De Fed is ‘behind the curve’ en Buffett drukt op de verkoopknop
Warren Buffett verkocht zijn halve Apple positie, de timing van dit bericht is perfect – not – gezien de markt nu. In deze vooruitblik scheiden wij kaf van koren wat er nou echt aan de hand is en hoe het verder moet. De agenda is vrij leeg deze week, we doen het met cijfers van mindere goden – bij ons zijn er Ahold Delhaize, ABN Amro en PostNL – en morgen zijn er weer inkoopmanagersindices, opgelet.
Headlines:
- Dikke sell-off, maar meer dan een correctie is het nog niet
- Q2-cijfers Ahold Delhaize, ABN Amro, Corbion, SBM offshore en PostNL
- Alle ogen morgen gericht op inkoopmanagersindices dienstensector juli
- Intel zet de markt lager? Ook, maar denk eerder aan geweld op rentemarkten en de USD/JPY carry trade (wat is dat?)
- Markt prijst voor september twee kwartjes renteverlaging Fed in
Top 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | JDE Peet’s | +15,7% |
2 | Danone | +4,2% |
3 | McDonald’s | +9,8% |
4 | Goud | +2,4% |
5 | VIX | +44,7% |
Flop 5 deze week
Aandeel | Rendement* | |
1 | Ebusco | -36,5% |
2 | BBVA | -11,6% |
3 | SOX | -9,4% |
4 | Intel | -31,5% |
5 | Bitcoin | -10,3% |
Warren Buffett verkoopt halve Apple positie
Terwijl de markt nog steeg afgelopen kwartaal, was hij aan het verkopen. En flink ook. Zelden gezien dit bij de eminence grise, dat hij zo duidelijk een mening over de markt heeft? Want daar komt het wel op neer: Warren Buffett vindt aandelen (veel) te duur. Zijn eigen Berkshire Hathaway ook, zo lijkt het.
Of zit er ook een fiscale reden achter de verkopen? Bloomberg:
Buffett said at the May shareholder meeting that Apple was an “even better” business than two others it owns shares in, American Express Co. and Coca-Cola Co. He said at the time that Apple would likely remain its top holding, indicating that tax issues had motivated the sale, “but I don’t mind at all, under current conditions, building the cash position,” he said.
Bloomberg Intelligence analysts Matthew Palazola and Eric Bedell said in a note Saturday that Berkshire’s stock sales “are likely aimed at avoiding higher capital gains taxes, and profit harvesting may continue in some long-term positions.”
Warren Buffett’s geldpakhuis van ¢277 miljard
Het nieuws sloeg gisteren als een bom in, het is overal op de voorpagina’s. Wall Street Journal:
The stock sales and mountain of cash show the challenge Buffett has encountered finding good investments that are priced low enough to make a solid return likely. The stock market has grown more expensive: The S&P 500 recently traded at nearly 21 times its projected earnings over the next 12 months, above a 20-year average of nearly 16 times, according to FactSet.
Bij deze die FactSet data:
The trailing 12-month P/E ratio for $SPX of 25.7 is above the 5-year average (23.5) and above the 10-year average (21.5). #earnings, #earningsinsight, https://t.co/mD9Wb8qdgJ pic.twitter.com/cLRnpv3jNW
— FactSet (@FactSet) July 28, 2024
Dit plaatje in Financials Times spreekt ook boekdelen.
Volatiliteit en chips in de bocht
Dat uitgerekend op dit moment een grote belegger als Buffett aan het verkopen is, is natuurlijk geen goed nieuws voor de ineens nerveuze markt. Dat die nerveus is, zien we ook aan volatiliteitsindex VIX. Die tikte vrijdag zelfs bijna 30 aan en zo dreigde er zelfs even lichte paniek op de beurs. Het liep er echter ook weer uit, zoals u ziet.
Met name onder chippers ging het er echt bruut aan toe. Dit zijn de week- en vrijdagscores van de SOX componenten. De grote namen hebben echter nog de minste, of minder erge schade. Onderaan ziet u de illiquide dollar-noteringen van ASMI en Besi die niet in de index zitten.
Intel, ASML, ASMI en Besi
Intel springt er natuurlijk uit. Wie geeft er nog een cent om dit fonds? Dat waren donderdag geen cijfers, maar een witte handdoek. Dividend ook weg, het fonds is misschien zo wel helemaal geen belegging meer, maar gewoon een gok: komt ze nog terug, of niet?
