
AI: waarom wij door deze Chinese dam een kernenergie ETF willen
Van chips naar energie, als het gaat om de AI wedloop tussen VS en China: ene Elon Musk zegt het ook. Er moet een lange termijnstrategie en oplossing komen voor de exponentieel hogere vraag naar energie door AI en robotisering. China vindt die door haar grootste, nog vrijwel onbenutte binnenlandse energiebron te ontsluiten: de Tibetaanse hydropower. Ze start met de dam der dammen in de Brahmaputra in de Himalaya, die drie keer meer elektriciteit dan de Drieklovendam oplevert. Het westen heeft die mogelijkheid niet en wij denken dat zo kernenergie onvermijdelijk is. Nu nog een kernenergie ETF zoeken en dat is niet zo eenvoudig.
Headlines:
- Beschikbaarheid (goedkope) energie wordt steeds belangrijker in AI wedloop
- Drieklovendam is er niks bij, China bouwt dam der dammen in Brahmaputra
- Tibet heeft in theorie genoeg hydropower om China te verzadigen van energie
- VS en westen hebben dat niet, wat kernenergie onvermijdelijk maakt?
- Er zijn maar een paar kernenergie ETF’s: duur, kort track record en volatiel
Waarom wij een kernenergie ETF willen
Het is de reden waarom ondergetekende op een uranium en nucleair ETF zit te azen voor onze porto. Die zijn nog erg vers en volatiel, want de sector is weer tot leven gekust na een winterslaap van veertig jaar na de ramp met de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl. Er zijn nog maar een paar ETF’s. Ze hebben amper een track record en zijn duur. De grote onderliggende waarden zijn wel bedrijven met echte business, omzet, winst en vrije kasstroom. Het is geen gebakken lucht.
Dit is de hele historie van die VanEck ETF. Verhip, is dit soms een mooie momentje…? :-)
Want AI gaat niet alleen om chips, maar ook energie
De reden om zo’n ETF te hebben is… AI. Want kernenergie kan wel eens het enige antwoord van de VS (en het hele westen?) zijn op… China. Want dat gaat serieus werk maken van wat op papier haar grootste binnenlandse, conventionele energiebron is: de hydropower van Tibet. First thing first, eerst deze intussen omstreden meneer, maar als het om AI gaat, heeft hij zeker recht van spreken. Hij reageert op iemand die het over het nieuwste Chinese megaproject heeft.
As I said a few years ago, the AI scaling constraint will move from chips to voltage transformers to electricity generation.
That is worrying for US leadership in AI long-term. https://t.co/eSv2yfAsJT
— Elon Musk (@elonmusk) April 2, 2025
Voor de volledigheid:
Take 8 mins to learn about China's new mega-dam that will redraw the entire river flow of Southeast Asia. China is investing in itself with great works of hard physical infrastructure. You have to imagine pursuit of such works unifies & makes its ppl proud. Will we do the same? pic.twitter.com/5hvBDStufK
— Mike Benz (@MikeBenzCyber) April 1, 2025
China bouwt dam der dammen
Ondergetekende zag toevallig gisteren onderstaande documentaire. China legt zich de uitdaging der uitdagingen op. Beijing heeft haar fiat gegeven met een budget van $137 miljard dollar. Het is een wereldwonder als het land er in slaagt deze dam te bouwen. Het is op grote hoogte in een onbewoonde krocht en bocht van de Himalaya, waar het Indiase schiereiland hard tegen de Aziatische aardkost drukt. Het regent er zware aardbevingen en er komen zelfs halve bergen naar beneden.
Lekker voor een dam, maar de verleiding en uitdaging zijn te groot voor China. De Brahamputra, Yarlung Tsangpo in China, dondert er in 150 kilometer 2000 meter (!) naar beneden. China becijfert dat een dam daar drie keer meer elektriciteit dan de Drieklovendam oplevert. Genoeg om heel Duitsland van stroom te voorzien! Het is echter amper bereikbaar (pas in de vorige eeuw in kaart gebracht) en onbegaanbaar. Het is een logistieke en engineering nachtmerrie om daar te bouwen.
VS en westen moeten wel naar kernenergie?
Samen met de benedenloop van de Kongo met al haar stroomversnellingen is uitgerekend die bocht op papier de meest gunstige plek ter wereld om een dam te bouwen. Tibet kent echter nog veel meer rivieren en plekken, het is letterlijk de watertoren van Zuid-Oost Azië. Er zijn vele dammen te bouwen die heel veel opleveren, door het enorme verval van de waterlopen. Op papier heeft China zo de beschikking over drie keer meer waterkracht dan de VS. U snapt nu de fantasie.
De wereldwijde vraag naar energie stijgt exponentieel door de AI-revolutie. China kan die opvangen door de waterkracht van het Tibetaans plateau te benutten. Onder meer de Gele Rivier, Yangtse, Mekong, Ganges, Indus en die Brahmaputra razen er naar beneden. Weet u ook waarom China ooit Tibet (her)bezette, ze beheerst voor 100% de waterkraan van Azië. Grootste obstakel voor deze dam is daarom ook geopolitiek. India en Zuid-Oost Azië zijn hier hypernerveus van.
Onderschat nooit China
Wat de VS en het westen ook voor oplossingen vinden of kiezen voor ons energievoorziening op lange termijn, kernenergie hoort daar bij volgens ons. Vandaar de interesse, zeker omdat die sector zo lang stil stond en nog veel stappen kan maken. Die kunnen lucratief zijn. Individuele aandelen kiezen is extreem risicovol. Daarom is een ETF een betere optie. Wij hebben alleen nog drempelvrees met zo’n kort track record, hoge kosten en volatiele koers. U weet wat u moet doen, als u dat niet hebt.
Voor wie twijfelt of China het ook kan en lukt om de dam te bouwen: onderschat de grootste bouwmeester ter wereld niet, dat is al duizenden jaren zo. Vanaf 1:45 gelooft u uw ogen niet meer en dan moet die dam daar in de Himalaya ook wel lukken, nietwaar?
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.