AEX leeft weer, Q2’s Aegon, ASR, Prosus en Alfen en let op Jackson Hole
Jackson Hole is de naam, donderdag is het zo ver. Ooit kondigde de Fed er haar grote gratis geldprogramma’s aan en sindsdien is er weinig meer van vernomen. Dit jaar wel? De media zitten er in wel bovenop dit centrale bankiers weekendje weg. Cijfers zijn er van Aegon, ASR, Prosus en Alfen, let op de Amerikaanse inkoopmanagersindex en is de kou uit de lucht voor aandelen? Q2-cijfers waren goed, outlooks zuinig en er komen in ieder geval dit jaar nog vier kwartjes renteverlaging aan. Hopen we.
Headlines:
- Q2’s zijn er nog van onder meer Aegon, ASR, Prosus en Alfen
- Thema van de week is het centrale bankieruitje in Jackson Hole: wat zegt de Fed daar?
- VS inkoopmanagersindex industrie paar uur voor Jackson Hole is het cijfer van de week
- Markt gaat nu uit van vier, mogelijk vijf kwartjes renteverlaging nog in 2024
- En de rotatie op de aandelenmarkt? Die lijkt uitgeroteerd
Top 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | Ebusco | +25,8% |
2 | Adyen | +19,6% |
3 | Starbucks | +26,3% |
4 | Nvidia | +18,9% |
5 | Nasdaq100 | +5,4% |
Flop 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | TKH | -4,1% |
2 | ABInBev | -0,8% |
3 | P&G | -1,6% |
4 | Rivian | -5,4% |
5 | VIX | -27,3% |
RIP Alain Delon
De Franse CAC 40 draagt morgen vast een rouwband en de vrouw van ondergetekende is ook al ontroostbaar – ook fan van Mick Jagger trouwens. RIP Franse filmlegende en algehele badass Alain Delon. Wat waren ze mooi, die groezelige en sombere Franse (politie)films uit de jaren zeventig met die lange jassen, Gauloises, Citroën DS’en en femmes fatales.
Fed en Jackson Hole
Anno 2024 doen we het met hele andere films. Deze week staat in het teken van de avonturen van centrale bankiers in het Amerikaanse ski-oord Jackson Hole. Of niet. Want het belang van dit jaarlijkse informele weekendje weg voor centrale bankiers op uitnodiging van de Kansas City Fed wordt een beetje overdreven? Er komt al jaren geen echt nieuws meer uit.
Jackson Hole is een begrip geworden ten tijde van (2006-2014) Fed-voorzitter Ben Bernanke. Hij kondigde daar ooit de verruimings- gratis helicoptergeld programma’s van de Fed aan. Die hakten er op maandag dan in. Sindsdien komt er weinig meer vandaan, maar nog altijd staan de media op scherp voor Jackson Hole, want er kán iets vandaan komen.
Zo (on)belangrijk is Jackson Hole
U ziet aan het plaatje dat Helicopter Ben Bernanke de naam heeft, maar huidige voorzitter Jerome Powell zette in 2020 pas echt alle sluizen open. Dat was misschien op dat moment het beste, maar irritant is dat de centrale banken sindsdien alles en iedereen aanwijzen voor het veroorzaken van de (hyper)inflatie, maar nooit in de spiegel kijken.
Als er al wat uit Jackson Hole komt, is dat donderdag en vrijdag in de openingsspeeches van Fed-voorzitter Jerome Powell en mogelijk – zijn ze er? – de ECB-president en de BoJ gouverneur. Of Kim Kardashian moet gezellig langskomen, want deze centrale bankier van de reality shows heeft ook een huis in Jackson Hole. Geen goedkoop oord, veel jetset.
Jumbo-sized rate cuts!
Reuters met wat de komende weken wel eens een (heerlijke!) gevleugelde term kan zijn, jumbo-sized rate cuts:
Meanwhile, traders are unwinding bets that the Federal Reserve will need to deliver jumbo-sized rate cuts in September to stave off a recession.
The Fed’s plans could become clearer next week when Chair Jerome Powell speaks at the central bank’s annual economic policy symposium in Jackson Hole, Wyoming.