'Party like it's 1999' is ook gevleugelde beurskreet. Voor Intel is het banvloek. De twee levens van deze ooit onaantastbare grootmacht:
25 jaar een wonderaandeel à la nu Nvidia
25 jaar dood geld, bruto herbelegd 0% sinds 1999! pic.twitter.com/VOo5uye7qt— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) August 3, 2024
Niet alleen de koersen kregen een tikje, ook de waarderingen. U ziet ze onderin het plaatje. Historisch gezien zijn ASML, ASMI en zeker Besi nog steeds duur. Dat ASMI en Besi duurder zijn dan ASML is ook niet echt gangbaar.
Yen carry trade
Terug naar Intel, want er waren meer die de schuld krijgen van de abrupte daling:
- De renteverlagingsweigering van de Fed woensdag
- De zieltogende ISM Manufacturing Index donderdag
- Het slechte Payroll Report (dat de markt ook slecht ontving) vrijdag
- Daar komt nog vergeten een puntje bij: de Bank of Japan die de rente verhoogde
Want er is een carry trade gaande van jewelste, dat vooral gevolgen heeft voor groei en cyclische aandelen. Lenen in goedkope yens en dat beleggen in dure dollars, het was een fraai spelletje. Dat wordt nu alleen even in hoog tempo afgebouwd en treft vooral risicovollere assets als tech, groei en chips.
This is the most important chart in the world today.
It's the chart of the Japanese Yen vs the USD.
Why is it so important?
1. For 30 years Japan has 0% interest on their currency.
2. As a result for 30 years investor borrowed YEN at no cost and invested it globally. They… pic.twitter.com/1IpofcvroZ
— Ran Neuner (@cryptomanran) August 2, 2024
Is de Fed behind the curve?
De rentemarkt trok deze week ook aan de rem en niet zo’n beetje ook. U ziet op de linkeras de Duitse tienjaars rente (de euro benchmark) en op de rechter- de Amerikaanse Ten Year Treasury Yield. Het rode lijntje is de Fed rente…
… en de markt ziet het ineens – dat is wel ná die inkoopmanagersindex, Payroll Report en die chip sell-off – als een blunder dat de Fed woensdag de rente niet met een kwartje verlaagde.
Niet alleen WSJ, FT opent met dat Fed behind the curve zou zijn
“They made a mistake. They should have been cutting rates months ago,” said Mark Zandi, chief economist at Moody’s. “It feels like a quarter-point cut in September isn’t going to be enough.”https://t.co/SStyygcNHH https://t.co/tzgdB8nkyF
— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) August 3, 2024
September: twee Fed kwartjes verwacht
Vrijdag zag zelfs een aardverschuiving in de Fed renteverwachtingen. Met een spike zoals u die zelden ziet, prijst de markt nu twee kwartjes verlaging in voor september! Het resumeren is aan Bloomberg en inderdaad, bij Big Tech is de teleurstelling dat de (AI) investeringen nog hoger worden en de opbrengsten verder uit zicht raken.
Wat nou als die investeringen helemaal nooit worden terugverdiend…? Die vraag bent u nog niet tegengekomen en hoewel het niet voor de hand ligt, is het wel een risico dat zeker één of meerdere (technologie)bedrijven het niet redden.
Stocks are plunging. The Nasdaq 100 entered correction territory. Unemployment is on the rise. And now, investor excitement about Federal Reserve rate cuts in September is being tempered by growing concern about the overall health of the US economy.
The calm and contentment of this latest bull run started to crack July 24th, when the S&P 500 posted drop of 2% or more for the first time in 17 months. Now, after the biggest two-day selloff since March 2023, the anxiety has ratcheted up significantly, as the Fed faces criticism it waited too long to cut and weak earnings batter the technology companies that were driving the rally.
Throw in geopolitical tension and a chaotic US election that appears to be a toss-up between Donald Trump and Kamala Harris, and there’s plenty for retail investors to fret over in the final five months of 2024.
