakeaway niet wat harder op Amazon en GrubHub nieuws?
  • Uitstel en géén afstel Pharming
  • Yep, ook een btw-verhoging voor Basic-Fit  
  • Waarom u maar beter ver weg van Vivoryon kan blijven
  • Vragen over of dividend nou wel of niet sigaar uit eigen doos is en oh jee, er is iemand die de enige vraag stelt, die je nóóit mag stellen op de beurs: This time it’s different? 
  • Cathy Wood van Ark Innovation RTF, wat doe je dáár nou met UiPath? 

 Niels en Arend Jan wensen u veel plezier met het BeursCafé en hopelijk wordt u er weer veel wijzer én beter van. Het BeursCafé vindt u hier op Apple Podcasts