Stadsgezicht van Singapore met reflecterende wolkenkrabbers en verlichte brug in de schemering, met het water van Marina Bay op de voorgrond.

Beurs en AEX Index staan er prachtig bij dit jaar, maar nu september: kansen en risico’s

De AEX Index staat toch lekker +16,8% dit jaar, herbelegd zelfs +19,5%. De R is terug in de maand, die heeft een slecht track record. We kunnen slechts hopen dat de economie de R van recessie blijft bespaard, de R van rentes blijft dalen en de R van rally op de beurzen doorzet. Inkoopmanagersindices, Amerikaanse arbeidsmarktdata en de tweedekwartaalcijfers Broadcom zijn de voornaamste wapenfeiten deze week. Op het Damrak speculeren we hoe de grootaandeelhouders Ebusco denken te redden.

Headlines:

  • We moeten het weer over Ebusco hebben
  • S&P 500 en AEX zijn beste ontwikkelde brede markten year-to-date
  • InPost bij ons en Broadcom (!) en HPE hebben nog Q2-cijfers
  • Oh de economie? Let op inkoopmanagersindices!
  • Iets met Fed-kwartjes, vergeet vrijdag VS Payroll Report niet

Top 5 deze week

Aandeel Rendement
1 Galapagos +13,0%
2 Adidas +6,1%
3 Intel +7,4%
4 Berkshire +5,0%
5 SOX +2,6%

Flop 5 deze week

Aandeel Rendement
1 Avantium -16,4%
2 Nvidia -7,7%
3 Pinduduo -31,3%
4 SMCI -28,6%
5 Bitcoin -9,7%

Nee AEX Index, eerst Ebusco

Doe het maar. Vanaf nul zelf een elektrische bus bouwen is een kunst. Vervolgens die succesvol en concurrerend in massaproductie nemen en verkopen, is echter nog veel moeilijker? StockWatch weet er intussen zelf alles van, als ondernemer moet u veel skills hebben en 1001 keer op een dag schakelen. Het is Ebusco’s Peter Bijvelds ook niet gegeven?

Hij presteerde het wel om hoogwaardige elektrische bussen te maken. Succesvol in productie nemen was echter te hoog gegrepen voor hem? Een bedrijf managen is iets anders dan uitvinden. Helaas, het is pijnlijk als een oprichter, grootaandeelhouder en CEO van een start-up – want dat is Ebusco in feite nog steeds – aan de kant wordt gezet.

Financiële steun Ebusco?!

Het is echter niet anders. Het cruciale zinnetje in het persbericht is dit: financiële steun? Goed om te lezen, maar wat en hoeveel precies? Het blijft in het midden en dat is spijtig, want dat zouden wij op de beurs toch graag willen weten gezien de precaire situatie op en rond Ebusco. Nodig is het wel, want het emissiegeld van eind vorig jaar is er alweer door.

Verschillende grootaandeelhouders hebben al hun steun betuigd voor de benoeming van Christian door financiële steun te verlenen als opmaat voor de implementatie van de turnaround.      

Het is ongetwijfeld ING die bij dit alle eerste viool speelt? Zie hier de grootaandeelhouders van het bedrijf. Alle plannen zijn ongetwijfeld met steun van Teslin en Hoogh Blarick. Van der Valk ook, of is ze niet meer geïnteresseerd? Ze lijkt namelijk haar niet te nemen met die snelle afbouw.

Ebusco is nu géén belegging

Dat Van der Valk mogelijk geen interesse heeft in redding en er wellicht helemaal uit wil, is misschien niet zo raar. Wat voor oplossing, turnaround plan en herfinanciering er ook komen voor Ebusco, de kans dat u daar als aandeelhouder beter van wordt, is nihil. StockWatch kan domweg geen fair value uitrekenen en daarom lopen wij er met een grote boog omheen.

