Aandeelhouders éérst is weer motto en realiteit bij ING, Shell en Unilever
Wat hebben Wael Sawan van Shell, Hein Schumacher van ING en Steven van Rijswijk van ING met elkaar gemeen? Het zijn alledrie no-nonsense CEO’s, die in meer of meerdere mate afrekenen met duurzame en inclusieve ambities van hun voorgangers en aandeelhouders-return op de eerste plaats zetten. Met succes op de beurs in ieder geval, want alledrie presteren ze beter dan hun peers – zelfs de Amerikaanse. OK, maar zijn ze nog koopwaardig?
Headlines:
- Shell beloofde aandeelhouderswaarde en -return en levert aandeelhouderswaarde en -return
- Unilever beloofde aandeelhouderswaarde en -return en levert aandeelhouderswaarde en -return
- ING beloofde aandeelhouderswaarde en -return en levert aandeelhouderswaarde en -return
- Dankzij nieuwe wind onder nieuwe CEO’s bij deze AEX-grootmachten
- Ze doen het ook alledrie beter dan hun peers
Wat ING, Shell en Unilever wegen
Even een paar feitjes en getalletjes:
- Met een AEX indexgewicht van 5,9% is ING na ASML (10,6%) het grootste Nederlandse fonds in de index
- Dat is na ASML en voor Adyen (4,8%) en Wolters Kluwer (4,9%)
- Britten Shell (14,9%), Unilever (17,0%) en RELX (9,3%) nemen niet alleen posities één, twee en vier in, ze samen ook nog eens goed voor ruim 40% van het indexgewicht
- En nog even en RELX weegt zelfs zwaarder dan ASML…?
Zie die tweet, als het aan ondergetekende ligt, wordt ING ook buitenlands. Natuurlijk is dit uitdagend en provocerend bedoeld, maar de onderliggende boodschap is dat niet. Sinds de Kredietcrisis opereren banken als bange schapen, buigen bij de minste of geringste kritiek van politiek en publieke opinie en hebben zich de peperdure opsporing van zwart geld in de maag laten splitsen. Dat is een overheidstaak. Punt.
Ga toch lekker naar Duitsland, ING!?
Beloningen zijn aan banden gelegd, uiteraard gingen de banken ook ESG, duurzaam en inclusief en u kan geen bankier (aan-)spreken, zonder dat u eerst onder de disclaimers wordt bedolven. Ga toch lekker naar Duitsland, ING! Zeker nu Commerzbank een prooi van UniCredit wordt, word je daar met open armen ontvangen en en kan het hopeloos achterliggende Duitsland ook digitaal betalen.
Ondergetekende, een wandelende IT-ramp, is klant en aandeelhouder van ING en digitaal werkt het soepel bij ING. Zelfs verhuizen en opnieuw installeren van de app op zijn nieuwe iPhone ging zonder urenlange drama’s. Je zou zeggen dat ING met haar superieure IT mooi een buitenlandse bank kan overnemen en dat daar kan uitrollen. Bijvoorbeeld in digibetenland Duitsland. Het is er nog niet van gekomen.
Ik bemoei me ook even flink tegen #ING aan https://t.co/l052djTZyC https://t.co/j3mTGEJ8Gv pic.twitter.com/25GJZMqPda
— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) October 27, 2024
Aandeelhouders-return en risico ING
Oh ja, de Q3-cijfers van vandaag! Niet dat we daar veel woorden aan vuil hoeven te maken. ING presteert in lijn met de haperende economie en de dalende rente: het is allemaal net wat minder, maar nog steeds goed. Dat betekent extra aandeleninkoop van €2,5mld. Dat is 4,5% van het totaal en daar komt nog 7% dividend bij. Ja, als het goed gaat met de bank, in feite een cyclical, deelt u ruim in de winsten.
Let wel, als we een zware EU recessie kregen, of er weer eens een financiële crisis uitbreekt, dan zijn banken de laatste waar u in belegd wilt zijn. Dividend, aandelenkoop en koersen kan u dan volledig afschrijven. Nog iets, CEO Steven van Rijswijk is dat nu sinds juli 2020 en ING presteert sindsdien goed ten opzichte van haar grote EU peers.
Shell: van groen naar ouderwets geel
Van Rijswijk is niet de enige CEO die goed presteert en opzichte van zijn peers. Shell CEO Wael Sawan, hij is dat sinds 1 januari vorig jaar, kijkt vandaag vast en zeker tevreden naar het koersenbord. De Q3-cijfers van Shell vandaag vallen ruim mee, zeker na die Q3-update van drie weken geleden en er komt weer even een extra $3,5 mld aan aandeleninkoop richting de aandeelhouders aan.
Sawan is uitgesproken en het valt sinds zijn aantreden op dat hij korte metten met duurzame energie en energietransitie maakt. Die moeten bij hem gewoon bijdragen aan de winst en aandeelhouderswaarde. Dat doen ze onvoldoende, zo bevestigen ook weer de cijfers van vandaag en dus worden ze teruggeschroefd. Aandeelhouderswaarde voor alles, is Sawans motto en tot nu toe slaagt hij daar in.
In de week dat hij aantrad maakte hij ook duidelijk dat het VK niet weer met een windfall tax moest aankomen. Hij zei namelijk dat hij in een werkgroep had gezeten die verhuizing van Londen naar New York moest onderzoeken – een duidelijke hint. Wij weten nog niet wat hij van de nieuwe Britse begroting vindt die het bedrijfsleven en aandeelhouders geld kost, maar hij flirtte dus al eerder met vertrek naar de VS.
No-nonsense CEO’s, feiten en cijfers
De cijfers waren vorige week, maar er is nog een recent aangetreden topman van een AEX-grootmacht die opvallend goed presteert: Hein Schumacher van Unilever, die vorig jaar op 1 juli begon. Hij focust zich op de belangrijkste merken van het concern, is wars van de goede, groene bedoelingen van zijn voorgangers, maar presteert nu al wat hen sinds de Kredietcrisis niet lukte: omzet en marges omhoog.
Zeg maar of het toeval is dat deze no-nonsense CEO’s van drie van de grootste AEX- bedrijven relatief goed presteren. StockWatch denkt van niet, omdat ze in tegenstelling tot hun voorgangers de ogen beter op de bal hebben: feiten en cijfers en geen (aangeprate) en moeilijk te kwantificeren maatschappelijke doelstellingen. Het staat zelfs in de wet: een NV is van de aandeelhouders en het bestuur is in hun dienst.
Shell, ING en Unilever mogen dan hun zaakjes voor elkaar hebben, er is volgens StockWatch geen enkele reden om u in deze aandelen te haasten, hetzij er uit te gaan. U maakt mooie rendementen met alleen al de aandeelhouders-return, maar veel upside in de koers is er niet te bedenken. Veel downside ook niet trouwens, of het moet misschien ING zijn, want er kan natuurlijk altijd een zwarte zwaan landen.
Arend Jan Kamp heeft een long-positie in Shell en ING
Dit artikel mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar redactie@stockwatch.nl. Wij doen ons best om deze zo snel mogelijk te beantwoorden.