Vier of vijf Fed kwartjes
The Fed is behind the curve is het onuitgesproken oordeel van de markt over het rentebeleid en de beurs loopt daarom vooruit op renteverlagingen. We gaan zien of Powell de gelegenheid aangrijpt om meer duidelijkheid te verschaffen. Misschien hint hij wat we al dan niet aan verlagingen mogen verwachten en wat daarvoor de voorwaarden zijn.
Wat prijst de markt nu in aan kwartjes verlaging, met de nadruk op nu? Het is hier namelijk volatieler dan bij Nvidia en de andere chippers. Voor september is duidelijk één kwartje ingeprijsd (75%), voor november twee (100%) en voor december zeker vier en mogelijk zelfs vijf.
Goud en goudstandaard
U ziet het zelfs in deze hele lange grafiek, anno 1971. De (tienjaars) rente gaat momenteel met die daling ook uit van rollende Fed kwartjes dit najaar. Het is deze maand trouwens 53 jaar geleden dat de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon (die een paar jaar later moest aftreden) de goudstandaard naar de geschiedenisboeken verwees.
Goud vs Fed!
Daar valt de term goudstandaard, goud staat op een all time high en vinkt de kaap van $2500 af. Ja, hier is het plaatje al en de rechteras met goud en de herbelegde MSCI World Index is nog logaritmisch ook. Logisch, bedrijven doen iets met geld dat u in hen investeert. Goud gaat er van in een kluis liggen niksen. Kost alleen maar geld.
Tijdens de stagflatie jaren zeventig was goud wel een mooie belegging. Het is echt een anti-dollar en anti-Fed belegging en inderdaad, het kan een mooie hedge zijn tegen monetair beleid en soms ook tegen dramatische aandelenbeurzen. Het is niet des StockWatch’, maar het kan goed uitpakken als u 5% à 10 goud en crypto aanhoudt in porto.
Bitcoin vs Fed?
Zo hebt u zowel een defensieve en offensieve hedge tegen de rest van de markt. Nee, StockWatch heeft ook niets met crypto, maar net als goud is dit gemeengoed aan het worden (bij vermogensbeheerders). Zowel goud als bitcoin en crypto heeft geen eigen verdienmodel en vrije kasstroom, maar iedereen wil het toch graag hebben, getuige de koersen.
Bitcoin is van kortere datum, maar voilá. Het heeft al tal van eigenschapen toebedeeld gekregen, maar tot nu toe is er niet één die beklijft, of overtuigt. Het beweegt helemaal uit zichzelf en het zegt ook na zowat vijftien jaar – en da’s een hele cyclus en generatie – niet meer dan dat er risicobereidheid is. En wantrouwen jegens monetaire autoriteiten?
Cijfer van de week: inkoopmanagersindices!
Voor Powell in Jackson Hole speecht zijn er nog twee inleidende beschietingen: de notulen van het laatste unaniem Fed-rentebesluit woensdag en – beter kan niet – komen de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over augustus uit. Bevestigen die, of zien we herstel, na de bar slechte inkoopmanagersindices over juli. Vooral de VS viel toen tegen.
Toen begon het twijfelen aan de economie, wat tot die dikke sell-off maandag twee weken geleden leidde. Dit zijn de (weer slechte) verwachtingen en die VS manufacturing PMI om 15:45 uur is met afstand het cijfer van de week. Duim voor een meevaller. In Europa letten we vooral op de zieke man: Duitsland.
Het wachten is op Q2’s Nvida
De aandacht ligt deze week waarschijnlijk weer bij al die Fed en economie perikelen. Het Q2-cijferseizoen zit er wat gewicht en marktimpact gewoon op. Nvidia (volgende week) is nog de enige die de brede markt kan raken en verder zijn er in de komende weken nog Broadcom en Micron, om twee dikke chippers te noemen en FedEx, Oracle en Nike.
Wat heeft dit cijferseizoen opgeleverd? van de S&p 500 bedrijven versloeg 79% de winst- en 60% de omzetverwachtingen.
$SPX is reporting its highest revenue growth rate for Q2 2024 since Q4 2022. #earnings, #earningsinsight, https://t.co/i1LEeddcR8 pic.twitter.com/f1U44Ds9AM
— FactSet (@FactSet) August 13, 2024
Aandelen rotatie, welke rotatie?