Dat de koers (zwart) van het aandeel kopje onder is gegaan is niet zo raar, zie de verwachte winst (oranje) en omzet (grijs) maar. Het grote probleem van Ebusco is niet het orderboek, maar supply chain en productie. Helaas heeft Bijvelds dat niet op orde gekregen. En dan nog. Stel dat Ebusco de boel nu op orde krijgt en wordt geherfinancierd.

Dan nog willen wij eerst overtuigende cijfers zien, voordat StockWatch Ebsuco weer als investment grade gaat zien. Tegen die tijd is er misschien ook meer zicht op mogelijke (Chinese) concurrentie. Want een moat zien wij niet. Let wel, er kunnen de nodige en lucratieve relief of spontane rallies komen, maar dat is traden en niet beleggen en is niet ons ding.

AEX is de beste… van de rest

Intussen zit tweederde van 2024 er alweer weer op en hoe staan we er voor? De AEX is de beste, grote Europese index en… Wall Street doet toch weer beter dan Europa, ondanks dat Amerikaanse aandelen ruim anderhalf keer zo duur zijn. En crypto en goud zijn de winnaars tot dusverre dit jaar.

Om een idee te geven hoe duur de VS is in vergelijking met de rest, dit zijn  twaalfmaands verwachte koerswinstverhoudingen. Misschien is de grootste verleiding om helemaal Holle Bolle Gijs te gaan op goedkope Chinese tech. Chinese aandelen bewijzen echter het tegenovergestelde van Amerikaanse: wat goedkoop is, kan nog goedkoper en kan dat heel lang blijven.

Heijmans is heer en meester op Beursplein 5

Op het Damrak moet u voor het eerst in jaren de chippers zoeken – nee, geen Besi stijf bovenaan – en is Heijmans de eenzame en spectaculaire winnaar, waar Alfen, Ebusco en het uit de AScX gevallen Vivoryon de hel en verdoemenisverliezers zijn. Er zijn echter meer grote verliezers en de namen verrassen u wellicht niet helemaal. Hoog usual suspect gehalte.

Het is niet echt overtuigend, maar defensieve aandelen liggen door de bank genomen wat beter dan de rest, maar er zijn zeker uitzonderingen. Zeker de typische cyclische aandelen blijven het maar moeilijk hebben. Financials presteren wisselend, maar hebben wellicht hun gouden jaren alweer gehad met de nu dalende rentes?

Hier Heijmans, waar de winstverwachtingen (oranje) zowaar een keer door het dak gaan. De koers (zwart) loopt daar op vooruit, maar het aandeel lijkt vooralsnog niet te duur (grijs). Moet de cyclus niet gaan tegen zitten, maar dat is altijd zo. Lijken vallen en rollen er al enige tijd niet meer per stekkende meter bij Heijmans uit kast en tapijt, dat is al heel wat.

Zo staan de AEX-aandelen erbij

Hier een paar basiscijfers van onze AEX-aandelen op tweederde van 2024, ze zijn gerangschikt op twaalfmaands verwachte koerswinstverhoudingen. U ziet van links naar rechts:

  • Fonds
  • Koers
  • Score dit jaar
  • Twaalfmaands verwachte koerswinstverhouding
  • Twaalfmaands verwachte winst per aandeel
  • Dividendrendement
  • Marktwaarde

Een greep:

  • Adyen is de duurste
  • ASMI en Besi zijn nog altijd duurder dan ASML
  • Hoe duur zijn DSM-Firmenich en Wolters Kluwer wel niet
  • Heineken is in jaren niet zo goedkoop geweest
  • AholdDelhaize ziet er niet te duur uit en dat geldt ook voor Shell
  • Bij Unilever is de relatieve korting die er paar jaar was nu wel uit
  • De financials en ArcelorMittal lijken vooral goedkoop

De AEX (zwart) zelf dan, de winstverwachtingen (oranje) van de analisten lopen helaas wat terug, waardoor met de koersstijging deze week de verwachte koerswinstverhouding (grijs) van de index weer terug op 15,0 is.