Beurs is weer wakker
Complacency! U las het in onze kopij en hoorde het in de BeursCafé podcasts, StockWatch kijkt niet raar op dat er ineens een steen in de rimpelloze vijver ging. Iedereen nam de gezapige koersstijgingen ter kennis geven aan, de stieren juichten niet over nieuwe all time highs en de beren preekten geen bubbel en krach.
Dat we even ruw wakker worden geschud en dan met name uit onze chip-roes, kan misschien geen kwaad:
- De economie hapert (mede door hoge rentes) en kunnen de winsten blijven groeien?
- De inflatie is hardnekkig
- Het duurt nog jaren voordat de AI boom van zaaien (lees: miljardeninvesteringen) naar oogsten (lees: miljarden opbrengsten) gaat
- Van de geopolitiek wordt niemand vrolijk
Risico en kans
We moeten ook weer niet de andere kan uit overdrijven, want zeker de Amerikaanse economie is nog wel goed. Dure beurzen zijn alleen vatbaar voor alles. Zeg maar hoe het verder moet, de sleutel ligt volgens ons bij de arbeidsmarkt. Zo lang die goed is, zit het wel goed met vertrouwen en sentiment en hoeven mensen ook niet te verkopen
Het risico is de negatieve spiraal, dat u werkloos raakt en u wordt gedwongen uw onder water staande huis en aandelen te verkopen, die u eigenlijk niet wil verkopen. Hoopgevend, of juist een slecht signaal, zeg het maar, is dat op een iedere dikke daling iedereen nog altijd buy te dip roept. U hebt dan wel Warren Buffett tegenover u in het boek.
De kans is dat de Fed nog deze week al op twee kwartjes hint, of dat we om andere redenen over een week deze dalingen alweer zijn vergeten en we weer omhoog kijken.
Waarderingen Europa en VS
Met zulke bruuske bewegingen pakken we de waarderingen van een paar indices er bij. Is er iets veranderd?
AEX
Goed nieuws voor de AEX: de koers (zwart) is gedaald, maar de winstverwachtingen (oranje) zijn opgelopen, waardoor de waardering (grijs) uitkomt op 15,3 keer de verwachte winst.
Stoxx Europe 600
In Europa lopen de winstverwachtingen echter terug. De koers van de Stoxx Europe daalde ook, maar als u niet beter wist, zou u niks bijzonder opvallen. De waardering is zo min of meer gelijkgebleven en de pan-Europese index doet nu 13,4 keer de verwachte winst.
S&P 500
Hoe ironisch: terwijl er stoom van de koersenborden af komt dit cijferseizoen, is er nog geen enkele impact op de de analistenverwachingen. Tegen 20,7 keer de verwachte winst is de S&P 500 nog altijd verreweg de duurste ontwikkelde beurs.
Nasdaq 100
Ondanks die sell-off doet de Nasdaq nog altijd een flinke 25,3 keer de verwachte winst. Helaas hebben we deze data niet voor de SOX.
Nu nog even allemaal, na deze week is er van de rotatie ook niet zoveel meer over. Alles daalt nu, op de dividendaandelen na.
- S&P 500: brede markt
- Nasdaq 100: technologie
- Russell 2000: cyclische small caps
- SOX: semiconductors
- S&P 500 Dividend Aristocrats: waarde-aandelen
Agenda
Het is afkicken na die gigadrukke week. Weliswaar zijn er nog genoeg grote bedrijven met cijfers, maar het zwaartepunt van het cijferseizoen ligt achter ons. De macroagenda kent eigenlijk ook alleen maar de inkoopmanagersindices… maar we hebben vorige week gezien dat die er ook aardig in kunnen hakken.