Hoe staan we er voor nu het Q2-rondje er nagenoeg op zit? Het Damrak laat duidelijk zien dat de begin juli ingezette brede marktrotatie – van tech en chips naar cyclisch, waarde en small caps – sinds een week of twee à drie alweer is gedraaid. U ziet:
- AEX: brede markt
- AMX: small en mid caps
- AEX Technology: offensieve ASML en de rest
- AEX Consumer Staples: defensiefste dividendaandelen
Na een forse sell-off van 30% (Besi werd zelfs bijna gehalveerd) gaat technologie weer als vanouds, dan volgt de brede markt (nogal wiedes met al dat tech-gewicht), mid en small caps volgen op achterstand en waarde-aandelen doen al niet zoveel meer.
Wall Street lijkt ook uitgeroteerd
New York laat exact hetzelfde beeld zien:
- S&P 500: brede markt
- Nasdaq 100: technologie
- Russell 2000: small caps
- SOX: semiconductors
- S&P 500 Dividend Aristocrats: defensiefste waarde-aandelen
De chippers gaan weer het hardste van iedereen – wellicht op de maat van die ingeprijsde dalende rentes en conjunctuurhoop. Maar dan zouden toch ook die cyclische mid caps moeten gaan draaien…? Mr. Market’s wegen zijn nu eenmaal niet altijd even doorgrondelijk.
Gezocht: EU technologie…
En verder? Ach ja, dit wist u lang. Zonder ASML was er trouwens niet eens een dun lichtblauw lijntje geweest, maar nagenoeg géén. Dat ASML trouwens eerst moest dreigen weg te gaan, voordat Den Haag een keer wakker werd, geeft wel aan dat er in Europa politieke en maatschappelijk desinteresse is om de beste te zijn en voorop te lopen.
Nog even de kille cijfers: de S&P 500 kent 31,4% technologie-weging – dat is vergelijkbaar met de AEX met ASML, ASMI, Besi, Prosus en Adyen – en de Stoxx Europe 600 heeft maar 7,3% technologie-weging.
One really needs magnifying glasses to find European tech sector in this chart. Europe used to be innovative and driving new technologies. Why is Europe so badly lagging behind the US now? What happened? pic.twitter.com/avB0kxdtGS
— Michael A. Arouet (@MichaelAArouet) August 18, 2024
Aegon Q2-cijfers
Deze week zijn er nog vier interessante bedrijven op het Damrak met cijfers, om te beginnen Aegon. Voor verzekeraars moet u bij onze Niels zijn. Misschien is dit interessant. Een paar weken terug was hij te gast over verzekeraars in Jong Beleggen van Milou Brand en Pim Verlaan en de laatste schoof vrijdag weer aan de bar in het BeursCafé aan.
Wat moeten we nog met Aegon? Met de verkoop van de verzekeringen aan ASR heeft het bedrijf geen activiteiten meer in Nederland. Het is ook verkast naar Bermuda en dat is te merken. De bonusregels zijn al aanzienlijk versoepeld en zo boterzacht dat ze eerder aandeelhouderswaarde om zeep helpen dan scheppen.
StockWatch kiest voor NN en ASR
Niels heeft Aegon dan ook verkocht en kiest voor ASR en NN. Enfin, bij de verzekeraars spreken wij altijd van shareholders-return (dividend plus aandeleninkoop), die ze zo aantrekkelijk maken. Over koersen (elders kunt u mooiere ritjes maken) en waarderingen (banken en verzekeraars zijn optisch nooit duur) hebben wij het zelden.
Daarom, hier de dividenden en uitstaande aandelen bij Aegon. Als aandeelhouder wordt u niet vergeten. U ziet de koers (zwart) en verwacht dividend (oranje) en aantal uitstaande aandelen (grijs).
ASR houden zo die gaat
Dat geldt ook voor ASR. Wacht even, ASR koopt toch aandelen in?! En dit plaatje dan? Klopt, ASR koopt wat ze kopen kan, maar er was nog even die overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon. Vandaar. Wij staan nog altijd ten volle achter deze belegging – zie Niels portfolio en ASR-archief – maar verwacht geen koerswonderen.