AMX, Euro Stoxx 50 en S&P 100

Hetzelfde plaatje voor de AMX. Alfen is nog steeds niet goedkoop ondanks de enorme daling en Fugro is nog steeds niet duur ondanks de enorme stijging. Let wel, voor dergelijke bedrijven wordt ook niet heel veel meer betaald en u moet hier wel rekening houden dat het Braziliaanse Vale schandaal weer boven kan komen drijven.

Hebt u de EU, ofwel de scores van de Euro Stoxx 50 aandelen nog tegoed:

Dit is de – ja, die bestaat ook – S&P 100 tenslotte en alles wat u zoekt, zit hier bij:

De beurs en septembeer

Dit jaar staat de brede markt er prima bij, maar nu. Want september begint, gevolgd door oktober en dat zijn beruchte beursmaanden. Deze en in de afgelopen eeuw waren er een aantal beruchte krachs in deze maand, denk aan 1907, 1929, 1987 en 2008. Er waren in de negentiende eeuw ook de nodige Panic of gevolgd door een jaartal en het was ook vaak in de herfst.

Op papier hebben we dit jaar wel de mazzel dat er presidentsverkiezingen zijn. Drie maanden zijwaartsen en dan een mooie eindejaarsrally? We gaan het zien.

Beurs heeft de statistiek tegen

Vorige week  gaf StockWatch u deze grafiek ook al en u hoorde daar meer over in onze kopij en podcasts: minpuntje dit jaar kan zijn dat na de rentespurt van de Fed de economie in recessie gaat en de beurs in een bear market raakt verzeild. De historie is wat dat betreft duidelijk. U ziet de Dow Jones (wit) versus de Fed rente (oranje) en recessies.

De details en consensus staan verderop in deze vooruitblik, deze week krijgen we met de inkoopmanagersindices en Amerikaanse arbeidsmarktdata. nieuwe informatie hoe het met de economie is gesteld. Verwacht niks van Europa en China, maar hoe presteert de VS? Dat liet verzwakkende cijfers over juli zien, we zijn benieuwd wat augustus bracht.

Zeker in de EU is het inflatiespook bedwongen – omdat de economie genoeg in last is mede door renteverhogingen, zo u wilt – maar er wordt op 12 september desondanks maar één kwartje ECB-renteverlaging verwacht. Een zien of er de komende tien dagen een roep om twee kwartjes komt, of dat ECB bestuurders hints geven.

ECB en Fed kwartjes

Kijk maar, er is voor 12 september één ECB kwartje ingeprijsd. In december sneuvelt er dan weer eentje. Dit is inderdaad wel het – altijd tussen de regels door – door de bank zelf voorgestelde traject: één kwartje per kwartaal renteverlaging.

Hetzelfde plaatje voor de Fed. Er zijn nog drie rentebesluiten dit jaar, waarin er zeker vier kwartjes in de kliko gaan. Eentje in september en november en dan twee in december, prijst de markt nu in.

Conclusie

Wat is de moraal van deze vooruitblik? De opgaande trend moet weer worden bevestigd na die stevige dip deze zomer, maar verder gaat alles vooralsnog zijn gangetje. Kansen zijn de renteverlagingen, risico is vooral de economie, maar dat wil nog niet zeggen dat ook de winsten dalen, omdat de bedrijven anticiperen. Vooral via kostenbesparingen.

Houd er zeker na het Nvidia echec deze week rekening mee dat bij tech en chippers de bomen niet meer als vanzelf tot in de AI-hemel groeien. Of bent u al uit die roes ontwaakt, zoals deze week een abonnee die zijn portfolio liet zien? Als u zich hier hierin herkent, bouw dan nog uw risico af. Dat scheelt veel als deze herfst september en oktober hun tanden laten zien.

Deze week recenseren we weer een portefeuille van een abonnee en die laat zien hoe zelfs een ogenschijnlijke, defensieve en breedgespreide ETF- en aandelenportefeuille nog diverse weeffouten en risico’s in zich kan bergen. Meer dan zijn risicoprofiel kan dragen. Wees het moment voor dat Mr. Market er u eens op afrekent, want niemand die u dan redt.