Maandag 5 augustus
- 01:30 Jap: inkoopmanagersindex diensten jul
- 03:45 Chi inkoopmanagersindex diensten Caixin jul
- 07:00 PostNL Q2’s
- 07:00 Infineon Q2’s
- 09:15 Spa Inkoopmanagersindex diensten jul
- 09:45 It Inkoopmanagersindex diensten jul
- 09:50 Fra Inkoopmanagersindex diensten jul
- 09:55 Dui Inkoopmanagersindex diensten jul
- 10:00 EU Inkoopmanagersindex diensten jul
- 10:30 VK inkoopmanagersindex diensten jul
- 11:00 EU producentenprijzen jun
- 13:00 BioNTech Q2’s
- 15:45 VS Inkoopmanagersindex diensten jul
- 16:00 VS ISM non-Manufacturing Index jul
Dinsdag 6 augustus
- 06:30 Reserve Bank of Australia rentebesluit
- 07:00 Adecco Q2’s
- 07:00 Bayer Q2’s
- 07:00 Zalando Q2’s
- 08:00 Dui fabrieksorders jun
- 11;00 EU detailhandelsverkopen jun
- 13:00 Caterpillar Q2’s
- 13:00 Uber Q2’s
- 14:30 VS handelsbalans jun
- 22:00 Rivian Q2’s
- 22:00 Super Micro Computer Q2’s
Woensdag 7 augustus
- 07:00 ABN Amro Q2’s
- 07:00 Ahold Delhaize Q2’s
- 07:00 Commerzbank Q2’s
- 07:00 Moeller-Maersk Q2’s
- 07:00 Siemens Energy Q2’s
- 08:00 Deliveroo Q2’s
- 08:00 Dui handelsbalans jun
- 08:00 Dui industriële productie jun
- 13:00 VS wekelijkse hypotheekaanvragen
- 16:30 VS wekelijkse olievoorraden
- 22:00 Disney Q2’s
Donderdag 8 augustus
- 04:00 Chi handelsbalans jul
- 07:00 Corbion Q2’s
- 07:00 ForFarmers Q2’s
- 07:00 SBM Offshore Q2’s
- 07:00 Allianz Q2’s
- 07:00 Deutsche Telekom Q2’s
- 07:00 Siemens Q2’s
- 08:00 CTP Q2’s
- 08:00 Hydratec Q2’s
- 09:00 Cabka – Ex-dividend
- 12:00 Alibaba Q2’s
- 13:00 Eli Lilly Q2’s
- 14:30 VS wekelijkse steunaanvragen
Vrijdag 9 augustus
- 03:30 Chi consumenten- en producentenprijzen juli
- 08:00 Dui consumentenprijzen jul
Dit zijn de inkoopmanagersindices voor morgen, let vooral op de Amerikaanse na die zeperd van een ISM Manufacturing Index die afgelopen donderdag de beurs op scherp en de koersen lager zette.
Ahold Delhaize
Afgelopen week bleek wat het nut er van is om een saai en defensief aandeel als Ahold Delhaize in portefeuille te hebben. Woensdag verwacht de markt €0,60 winst per aandeel, €21,26 miljard omzet
Niels schreef anderhalve maand geleden en dit heeft nog niets aan actualiteit ingeboet. Misschien is het nu just veel actueler!
Ahold is geen aandeel waarmee u op korte termijn de jackpot gaat winnen. Het is echter wel een belegging waarmee u op lange termijn een mooi rendement mee gaat behalen.
In de vorm van dividend en aandeleninkoopprogramma’s stroomt er al circa 8% in de zakken van de aandeelhouders. Tel hier nog een paar procent groei bij op en bij de huidige beurskoers van €28 achten wij een jaarlijks rendement van 10% goed haalbaar.
Dit is aanmerkelijk meer dan de 7% die wij voor een laag risico aandeel als Ahold eisen. Een extra potentiële koers-trigger is de eventuele verkoop van Bol.com, al heeft het management hier geen haast mee.
ABN Amro
Het maakt niet uit wat er gebeurt in de wereld, maar twee categorieën aandelen reageren altijd: luchtvaartmaatschappijen en banken. Ja, die gingen die gingen de afgelopen handelsdagen ook flink onderuit. Een haperende economie betekent meer faillissementen en de (waarschijnlijke) lagere rentes betekenen ook minde resultaat.
Let woensdag ook even op de stroppenpot, die van ING was in Q2 naar maar liefst naar €300 miljoen gestegen van een paar miljoen.
PostNL
Van PostNL hoeft u morgen geen wonderen te verwachten.
Dit is de langste, bruto herbelegde grafiek. Wat doen we hier nog, waarom kijken we hier nog naar?
Good luck!
Succes deze week en neem geen ondoordachte, impulsieve beslissingen. Dit soort marktsituaties doen zich altijd weer opnieuw voor en u moet van tevoren bedenken wat u dan doet en niet tijdens. Want dan doet u waarschijnlijk toch het verkeerde, de statistiek bewijst het. Vooraf bedenken en blind uitvoeren.