Nog iets, verzekeraars zijn geen dividend- of waarde-aandelen, maar zijn echt financials en dus cyclisch. Er zijn – en dat heeft zich de afgelopen zestien jaar wel bewezen sinds de Kredietcrisis – genoeg scenario’s denkbaar, waarin de aandeelhouder-return even of langer in de ijskast gaat. Of wordt opgelegd door toezichthouders.
Prosus: en nu de koers nog?
Hoe stiller het op en rond Prosus is, hoe beter het fonds draait? Het gaat de goede kant met de winst, de dalende rente komt het bedrijf met al die investeringen in groeibedrijven ook goed uit. Het belang in Tencent in intussen al teruggebracht tot nu 25,3% (komt van ruim 30%) en daar koopt Prosus zeg maar eigen aandelen voor in.
Alfen: uithuilen en… opnieuw beginnen?
U ziet de gruwellijntjes bij Alfen, winst (oranje), omzet (grijs) en marge (rood) zijn naar de knoppen. Dat communiceerde het bedrijf dan eindelijk met een witte handdoek winstwaarschuwing zoveel weken geleden. De beleggingspropositie is volledig veranderd en het is zoeken naar een new normal. Zit dat er in?
De verwachtingen van de analisten zien er nog altijd goed uit voor de komende jaren. Kan Alfen dit waarmaken, want dat was de afgelopen jaren maar lastig, om het zacht uit te drukken.
Analisten en shorters over Alfen
De meeste analisten lijken er zelf ook niet in te geloven? De meeste houden het maar even op hold. Er staan trouwens nog altijd meer sells dan buys open.
En dan staat er ook nog een zwik shorts uit, Alfen is met afstand het meest geshorte Damrak-fonds. Ergo van dit alles: de markt wil eerst bewijs dat het bedrijf weer op de goed weg is?
Agenda
De centrale bankiers bijeenkomst in Jackson Hole is het meest in het oog springende agendapunt deze week. Er zijn ook notulen van de laatste Fed en ECB rentebesluiten. Er zijn nog Q2’s van Aegon, ASR, Alfen en Prosus en de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over augustus zijn de belangrijkste macro’s.
Maandag 19 augustus
- 07:00 B&S Group Q2’s
- 09:00 NN Group ex-dividend
- 13:00 Lowe’s Q2’s
- 16:00 VS leidende indicatoren jul
Dinsdag 20 augustus
- 08:00 Dui: inflatie (CPI) jul
- 11:00 EU inflatie (CPI) jul
- 13:00 Macy’s Q2’s
- 22:00 Snowflake Q2’s
- 22:00 Zoom Video Q2’s
Woensdag 21 augustus
- 07:00 ASR -Q2’s
- 07:00 Prosus Q2’s
- 07:00 Avantium Q2’a
- 07:30 Kendrion Q2’s
- 13:00 VS wekelijkse hypotheekaanvragen
- 16:30 VS wekelijkse olievoorraden
- 20:00 VS Fed notulen laatste rentebesluit
Donderdag 22 augustus
- 00:00 VS Fed Jackon Hole symposium
- 01:30 Jap eerste schatting inkoopmanagersindices aug
- 07:00 Aegon Q2’s
- 07:00 Alfen Q2’s
- 07:00 Van Lanschot Kempen Q2’s
- 09:15 Fr eerste schatting inkoopmanagersindices aug
- 09:30 Dui eerste schatting inkoopmanagersindices aug
- 10:00 EU eerste schatting inkoopmanagersindices aug
- 10:30 VK eerste schatting inkoopmanagersindices aug
- 13:00 Baidu Q2’s
- 13:30 EU ECB notulen laatste rentebesluit
- 15:45 VS eerste schatting inkoopmanagersindices aug
- 16:00 VS bestaande woning verkopen jul
Vrijdag 23 augustus
- 00:00 VS Fed Jackon Hole symposium
- 00:00 Envipco aandeelhoudersvergadering
- 01:30 Jap inflatie (CPI) jul
- 16:00 VS nieuwe woning verlopen jul
Succes en veel plezier dezer week. Alles onder voorbehoud, maar deze StockWatch Premium artikelen hebben wij ze week in de gedachten. Daar mag u de dagelijkse morning calls nog bij optellen en Arend Jan weet nooit waar hij over gaat schrijven.