Agenda

De agenda bevat deze week bijna geen bedrijfscijfers meer. Bij ons is er alleen het Poolse InPost met Q2’s en in de VS staat nog wel technologie- én AI-grootmacht Broadcom op de rol om met Q2-cijfers te komen. Dat aandeel is meer waard dan Tesla en mag u gerust ook bij Big Tech rekenen. Dit is de Top 10 S&P 500:

Broadcom is priced for perfection geworden in de AI-techhype en we zagen aan Nvidia dat dan zelfs het verslaan van de verwachtingen op cijfers geen garantie is op een koersstijging…

Eerste week van een nieuwe maand en dan staan er altijd wereldwijde inkoopmanagersindices industrie en dienstensector op de agenda en natuurlijk Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Die laatsten komen zelfs in viervoud, in volgorde van belang:

  • Payroll Report
  • ADP arbeidsmarktrapport
  • JOLTS vacatures
  • Wekelijkse steunaanvragen

Scrollen maar, de consensus voor de inkoopmanagersindices en de rest vindt u onderaan.

Maandag 2 september

01:30 Jap inkoopmanagersindex aug

03:45 Chi inkoopmanagersindex industrie Caixin aug

06:30 Ned omzet detailhandel jul

06:30 Ned inkoopmanagersindex industrie Nevi aug

09:00 CTP ex-dividend

09:15 Spa inkoopmanagersindex industrie aug

09:45 Ita inkoopmanagersindex industrie aug

09:50 Fra inkoopmanagersindex industrie aug

09:55 Dui inkoopmanagersindex industrie aug

10:00 EU inkoopmanagersindex industrie aug

10:00 Ita BBP Q2

10:30 VK inkoopmanagersindex industrie aug

15:30 Wall Street gesloten op Labor Day

Dinsdag 3 september

15:45 VS inkoopmanagersindex industrie aug

16:00 VS ISM Manufacturing Index aug

16:00 VS Bouwuitgaven jun

Woensdag 4 september

01:30 Jap inkoopmanagersindex diensten aug

03:45 Chi inkoopmanagersindex diensten Caixin aug

09:00 Aegon ex-dividend

09:15 Spa inkoopmanagersindex diensten aug

09:45 Ita inkoopmanagersindex diensten aug

09:50 Fra inkoopmanagersindex diensten aug

09:55 Dui inkoopmanagersindex diensten aug

10:00 EU inkoopmanagersindex diensten aug

10:30 VK inkoopmanagersindex diensten aug

11:00 EU producentenprijzen jul

13:00 VS wekelijkse hypotheekaanvragen

14:30 VS handelsbalans jul

16:00 VS JOLTS vacatures jul

16:00 VS fabrieksorders jul

20:00 VS Federal Reserve Beige Book

22:00 HPE Q2’s

Donderdag 5 september

08:00 Dui fabrieksorders jul

09:00 Kendrion beleggersdag

11:00 EU detailhandelsverkopen jul

14:30 VS banenrapport ADP aug

14:30 VS wekelijkse steunaanvragen

15:45 VS inkoopmanagersindex diensten aug

16:00 VS ISM non-Manufactuirng Index aug Augustus

17:00 VS wekelijkse 0lievoorraden

22:00 Broadcom Q2’s

Vrijdag 6 september

07:00 InPost Q2’s

08:00 Dui industriële productie jul

11:00 EU BBP Q2

14:30 VS banengroei en werkloosheid Payroll Report aug

Inkoopmanagersindices

De consensus voor de inkoopmanagersindices industrie morgen en dinsdag:

Gisteren kwam er al de nationale NBS Chinese inkoopmanagersindex industrie door en die houdt weer niet over. Misschien doet de particuliere Caixin index morgen beter.

Woensdag zijn er de inkoopmanagersindices dienstensector:

Amerikaanse arbeidsmarkt

De Amerikanen komen er al weer een dagje achteraan:

Het Payroll Report nog. Veel succes en veel plezier deze week op de beurs.


Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.